OYUN 13 Eylül 2021
19,2b OKUNMA     660 PAYLAŞIM

Steam'de Oyun Oynarken İşinize Çok Yarayacak Bazı Eklenti ve Siteler

En iyi Steam eklentileri nelerdir? Video oyun platformu Steam'i kullanırken işinize yarayabilecek bazı güzel eklentiler ve siteleri paylaşıyoruz.

steam'e üniversite döneminde giriş yaptım ve 9 yıldır da üyesiyim.

bu kadar zaman içinde bulunduğum ve aktif bir kullanıcısı olduğum için (bir hayli de oyuna sahip olunca), işimi kolaylaştıran bazı eklentiler ve siteleri kullanmam gerekiyor. bu entryde kullandığım eklenti ve sitelere değineceğim.

a) eklentiler


1. augmented steam

enhanced steam eklentisinin varisi, steam'i tarayıcıdan kullananların mutlaka edinmesi gereken bir eklenti. eklentinin başlıca özellikleri:

- halihazırda sahip olduğunuz veya istek listenizde olan oyunları farklı renklerle göstererek mağaza sayfasında gezinmenizi kolaylaştırıyor.


- istemediğiniz oyunların arama sonuçlarında gösterilmesini engelliyor.

- arama sonuçlarında sayfa sayfa gezmek yerine scroll down ile sayfayı sonsuza kadar kaydırmanızı sağlıyor.

- ilgili oyunun mağaza sayfasında, o oyuna ait içerikler olan farklı sitelere yönlendiren bağlantılar mevcut:


- bir oyunun şu zamana kadarki en düşük fiyatı, o anda farklı ülkelerdeki fiyatı gibi bilgileri gösteriyor.

bu saydıklarımın yanında steam'de gezinmeyi kolaylaştıran başka özellikler de mevcut.


2. steam database

faydalı sitelerde de bahsedeceğim steam database sitesinin tarayıcı eklentisi. temelde augmented steam ile benzer işleve sahip bir eklenti. ben her ikisini de kullanıyorum.

3. steam inventory helper

eğer topluluk pazarında kart veya item alıp satıyorsanız bu eklentinin faydasını oldukça göreceksiniz. temel bazı özellikleri:

- envanter sayfanızdaki eşyaların fiyatları görünmekte.

- tek tıkla eşyaları en düşük fiyattan listeleme veya o andaki en yüksek tutardan oluşturulan alış talebine satma.

- takas ekranında getirdiği bazı kolaylıklar.

- pazar sayfasında sağladığı bazı diğer özellikler.

4. alike03's subscription info on steam

steam'de yer alan oyunların, abonelik bazlı platformlarda (xbox game passubisoft+ea play gibi) yer alıp almadığını gösteren güzel bir eklenti. oyunlara tam fiyatını vermektense abonelik bazlı platformlarda deneyebilirsiniz.

b) siteler

1. steamdb

steam harici, steam ile alakalı en çok kullandığım sitelerden biri. en çok oynanan, trend olan, yeni yayınlanan oyunları detaylı olarak görebileceğiniz bir platform. bunun yanında meraklıları için her oyunun sayfasında o oyuna ait değişikliklerin yer aldığı bölümler mevcut. bu değişiklikler arasında oyunun fiyat geçmişini gösteren grafik de mevcut.

ayrıca calculator diye bir sayfası var ki buraya kullanıcı adınızı girerek profiliniz ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. inanılmaz detaylı bir sayfa, kesinlikle kurcalamanızı öneririm.

2. /r/steam

reddit'te yer alan steam subreddit'i. yeniliklerle alakalı gelişmeleri genelde buradan takip ediyorum. ayrıca sorunlarınıza cevap da bulabilirsiniz.

3. steam250

imdb top 250 listesinin oyun versiyonu. steam'deki kullanıcıların verdiği puanları baz alarak oluşturulan bu listede top 250, hidden gems, best of 2021, most played vb. gibi sıralamalara göz atabilirsiniz.

