YEME İÇME 6 Şubat 2020
37,9b OKUNMA     686 PAYLAŞIM

Tamamen Metabolizmaya Özel Hazırlanan Başarılı Diyet Yöntemi: Metabolic Balance

Metabolic Balance, kişiye özel beslenme programının kan değerlerine göre oluşturulduğu bir sistemdir. Nedir, ne değildir diye merak edenler için biraz detaylandıralım.
iStock

Metabolic Balance nedir?

2002 yılından itibaren almanya'da faaliyete başlayan, yaklaşık 30 ülkeye yayılmış, 2009 yılından itibaren türkiye’de de yalnızca tıp doktorlarının kontrolünde uygulanan, kilo ve metabolizmayı düzenleyen bir beslenme programıdır metabolic balance.

başlangıç olarak verdiginiz kan testleri almanya'ya gönderiliyor, size özel bir beslenme programı yazılarak 4 etapta uygulanıyor.

programda yer alan besinler sadece içerdikleri kalori, yağ, protein, karbonhidrat miktarlarına göre seçilmeyip, aynı zamanda kişinin sağlık durumu ve hormon düzeyi de göz önünde bulunduruluyor. bu sayede metabolizma ve hormon dengeleri düzenlenirken kilo kontrol altına alınıyor. program sonunda vücudun olması gereken kiloya ulaşırken aynı zamanda yağ azalıp kas ve bağ dokusunun dengelendiği, verimlilik / konsantrasyon / enerji düzeyinin arttırıldığı iddia edilmekte.

programdaki özel beslenme maddeleri dışında herkesin uygulayabileceği 8 kural ve mantığı

1. günde üç öğünü asla aşmayın. (ara öğün kesinlikle yasak. aralarda sadece şekersiz sütsüz çay, kahve, sade mineral suyu içebilirsiniz.)

2. öğünler arasında minimum 5 saat ara verin, hiçbir şey yemeyin. (vücut sadece uyurken ve insülin belli seviyenin altına düştüğünde yağ yakar. insülin en ufak bir badem tanesi bile yerseniz vücutta 4 saat kaldığı için aralarda ağzınıza en ufak bir şey atmamanız, meyve dahi yememeniz kritik. amaç insülin salgılanmadığı ve kritik seviyenin altına düştüğü 4. saat sonrasında vücudun yağ yakımını sağlamak.)

3. öğünler maks. 60 dk. olacak

4. her öğünde ilk lokmanız protein olsun. (mideye ilk protein girdiğinde vücut kan şekerini düzenleyip yağ yakan glukagon hormonunu salgıladığı için)

5. her öğünde tek çeşit protein tüketin. (bunu farazi anlatacak olursam: proteinler çeşitli aminoasitlerden oluşur, ve alınabilecek miktar o proteinin yapısındaki en düşük aminoasit kadardır. 2 farklı protein alımında ikisinin toplam aminoasitlerinden en düşük seviyeli olan baz alındığı için proteinin vucuda sağlayacağı fayda maksimize edilmeye çalışılmak istendiği için tek tip protein tüketimi önerilmekte)

6. son öğününüzü en geç 21:00'da bitirin.

7. kilonuza göre günlük su tüketiminize dikkat edin

8. günde 1 adet yeşil elma tüketin. öğün sırasında ya da hemen sonrasında. (yüksek lif ve mineral içerdiği, kolesterolü düşürdüğü, diyabeti önlediği, metabolizmayı hızlandırdığı için)

diyet 4 aşamadan oluşur:

1. hazırlık dönemi 

bu dönem 2 gün sürer ve detoks yapılır. 4 seçenekten ikisi seçilir ve iki gün bu şekilde beslenilir. seçenekler 1,5 kg sebze veya 1 kg meyve (tüm gün bir çeşit meyve yenebilir) veya 1,5 kg haşlanmış patates veya 200 gr esmer pirinç olarak sıralanır. seçilen besin grubunun yanında en az 3 litre su içilmeli ve bitki çaylarından destek alarak bağırsak boşaltımı yapılmalıdır, bağırsak boşaltımı programın başlangıcında gereksiz açlık hissetmemek için önemlidir. iki günde de aynı besin grubunu seçmek zorunda değilsiniz. yanlış anlaşılmaması gereken nokta ilk gününüzde patates seçeneğini seçtiyseniz miktarını azaltıp birazıyla da meyve yiyemezsiniz, seçtiğiniz besin o gün aldığınız tek tip besin olmalıdır, detoksun ikinci gününde değiştirebilirsiniz.

2. sıkı dönem

bu dönemde yalnızca programın size verdiği besinleri hiç yağ eklemeden tüketmeniz gerekir. istenen kiloya ulaşılıncaya kadar sıkı dönem yapılmalıdır ama metabolizmanın dengeye oturması için bu süre en az 14 gün olarak belirlenmiştir. yani istenen kiloya inilse bile bu dönemi 14 gün uygulamak ileride verilen kiloları geri almamak için önemlidir. sıkı dönemde herkes için aynı olan kurallar vardır:

- her öğün arasında 5 saat hiçbir şey yenmemelidir. sade kahve, bitki çayı ve su serbesttir.
- 3 öğün yemek zorunludur ve akşam yemeği en geç 21:00'da bitirilmiş olmalıdır.
- günde bir adet yeşil elma seçilen öğünün hemen sonrasında tüketilmelidir. (ara öğün olarak değil)
- öğünlerde ağza atılan ilk lokma protein olmalıdır.
- her öğünde tek tip protein tüketilir ve aynı gün birden fazla öğünde aynı protein tipi tüketilemez. örneğin öğle yemeğinde tavuk ızgara yiyorsanız yanında peynir yiyemezsiniz. veya akşam yemeği olarak tekrar beyaz et tüketemezsiniz.
- şeker kesinlikle yasaktır.
- günde mutlaka 3 litre su içilmelidir.

14 gün sıkı dönemden sonra istenilen kiloya inilmemişse yemeklere en az 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı eklenerek programa devam edilir.

3. rahat dönem

hedeflenen kiloya inildikten sonra programa yeni besinler eklenir, kilo sabitleninceye kadar bu dönem uygulanır.

4. koruma dönemi

süresiz olarak uygulanabilecek bu dönemde sıkı dönem kuralları sabit tutularak istenilen her besin tüketilebilir ve yaşam boyu devam ettirilebilir.

bana kalırsa bu programda önemli olan kısım verilen besinler değil yukarıda bahsettiğim kurallar ve öğün sistemidir, ama yine de bana verilen besinlerden örnek bir günlük menümü paylaşmak gerekirse:

sabah: 190 gr yoğurt, 2 dilim çavdar ekmeği (1 dilim 25 gramdır), 1 yeşil elma
öğle: 125 gr ızgara tavuk veya hindi, 120 gr sebze (marul, salatalık, brokoli), 1 dilim çavdar ekmeği
akşam: 135 gr ızgara dana bonfile, 130 gram sebze (karnabahar, ıspanak), 1 dilim çavdar ekmeği

klasik diyetlerden çok daha fazla miktarda yenmesine rağmen kesinlikle daha hızlı ve kalıcı kilo verdiren bir programdır, tavsiye edilir.

Uzun Süre Yememeye Dayalı, Oruca Benzeyen Bir Beslenme Biçimi: Intermittent Fasting