HAYVANLAR 27 Ocak 2022
26,6b OKUNMA     547 PAYLAŞIM

Susam Tanesi Kadar Boyutuyla Dünyanın En Hızlı Canlısı: Mite (Akar)

Dünyanın en hızlı canlısı dendiğinde akla ilk olarak çita geliyor ancak canlıların boyutu biraz küçüldüğünde işler değişebiliyor.

en hızlı hayvan dendiğinde aklımıza; karada saatte 130 km hızıyla çita, denizde saatte 129 km hızıyla kılıç balığı, havada ise saatte 390 km hızıyla şahin geliyor. peki ya biraz daha alt sınıfları incelersek durum değişir mi? evet, durum değişiyor.

bir ayı, insanı kolaylıkla öldürebilir; bir insan, böceği kolaylıkla öldürebilir ama işi birim ölçülerle incelersek normal bir insan kendi ağırlığının 2 katını kaldırabiliyorken, atlas böceği kendi ağırlığının 650 katını kaldırabiliyor. bu, bir insanın 65 ton ağırlığı kaldırabilmesine denk gelmektedir.


hız konusunda da rekorumuz çitaya değil, eklem bacaklı bir canlı olan mite'ye (akar) ait. susam tanesi kadar olan paratarsotomus macropalpis isimli mite, saniyede yaklaşık 30 cm ilerleyebiliyor. bu, vücut uzunluğunun 322 katı mesafe katetmesi demek. çita ise saniyede vücut uzunluğunun 16 katı kadar mesafe katedebiliyor. bu mite'den önce rekorun sahibi avustralya kaplan böceğiydi ve bu böcek saniyede vücut uzunluğunun 171 katı mesafe katederek 2.5 metre yol alabiliyordu.


güney kaliforniya'ya ait yerli bir tür olan mite 1916 yılında keşfedilse de o zamanlar hakkında pek bir şey bilinmiyormuş. kas fizyolojisini inceleyen araştırmacılar tarafından tesadüfen keşfedilmiş. bu mite'nin diğer bir özelliği ise 60 santigratlık zeminde yürüyebiliyor oluşu. normalde bu, birçok canlıyı öldüren bir sıcaklık.


diğer hayvanların hareketlerinden yola çıkarak geliştirdiğimiz teknolojik ürünlerde olduğu gibi belki bu mite'nin hareketlerini inceleyerek teknolojik olarak kullanabilir ve bir gün daha hızlı koşmaya başlayabiliriz.

kaynaklar: sciencemagsciencenewssciencedaily