4. steam ladder

steamdb sitesinde yer alan calculator kısmına benzer bir site. profilinizle veya başkalarının profilleriyle ilgili detaylı istatistiklere bakabilirsiniz. bu istatistiklerden bazıları:

- seviye durumunuza göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.

- oyun süresi istatistiğinize göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.

- sahip olduğunuz oyun sayısına göre dünyadaki, bölgenizdeki ve ülkenizdeki sıralamanız.

5. krylan.ovh/steam

nerede denk geldiğimi hatırlamadığım ancak kullanışlı olduğu için sık kullananlara eklediğim bir site. steam id'nizi girdikten sonra sahip olduğunuz oyunlara ait istatistikleri gösteriyor. bu istatistiklerden bazıları:

- oynama sürenize göre en çok hangi türü tercih ettiğiniz.

- kazanmış olduğunuz başarımların sayısı ve nadirliği.

- sahip olduğunuz oyunları türe, kategoriye, platforma vb. göre filtreleyerek görüntüleme.

- sol tarafta yer alan panelde sahip olduğunuz oyunları göstermekte ve bunlardan birine tıkladığınızda o oyuna ait istatistikleri göstermekte.

6. lorenzostanco.com

eğer kalabalık bir kütüphaneniz varsa oldukça işe yarayan bir kütüphane görüntüleme ve filtreleme sitesi. sahip olduğunuz oyunları türe veya türlerin kombinasyonlarına göre gösterme özelliği mevcut. örneğin korku ve aksiyon taglerini seçerek bu iki türü barındıran oyunları görüntüleyebilirsiniz.

bunlar haricinde oldukça detaylı bir filtreleme seçeneği mevcut. denemenizi tavsiye ederim.

7. steamstat.us

steam sunucularının durumunu gösteren bir site. steam başlığına gelip steam çöktü mü demek yerine önce bu siteye bakabilirsiniz.

8. steam gifts

elinizde olan key'leri çekiliş ile verebileceğiniz veya başkalarının çekilişlerine katılabileceğiniz bir platform. zamanında birkaç oyun kazanmışlığım var. tabii kazandığımdan fazlasını da çekilişle dağıttım.

9. 50gameslike

sevdiğiniz bir oyunu arattıktan sonra ona benzer oyunları öneren bir site. ne oynasam diye düşünüyorsanız oldukça faydalı olabilir.

10. steampeek

50gameslike sitesine benzer bir oyun tavsiye sitesi.

11. how long to beat

bir oyuna başlamadan önce o oyunun ortalama ne kadar zamanda biteceğini görebildiğiniz bir site. oyuncuların paylaştığı verilerle oluşturulan bu istatistikler, hikayeli bir oyuna başlamadan önce ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusunda oldukça yardımcı olmakta.

12. pc gaming wiki

steam platformundan bağımsız, tüm pc oyuncularının işine yarayabilecek bir kaynak. oyunlarla ilgili birçok bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. bu bilgilerden bazıları:

- oyunun yer aldığı mağazalar (epic, steam, origin vb).

- oyunun versiyon farklılıkları (deluxe/gold/standard edition)

- dlc ve microtransactions bilgileri.

- oyunun açılış ekranını, intro videolarını geçebilmeniz için yapmanız gerekenleri gösteren bilgiler.

- oyunun önemli dosyalarının (save, ayarlar vb) nerede olduğu.

- desteklediği çözünürlükler ve diğer grafik ayarları. eğer bazı ayarlar 3. parti bir uygulama ile gerçekleştiriliyorsa bunu da gösteren bağlantılar mevcut.

- bazı karşılaşılan hataların çözümleri.

kısacası pc oyuncusu iseniz eliniz ayağınız olabilecek bir site.

steam'i tarayıcıdan kullanan (oyun oynama hariç) biri olarak yukarıda bahsettiğim eklenti ve siteler oldukça işime yarıyor. steam istemcisini ise yalnızca oyunları başlatmak, yüklemek gibi temel işlerde kullanıyorum...