SEYAHAT 8 Temmuz 2022
44,7b OKUNMA     363 PAYLAŞIM

Tam 2 Senedir Karavanda Yaşayan Birinden: Bu Yola Baş Koymayı Düşünenlere Tavsiyeler

Karavanda yaşarken nelere dikkat edilir? Tecrübeli birinden bu sorunun cevabı geliyor, buyrun.
iStock

yarın tam iki sene bitiyor. 7 temmuz 2020'de başladım. iki senede sadece 4 gece bir otelde kaldım. onun dışında hep karavanda yaşadım. bayramdan sonra yeni ve daha büyük bir karavanla yola devam edeceğim. gittiği yere kadar... bu iki senelik tecrübeden çıkanlar merak edenler için aşağıda.

- titiz bir insansanız çamaşır ve yıkama konusunda ciddi sorun yaşayabilirsiniz. (ben onu kurutmalı çamaşır makinesi takarak çözdüm.)

- motokaravan en güzeli ancak mazot zamlarından sonra biraz sıkıntı. bu araçlar düşündüğünüzden çok yakıyor.

- hepinizi uyarayım. yazın kışın olduğundan daha zor geçiyor. kış ve sonbahar en keyif aldığım zamanlar.


- enerji ihtiyacınızı doğru kullanmayı öğrenmeniz ve karavanınızda iyi enerji üretiyor olmanız gerekiyor çünkü kamp alanlarına bağımlı kaldığınızda pek keyifli olmuyor.

- yemek yapmayı bilmelisiniz.

- yalnızlık korkunuz olmamalı bazen öyle ıssızlığın ortasında kalıyorsunuz ki ben bir gece oturup üç saat ufo beklemiştim ama gelen giden olmadı.

- günümüzde pazarlama amacı ile yapılan karavanlar sizi mutlu etmez. ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeli ve mümkünse karavanı ona göre seçmelisiniz.

- bazen insanlar size çok garip bakıyor. bunun sebebi benim tek başıma olmamdan kaynaklı sanırım.

- alet tutmayı, tamirat yapmayı ve kesinlikle planlı olmayı bilmeniz gerekiyor.

- en çok karavanın içine bakabilir miyim sorusundan beziyorsunuz. lütfen karavanda yaşayan insanlara bu taleple gitmeyin. ben sizin evinize bakabilir miyim diyor muyum ?

- kesinlikle gideceğiniz yerleri önceden çalışın. haritalardan vs.

- su tanklarınız büyük olsun. bir duşta ortalama 30-40 litre su harcarsınız. karavanın günlük su ihtiyacı bazen 100 litreyi geçer. birkaç gün kımıldamak istemiyorsanız 300 litre altı sizi deli edebilir.

- güneş panelleriniz ve bir o kadar önemli olan pillerinizdir. mümkünse karavanınızda 220 kullanımını en aza indirin. buzdolabınız 220'den çevirme olmasın. mutlaka araç çalışırken pillerinizi şarj edebilir olsun.

- aracın kendisi sizi bir yerden bir yere götürmek içindir. karavan kısmı ise yaşamanız için. araç ne olursa olsun ikisine de ayrı ayrı bakmayı bilmelisiniz.


- karavandaki en tehlikeli konu yangındır. onun dışında karavan sizi öldürmez. karavanda yaptığınız eklemeler, kablolar vs'yi özenle seçin. doğru düzgün yangın söndürücüleriniz olsun.

- karavandaki en komik olaylardan biri karavanı çektiğiniz yerdeki eğimdir. acemi karavancılarda en çok buna gülüyorum. en azından su terazisi nedir öğrenin. sonra: "gri su tanklarım neden hemen doldu?", "yemek yaparken niye böyle oluyor?", "yatağa ne oldu?" demeyin.

- benim gibi arazide dağda yaylada geçiriyorsanız insandan uzak. başka şeylerde bilmeniz gerekir en azından yön bulma. kuzey nere güney nere. bu ne sesi vs. ama yok biz karavanı sahile yakın bir yere çekeceğiz ( yazın bulursunuz da çekersiniz ) akdeniz akşamlarını söyleyeceğiz diyorsanız size hepsi olur kafanıza göre takılın.

- uzun süreli arazide geçirecekseniz özellikle kışın küçük bir jeneratörünüz mutlaka olmalı. su konusunda pek sıkıntı çekmezsiniz ama enerji bazen yetmiyor.

- karavanda sürekli yaşayacaksanız ısınma konusunda en güzeli dizel yakıt webastodur. 1 litre yakıtla 4 saat ısınırsınız. yalıtımınız iyiyse bir gün bile ısınırsınız. lpg'ye aldanmayın, karavanda lpg ile ısınmanın maliyeti dizelden fazladır.

- mutlaka duman, gaz, karbonmonoksit dedektörünüz olsun.

aklıma gelenler şimdilik bunlar.