MİMARİ 1 Ekim 2020
46,6b OKUNMA     531 PAYLAŞIM

Şu Sıralar Kepçelerin Girdiği, Türkiye'nin İlk Toplu Konut Projesi: Saraçoğlu Mahallesi

Ankara'nın Kızılay ilçesinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi, 1940'lı yıllarda devlet çalışanları için Almanlar tarafından yapılan Türkiye'nin ilk toplu konut projesiydi. Bir süredir hayalet şehir tadında, kimsenin yaşamadığı bu mahalle bir süredir davalar ve restorasyonla gündemde.

ankara'nın ortasında, bozkırdaki başka bir yeşil yuvadır saraçoğlu mahallesi.

genç türkiye cumhuriyeti'nin ilk toplu konut tasarısı olan saraçoğlu mahallesini'n temelini 1944 yılında dönemin başbakanı şükrü saraçoğlu atmıştır. 434 konutluk yerleşim biriminin yapımı 1946 yılında bitmiştir, mimarı alman paul bonatz'dır. 

o sıralar kalbur üstü kişilerin yaşadığı mahalle zamanla eski değerini yitirmiştir. oysa geniş bahçeli evleri, gezileri, tiyatrosu, kütüphanesi, okulu ile çağcıl kent anlayışının önemli bir örneğidir. 

saraçoğlu mahallesi, kızılay'ın kalabalığının, gürültüsünün içinde gerçek bir cennettir. simgesel değeri de ayrıdır kuşkusuz.

saraçoğlu mahallesi aslında milletvekili lojmanı olarak inşa edilmiştir ancak milletvekillerimiz bu evleri beğenmeyince devletin tüm kurumlarına eşit bir şekilde dağıtılmıştır. sanılanın aksine sadece askerler oturmazdı.

ankara'nın en güzide mahallelerinden biriydi saraçoğlu. eskiden insanlar huzur içinde yaşardı. sonra mahalleye kara bulutlar çöktü ve insanların huzuru kaçtı hepsi tek tek evlerinden atıldılar. direnenler cop yiyerek kapı dışarı edildiler ve mahalle adeta çernobil faciasını yaşamış şehirler gibi yapayalnız kaldı. ankara'nın göbeğinde terk edilmiş bir mahalle. 


tabii böyle yerler hırsızların, tinercilerin işine yaradı. boş evlerin içi perişan hale geldi. bugün itibarıyla bu mahalle ranta kurban gidecek gibi görünüyor. çünkü resmi gazete'de mahallenin emlak konut gyo'na devredildiği yazıyor. (daha sonra bu kadar danıştay tarafından iptal edildi ancak ondan sonrasında da işler iyice karıştı.) bilmeyenler için mahallenin konumunun, istanbul'da gezi parkı'nın konumuyla eşdeğer olduğunu belirtmekte fayda var. şehrin nefes alabildiği devasa ağaçların bulunduğu yeşillik bir arazi burası. her yeri rant olarak gören zihniyet en son burayı gözüne kestirmiş anlaşılan. yazıklar olsun...

mahalle ile ilgili son durum (30 eylül 2020)

"davalar devam ederken, mahkemeye bilgi belge göndermeyerek süreci uzatanlar, hukuk süreci tamamlanmadan saraçoğlu’nda inşai çalışmaları başlattılar. bu çalışmalar saraçoğlu mahallesi’ne telafisi mümkün olmayan zararlar verecek. kamusal nefes alanımız olan saraçoğlu’nu rant uğruna tarumar etmeleri an meselesi. iş makineleri ve kepçelerle saraçoğlu mahallesi’ne girmek, züccaciye dükkanına girmiş fil durumudur. ankara 1 nolu kültür varlıklarını koruma bölge kurulu’nu göreve davet ediyoruz. saraçoğlu gözbebeğimizdir. koruma kurulu kentin doğal, kültürel varlıklarını ve kamu yararını gözeterek inşai çalışmaları durdurmalıdır.


covid fırsatçılığı yaparak, saraçoğlu’nda ağaç katliamı yapanların, tarihi mahalleyi otopark olarak kullanan ve tarihi mahalleyi katletmek için restorasyon işini skandallarla anılan firmaya verenlerin rant ve talan ısrarı devam ediyor. mimarlar odası ankara şubesi olarak mücadeleyi hiç bırakmadık ve bırakmayacağız. saraçoğlu ankara’nın göz bebeğidir. açtığımız dava sonucu daha önce de saraçoğlu mahallesi’ne 'dönüşüm' adı altında otopark yapılmasını içeren koruma amaçlı imar planı iptal ettirmiştik. yeniden plan yaptılar, buna da dava açtık."

tezcan karakuş candan
https://sol.org.tr/…racoglunda-insaat-basladi-15462