SİNEMA 16 Haziran 2020
19,6b OKUNMA     563 PAYLAŞIM

Star Wars Kronolojisini Anlamak İçin Filmler Dışında Tüketebileceğiniz Yan Ürünler

Star Wars, filmlerinin yanısıra çizgi romanları, kitapları ve dizileriyle büyük bir evren. İşte bu yan ürünlerin, filmlerle birlikte kronolojik sıralaması.

sadece filmler izlenerek star wars evreninin ancak yüzde %34.5'i keşfedilebilir

(küsüratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın)

daha önce ekşi sözlük'te filmlerin kronolojisinden bahsettiğimde haklı olarak clone wars, rebels gibi hatırlatmalar geldi. "tam" ve kendi içinde canon bir star wars tecrübesi oluşturmak adına biraz film dışı bir kronoloji neden oluşturmayayım dedim. filmlerin yanı sıra, tamamen subjektif bir yargıyla, okunması gereken çizgi romanları / kitapları ve dizileri sıralayacağım. bunlar dışında okunabilecek onlarca materyal var ama onları da keşfetmek size kalsın, ben de çıkan her şeyi okumadım zaten. yazdıklarımın hepsi dijital formatta internette kolaylıkla bulunabilir.

star wars episode i – the phantom menace

öncesine dair kitaplar ve çizgi romanlar var, ama bir "george lucas canon" mantığıyla ilerlemeyi tercih ettiğim için phantom menace'ı sıfır noktası olarak kabul etmek en doğrusu.

star wars obi wan and anakin

5 sayıdan oluşan bir çizgi roman. the pantom menace'ta anakin'i obi-wan'ın eğitimine verilmiş küçük bir çocuk olarak görüyoruz, attack of the clones'ta ise neredeyse yetişkinliğe ulaşmış bir anakin ve tamamen abi-kardeş ilişkisine oturmuş bir anakin & obi-wan ilişkisi var. obi-wan & anakin bu aradaki pek dokunulmayan gelişimi anlatması açısından önemli. arada çok kısa olsa da palpatine'in ağacı yaşken eğme ve anakin'le bağ kurma girişimlerini de görüyoruz.

star wars episode ii – attack of the clones

6 filmlik seri içinde en zayıf iki filmden biri fakat clone wars temeli burada atılıyor.

star wars the clone wars

çok harika olmayan bir filmle başlayan 7 sezonluk mükemmel bir animasyon serisi. filmlerle evrenin %30'unu keşfediyorsanız bir %60'ı da clone wars ile keşfedebilirsiniz. boynuzun kulağı geçmesi gibi hikaye kalitesi olarak dönemini anlattığı prequel üçleme filmlerinin fersah fersah önünde. "güç" dediğimiz şeyin ne kadar derinleşebildiğini, star wars evreninin 3-5 gezegenden, jedi düzeninin de birkaç jedi'dan ibaret olmadığını, palpatine'in taktiklerinin ne kadar dahice olduğunu ve birçok şeyi clone wars ile öğreneceksiniz. daha da önemlisi filmlerde hakkı çok verilemeyen gerçek anakin skywalker'ı ve klonları burada tanıyacaksınız. bu üçüncü filmde belki biraz aceleye gelmiş gibi gözüken dönüşüm sürecini sizin için daha anlamlı ve trajik hale getirecek. dave filoni'yi şu an için star wars hayran kitlesinde lucas'tan sonraki ikinci adam yapan bu seridir.

dark disciple

aslında clone wars'ta yer alması planlanan fakat dizinin sona erdirilmesiyle çekilemeyen bölümlerin kitaba uyarlanmış hali ve en iyi star wars kitaplarından biri. clone wars ile tanıyıp sevdiğimiz asajj ventress'in trajik hikayesinin son perdesi.

darth maul son of dathomir

yine clone wars'ta tamamlanamayan mother talzin ve darth maul hikayelerinin sonunu anlatan dört sayılık çok iyi bir çizgi roman serisi. dark disciple gibi bunun da hikaye gelişiminde dave filoni etkisi var, dolayısıyla kalitesinden şüphe etmeden okumaya başlayabilirsiniz.

star wars episode iii revenge of the sith

clone wars'tan sonra tekrar izlediğinizde obi-wan'ın "you were my brother anakin" sözü daha da ağırlaşacak, klonların jedi'lara dönüşü daha da yıpratacak.

darth vader dark lord of the sith

25 sayılık bir çizgi roman serisi. disney döneminde star wars adına çıkan en iyi şeylerden biri. hikaye benim en çok merak ettiğim dönemlerden birini anlatıyor; anakin skywalker'ın darth vader olarak ilk yılları. revenge of the sith'te darth vader'ın doğuşunu gördük, a new hope'ta ise 19 yıl sonra adı tüm galaksiye korku veren darth vader'ı. peki arada ne oldu? darth vader'ın kara namı nasıl galaksiye yayıldı? içerde anakin'den hiç parça kalmadı mı? gibi sorulara yanıtlar veren tüyleri diken diken eden sahneleri olan çok iyi bir seri.

