DOĞA 24 Ekim 2018
26,3b OKUNMA     718 PAYLAŞIM

Şu Anda Santorini Adası'nda Tatil Yapabilmemizi Sağlayan Volkanik Patlama

Yunanistan'ın en güzel adalarından biri olan Santorini, günümüzden yaklaşık 3600 yıl önce gerçekleşen bir volkanik patlama sonrasında oluştu.

aşağı yukarı milattan 1500 yıl önce thera yanardağı patlamış ve santorini'ye bu günkü şeklini vermiştir. bu felaket sonrası mikonos, girit ve çevre adalar ile anadolu'nun ege kıyıları falan önce yanardağdan boşalan piroklastik akıntılarla, sonra da milyonlarca ton kaya ve toprağın yer değiştirmesi sonrası oluşan tsunami ile büyük zarar görmüş, birçok ada toplumu tarihten silinmiştireflatun'un atlantis'inin burası olduğu düşünülüyor.

santorini, volkanik bir patlamanın ardından oluşmuş bir ada. yaklaşık 3500 yıl önce gerçekleşen bu patlamanın kayıtlara geçen en büyük volkanik patlama olduğuna inanılıyor.

öyle ki, bilim adamlarının hesaplamalarına göre thera yanardağı'nın lavları yaklaşık 23 mil yüksekliğe fışkırmıştır. patlamanın ardından küllerin grönland'a ve hatta kuzey amerika'ya -evet, evet doğru okudun- kadar ulaştığı, doğu akdeniz'de ve ege denizi'nde büyük ölçekte, kuzey yarımkürenin tamamındaysa kısmi iklim değişikliklerine, çin'de hasatların toplanamamasına sebep olduğu tahmin edilmekte.

 


patlamanın ardından oluşan tsunaminin boyunun yaklaşık 15 metre olduğu ve tüm doğu akdeniz, mısır, sicilya ve hatta tunus'u vurduğu tahmin edilir. bu kadar büyük ölçekli bir patlama doğal olarak yunan mitlerine konu olduğu gibi, incil'de sözü edilen kimi hikayelere de ilham kaynağı oluşturduğu söylenegelir.

yani santorini'ye giderken insan ister istemez tırsar, doğaldır. hele ki o coğrafyada varolan minoan uygarlığının sonunun bu patlama yüzünden geldiğini bilirse...

santorini yanardağı'nda (thera) son 200.000 yıl içinde en az 12 kez büyük püskürme gerçekleştirmiştir. yanardağ en son 1950 yılında faaliyet göstermiştir. bilinen büyük püskürmelerden biri mö 17. yüzyılda olmuş ve bu püskürmeye minoan püskürmesi adı verilmiştir. minoan püskürmesine ait küller mısır, sinop ve anadolu'da bir çok gölde bulunmuştur. püsküren materyal 36 km yüksekliğe erişmiştir. şiddeti yanardağ patlama ölçeğinde 6 değerindedir ki bu değerlendirme 0 ile 8 rakamları arasındadır 8 en şiddeti patlama değeridir. mısır'da döneme ait kayıtlarda kül yüzünden havada kararma ve tsunami etkileri hakkında bilgilere rastlanmıştır. ayrıca küresel bir soğumaya yol açmıştır.

Dünya'daki İnsan Sayısını 10 Bine Düşürerek Evrimi Tıkayan Volkanik Patlama: Toba Faciası