TARİH 9 Mayıs 2023
14,3b OKUNMA     290 PAYLAŞIM

Sümerler'de Birayı Bulan Tanrıça: Ninkasi

MÖ 4000-2000 yılları arasında Mezopotamya'da yaşayan Sümerler'in birayı çok sevdiğini biliyor muydunuz?

sümerler birayı çok severmiş. bira tanrısı bile atamışlar hatta. (bkz: ninkasi)

öyle ki, yazılı en eski tabletlerde bile bira tarifine rastlanılırmış. tanrıça ninkasi'ye ilahi yazan o dönemin şairlerinden biri, şiirinde bira tarifine bile yer vermiş. sümer bira yapımı şiirsel terimlerle adım adım anlatılırmış. ilahinin ikinci bir bölümünde ise biranın yapıldığı ve sunulduğu kaplar övülüyor ve taverna ve içki içme şarkılarındaki kutlama sözlerinden bahsedilirmiş.

"sensin pişmiş püreyi kamıştan büyük yaygılara yayan,
serinlik üstesinden gelir,
ninkasi, sensin pişmiş püreyi kamıştan büyük yaygılara yayan,
serinlik üstesinden gelir"

ilahideki talimatlar o kadar açık ve kesinmiş ki amerikalı anchor bira şirketi’nden fritz maytag bunları uygulayıp oldukça başarılı bir sonuca ulaşmış. maytag yaptığı birayı amerikan mikro biracılar derneği’nde, 4 bin yıl önce sümerlilerin yaptığı gibi kamışlarla büyük testilerden içilmek üzere sunmuş. antik sümer birası, en eski tarifle yapılan bira.


chicago üniversitesi sümerloji profesörü miguel civil, biranın modern biralara benzer şekilde %3.5 alkol oranına sahip olduğunu belirtip biranın “sert elma şarabına benzer, acı olmayan sek bir tadı vardı” diye ekliyor m.civil.

sümer birası “hemen tüketilmek için yapıldığı” ve saklanamadığı için bira şişelenip satılamamış. ama yinede, çevirinin “zor terminoloji ve şiirsel metaforlar arasından bile” tarifi anlayabilen uzman bir bira yapımcısının elinde gerçekten başarılı sonuçlar doğurduğu görülmüş.