tarkin

tarkin, star wars evreninde hakkında çok şey bilmediğimiz en önemli karakterlerden biri. clone wars'ta, rogue one'da ve a new hope'ta çok kısa sahne alıyor ve vader'a bile rahatlıkla sözünü geçirebildiğini görüyoruz. tarkin, vader ve tarkin arasındaki dinamikleri öğrenmek açısından çok önemli bir roman. yazarı ise burada canon'la uyuşmazlıkları olduğu için yer vermediğim ama çok iyi bir roman olan darth plagueis'i yazan james luceno. luceno da filoni ve zahn gibi şu an "içerde" olan ve star wars hayranlarına disney'in kalitesizliğini bulaştırmamaya çalışan yaratıcılardan biri.

solo a star wars story

han solo ve chewbacca'nın tanışma hikayesi olarak izlenebilecek eğlenceli bir film. disney'in yaptığı, burada adını bile anmayacağım, başka kötü işlerin ceremesini çektiği için gişede patladı ama izlenebilir.

thrawn / star wars thrawn

eski genişletilmiş evren takipçilerine en iyi star wars yazarı kimdir diye sorarsanız alacağınız yanıt büyük ihtimalle timothy zahn olacaktır. yine canon uyuşmazlığı nedeniyle thrawn'ın ortaya çıktığı eski zahn romanlarına burada yer vermeyeceğim ama şanslıyız ki canon'la uyumlu yeni versiyonları da geldi. thrawn adlı ilk kitabın 6 sayılık bir çizgi roman uyarlaması da çıktı. daha sonra alliances ve treason ile üçleme tamamlanıyor. alliances hem rebels hem clone wars animasyonlarıyla kesişiyor ve thrawn ile darth vader'ın ilişkisine odaklanıyor. treason ise rebels'ın finalinin hemen öncesine ve thrawn ile palpatine'in ilişkisini ön plana çıkarıyor.

star wars #7-#15-#20

2015'te başlayan star wars çizgi roman serisinin bu üç sayısı obi-wan kenobi onca yıl tatooine çöllerinde ne yaptı, luke'u nasıl koruyup kolladı konusunu anlatıyor. tek sayılık hikayeler.

star wars rebels

clone wars'tan sonra gelen dört sezonluk animasyon serisi. bir clone wars kadar iyi olmasa da clone wars nasıl prequel üçleme dönemini genişletiyorsa rebels da orijinal üçlemeye başarılı bir temel hazırlıyor. ayrıca clone wars'taki pek çok hikayenin burada devamını (darh maul, ahsoka tano, klonlar) görüyoruz. thrawn karakteri de büyük çıkışını rebels ile yapıyor. thrawn üçlemesinin son kitabı olan treason'ı bu serinin final bölümünden önce okumakta fayda var.

rogue one a star wars story

disney döneminde çıkan tek başarılı film, sırf darth vader sahneleri için bile izlenmeli. evet, disney dönemi star wars filmlerine iyi gözle bakmıyoruz fakat george lucas'tan geçer not alması ve orijinal üçlemenin hikayesine bir yapboz parçası gibi oturması itibariyle rogue one benim için star wars evreninin önemli bir parçası olmayı başardı.

star wars episode iv a new hope

her şeyin başladığı, luke skywalker efsanesinin doğduğu film. star wars'u ilk defa izleyecekler tabii ki buradan başlayacak.

star wars skywalker strikes

2015'te başlayan çizgi roman serisinin ilk 6 sayısı. luke ve vader ilk defa burada yüz yüze karşılaşıyor. bunu görmek açısından önemli olabilir. 75 sayıya kadar yolu var ve marvel'ın önde gelen yazar / çizerlerine ev sahipliği yapıyor. uzun çizgi roman serileri bu canon konusunda biraz riskli. belli sınırlar olsa da çok fazla yazara yaratıcı güç veriliyor ve bazı hikayeler ve karakterizasyonlar filmlerin ana hatlarıyla çelişebiliyor. örneğin empire strikes back'te luke ve vader'ın ilk defa karşılaşması size star wars evreni için daha mantıklı geliyorsa görmezden gelebilirsiniz ve alternatif bir hikaye olarak okuyup keyfini çıkarabilirsiniz.

darth vader

uzun marvel çizgi roman serilerini karıştırmamaya çalıştım yukarda bahsettiğim nedenden dolayı ama marvel'ın yazdığı darth vader serileri çok iyi çıkıyor. 2015'te çıkan bu 25 sayılık seri a new hope ile empire strikes back arasını anlatıyor. darth vader'ın oğlu olduğunu öğrenmesi ve vader down hikayesi gibi epik anlara sahip. çok sevilen ve daha sonra kendi çizgi roman serisine kavuşan aphra karakteri de burada ortaya çıkıyor. yine kafanızdaki evrene dahil edip etmemek tamamen size kalmış.

star wars episode v - the empire strikes back

en sevdiğimiz star wars filmi.

star wars episode vi - return of the jedi

star wars evreninin kronolojik olarak son filmi.

the mandalorian

disney'in star wars fanlarının gönlünü alma projesi. return of the jedi sonrası yeni cumhuriyet döneminde geçen bir yan hikaye olarak kabul edilebilir. arkasında jon favreau ve dave filonu gibi insanlar olması dosta güven düşmana korku veriyor. oldukça başarılı bir ilk sezonun ardından gelecek ikinci sezona dair da güzel duyumlar alıyoruz. ilk sezonunun george lucas'tan "olur" alması itibarıyla bunu da lucas canon kabul edebiliriz.

Bir Zamanlar Sadece George Lucas'ın Aklındaki Bir Fikir Olan Star Wars'un Ortaya Çıkma Süreci