TELEVİZYON 20 Eylül 2024
6,2b OKUNMA     71 PAYLAŞIM

Süper Kahraman Dizileri İçerisinde Açık Ara En İyisi, Bir Başyapıt: Daredevil 3. Sezon

Daredevil kendi janrası içinde hep iyi bir diziydi ancak 3. sezonu çıtayı farklı bir yere taşımıştı. Durduk yere bu nefis sezonu övmek istedik.

aman yarabbi, daredevil'ın 3. sezonu muhteşemdi

+ benim gözümde mcu içindeki yeri captain america: winter soldier'ın yanıdır. konu olarak da benzeşiyor. federal bir yapının, kötü niyetli bir kişinin/grubun eline geçmesi komplosu şahane işlenmiş. hatta captain america bunu hydra gibi bir grup üzerinden işlerken, daredevil tek bir kişi üzerinden ve çok daha güzel şekilde işlemiş.

+ hallway fight: hapishanede geçen sahne tam 10 dakika 43 saniye sürüyor. şu linkten okuyabilirsiniz. hakiki tek çekim. cgi yok, gizli cut yok. adamlar sahne başlarken kamerayı açıp, 10 dakika boyunca çekmişler. dövüşler de muhteşem. başka insanların "bu ne lan matt dayak yiyor sürekli" dediğini duydum; ama bu eleştiriler saçma. iyileşememiş matt murdock'ı hapishane mahkumu azmanlarla dövüştürürsen ortaya çıkacak sahne tam olarak bu olmalı.


+ genel olarak dövüş sahneleri çok iyiydi. mcu'da daredevil'ın olayı hiç yumruk yemeden takır tukur herkesi dövmesi değil. bilakis, babası gibi dayak yedikçe yerden kalkabilen bir karakter olması. bu sezonda da üzerine bina düştükten sonra tam iyileşemeden sahalara çıkışını izliyoruz. ayrıca zırhı da yok. dövüş sahneleri de bu bağlamda çok inandırıcı ve gerçekçi. sezon genel olarak oldukça gerçekçiydi zaten.

+ deborah ann woll çok iyiydi. karen page yer yer sinir bozucu bir karakter olabiliyor; ama kızın oyunculuğu gayet iyiydi. bu sezonun en iyi bölümlerinden olan "karen" (10. bölüm) karakterin ağlaklığına güzel bir arkaplan oluşturmuş. o bölümden sonra karakter çok daha az sinir bozucu gelmeye başladı bana.


+ "karen" demişken, bölümün sonundaki sahne, çizgi romanda karen page'in ölüm sahnesinin çok güzel bir twistiydi.

+ bullseye çok başarılıydı. dönüşümü üzerine biraz daha vakit harcanabilirdi; ama karakterin yaratılışını çok sevdim. bulletin ve kilise sahnelerinde adamın ne denli tehlikeli olduğu çok iyi vurgulanmış. son bölümlere doğru ortaya çıkan vızıldama olayı çok güzel bir anlatımdı. çocukluk halini de çok güzel cast etmişler.


+ sezon 3'teki bütün hikayeleri sevdim; ama özellikle foggy'nin d.a. seçimlerine adaylığı hikayesi çok güzel ve eğlenceliydi.

- matt'in annesi çok beterdi ama. kadının oyunculuk yeteneği yok gibi bir şey. o ağlama sahnesi neydi allasen.

- vincent d'onofrio'nun oyunculuğuna laf yok; ama bazen tonlama işini çok abartıyor.

3. sezon, daredevil'i en iyi tanıtan sezon olmuş tespitinde bulunacağım

karakterin çelişkileri vurgulanmış, batman gibi yasa ve doğru olanla, çözüm arasında git geli olmak. vicdanı el vermese de; hukukun çaresiz kaldığı ama adaleti yerine getirmenin zorunluluğunun çatışması da harikaydı. annesine, geçmişine dair görüntüler, baba ikonları ve geçmişin gitmeyen hayaletleriyle kapışması.

asla yılmadan inatla mücadelesine inanması. dostlarını hem korumak zorunda hissetmesinden uzakta durmaya çalışmakta, ama bir yandan da onların asla onu bırakmaması. aile, değerler, doğru olanı yapmak vb birçok değeri vurgulayan bir sezon oldu. daredevil'i ilk defa derin çelişkilere, çıkmazlara girerken gördük. öncesinde zor olanı yapmak, imkansızı başarmak gibi noktalar vurgulanırken, bu sezon dizi karakteri derinleştirdi, somuta döktü. pointdexter, nadeem gibi karakterler de oldukça hikaye kurgusunda etkiliydiler...