SEYAHAT 25 Ekim 2016
36,6b OKUNMA     924 PAYLAŞIM

Stockholm'u Merak Edenler ve Gitmeyi Düşünenler İçin: Stockholm Rehberi

İsveç'in Başkenti ve birçok güzelliği içinde barındıran Stockholm en merak edilen şehirlerden biri. Gerek şehir yapısı gerekse sosyal yaşantısı olarak dikkatleri çekiyor. Şehirde neler yapılabileceğini öğrenmek isteyen ve gitmeyi düşünenler için Sözlük yazarlarından Stockholm notları.
iStock.com

son zamanlarda gezdigim sehirler arasinda beni en cok etkileyen sehir oldu kendisi. aslina bakilirsa; kopenhag benzeri bir sehir bekliyordum ben ve kopenhag'a oyle cok da bayilmamistim.

stockholm gercekten benim beklentilerimin cok ustunde bir uc gun yasatti bana. gamla stan'i, djurgarden'i, vasa muzesi, skansen'i, guzel restaurantlari, yerin dibinde magara gibi olan barlari, guzel kizlari, kibar insanlari, buyuleyici gunbatimi manzarasi ile insanda hic ayrilmama istegi uyandiriyor. oyle de bir yer iste.

ayrintilara girmeden once hemen su tavsiyede bulunayim.

eger uc gun veya daha fazla kalacaksaniz; kesinlikle stockholm card alin. adamlar gercekten guzel dusunmusler ve bir turistin isini kolaylastirmak icin herseyi yapmislar. uc gunluk kart 825 sek idi yanlis hatirlamiyorsam.


bence kesinlikle yapilmasi gereken seyleri su sekilde siralayabilirim:

* vasa muzesi'ni gorun. iceride bulunan gemi 17. yuzyilin ilk yarisina ait bir gemi. ve 98%'i orjinal bir sekilde karsinizda duruyor olacak. uzerindeki islemeler muazzam. burayi gezerken muhakkak guided tour'a katilin. ucretsiz ve ingilizce bu tur. gercekten cok bilgilendirici.


* skansen'e epey bir zaman ayirin. oldukca buyuk bir park burasi. icerisinde hayvanat bahcesi falan da var. oldukca guzel. gezdigim en guzel acik hava muzesiydi diyebilirim. burada bir de firin bulunuyor. tarcinli bir pogaca benzeri birsey var sanirim isvec'e ozgu. ondan yiyin; cok guzel. sonra yorulunca skansen'in icinde bulunan "krogen stora gungan" denen barda oturup eriksberg icin.

iStock.com

* "monteliusvagen"denen yere gidip gun batimini izleyin. ama oyle kuru kuru gitmeyin. tekelden sarabinizi, marketten somon fumenizi falan alip oyle gidin. tekel derken dalga gecmiyorum. zira; isvec'de alkol satisi devlet tarafindan gerceklestiriliyor. aksam 7'de kapaniyor bu tekel; ona gore. buraya yakin olan "the bishops arms" diye bir bar var. yagmurdan kacarken cok da dusunmeden girdigimiz bir bardi ama iceride atmosfer oldukca guzel. sayet gezerken yagmur bastirirsa; ya da kendinizi yorgun hissederseniz girip bir bira icin benim icin de.


* city hall'un kulesine cikin; oradan gamla stan'a bakin, guzel fotograflar cekin.


* gamla stan'da cafe art'da oturup bir kahve icin.

iStock.com


* "den gyldene freden''de aksam yemegi yiyin. pahali bir yer. ana yemekler ortalama 350 sek civari. sarabin da kadehi 100-150 sek arasi. ama servis cok guzel; yemekler oldukca lezzetli.


* stampen jazz bara gidin.


* "sjatte tunnan" isminde bir bar/restaurant var yine gamla stan'da. olaganustu guzel. "den gyldene freden" kadar pahali degil ve yemekler oldukca lezzetli. geyik koftesi ve geyik pirzola yiyin; yaninda cesitli isvec biralarini deneyin derim. sayet ozellikle bir tercih yapmadan bira isterseniz norrlands guld getiriyorlar ki ziyadesiyle guzel bir bira bence.


* grona lund'a gidin o eclipse denen buyuk salincaga binin. yukaridan manzara muhtesem.


* the royal palace'i gezin.

iStock.com


* katedralin icine girin.

hicbirini yapmasaniz bile aksam gamla stan'da gezin. o dar sokaklarda yuruyun; hic beklemediginiz yerde karsiniza cikan barlara girin birseyler icin.

daha da fazla uzatmadan son vereyim sozlerime. stockholm; daha sonra tekrar gidilesi, daha uzun kalinasi sehirler listeme ekledigim bir yer oldu benim icin. bir sonraki gidisimde isvec'i daha genis genis gezmek ister deli gonul.