SİYASET 22 Kasım 2017
57,2b OKUNMA     996 PAYLAŞIM

Tarihin En Büyük Savaşının, Amerika'yı Başrole Taşıyan Olayı: Pearl Harbor Baskını

7 Aralık 1941 sabahında, henüz II. Dünya Savaşı sürerken Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri, Hawaii'nin Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine ani bir saldırı düzenledi. ABD'nin savaşa dahil olmasıyla sonuçlanan bu tarihi olaya bakıyoruz.

yapılan baskının amacı, amerika birleşik devletleri'nin pasifikteki hakimiyetini kırmaktı. japon birleşik donanmasının komutanı amiral yamamoto isoroku yapılacak saldırıyı büyük bir dikkatle planlamıştı. çünkü saldırı başarıya ulaştığında japonya güneydoğu asya'yı, endonezya takım adalarını ve güney pasifiği kolayca ele geçirebilecekti. 23 kasım 1941 günü komutan yardımcısı nagumo çuiçi komutasındaki 6 uçak gemisi, 2 savaş gemisi, 3 kruvazör ve 11 destroyerden oluşan bir filo ile hawaii'nin yaklaşık 440 kilometre kuzeyindeki bir noktaya doğru hareket etti. saldırı bu noktadan 360 uçakla gerçekleştirildi.


yerel saatle ilk japon uçağı adaya 7:55'te varmıştı ve kendisine ağır bombardıman, torpido ve avcı uçaklarından oluşan 200 uçaklık bir filo eşlik ediyordu. bu saldırının ilk dalgasıydı ve japon uçakları amerikan savaş gemilerine ağır bir darbe indirdi. "arizona", "california" ve "west virginia" isimli gemiler battı, "oklahoma" ise alabora oldu. yaklaşık 45 dakika sonra gelen ikinci uçak dalgası ise "maryland", "tennessee", "nevada" ve kuru havuzda bulunan "pennsylvania" isimli gemilere ağır hasar verdi. buna ek olarak 10 amerikan gemisi daha battı ya da alabora oldu. 140 amerikan uçağı ise hurdaya döndü. askeri kayıplar ise ölü 2300 olmak üzere toplam 3400'dü. japonlar ise sadece 5 küçük denizaltı ve 29 uçak kaybetti.


pearl harbor baskını amerika'nın büyük okyanustaki donanma ve hava gücüne büyük bir darbe indirdi. ancak o sırada pearl harbor'da bulunmayan pasifik donanmasına ait 3 uçak gemisi baskından kurtulmayı başarmıştı. "arizona" ve "oklahoma" dışındaki diğer savaş gemileri ise tamir edilerek yeniden hizmete sokuldu. ayrıca japonlar adada bulunan petrol depolarını yok etmeyi başaramamıştı. 

baskın amerikan kamuoyundaki tarafsızlık yanlısı görüşlerin hızla gerilemesine yol açtı. nitekim 8 aralık 1941 günü amerikan senatosu japonya'ya savaş ilan etmeyi kararlaştırdı.

"baskın" olarak tarihe yutturulmuş, halbuki birinci sınıf bir provokasyon ve politik-askeri dalavera örneğinden başka bir şey olmayan vaka. 

yankiler japon donanma şifrelerini savaştan çok önce çözmüş ve tüm japon planlarından haberdar olmuşlardır. amerikan yöneticileri (en başta kripto komünist roosevelt) japonya' ya en başta petrol, tüm temel hammaddeler ve hatta besin kalemlerinde uluslar arası hukukun hiç bir kaidesine sığmaz ambargolar koymuş, bilinçli ve istekli biçimde japonları kışkırtarak savaştan başka seçenek bırakmamışlardır. kapalı kapılar arkasında dönen hesaplar ise ilan edilenlerden bambaşkadır. 


işin özünde, stalin hayranı new deal çetesi bir an önce savaşa girmeyi istemekte ancak kamuoyu kendisini ilgilendirmeyen bir savaşa katılmayı kesinlikle reddetmektedir. salak amerikan halk yığınlarını savaşa dahil etmek için bir olay çıkartılması lazımdır. hesap bir taş ile kuş vurmaktır: ilk amaç kendisini "mağdur" olarak gösterip savaşa katılmayı "adil" ve "haklı" kılmak; ikinci ve aslında esas amaç ise japonya'nın müttefiki olan almanya'nın ittifak gereği abd'ye savaş ilan etmesidir. böylece kamuoyu kündeye getirilip uncle sam'in ikiz kardeşi; sevgi kelebeği uncle joe stalin'in kıstırılan kuyruğunu kurtarma işine seferber edilecektir. ayrıca uzun bir savaşta yenilmesi kesin bulunan japonya çökertilince uzak doğu'da oluşacak güç boşluğunu abd'nin doldurması bonus gelecektir. 


beyaz saray vampirlerinin kanlı ağzını sulandıran bu hedeflere varmak için verilecek kurban ise pearl harbor'dur. nitekim japonya savaşa kışkırtılıp saldırı planlarını hazırlayınca yankiler japonların iştahını kabartmak için iyice kolları sıvarlar ve pearl harbor komutanlarının nafile yere defalarca protesto ettikleri "garip" emirler ardı ardına sıralanır: eldeki uçaklar bombardımandan daha çok etkilensin diye bir araya toplanırlar, pasifikte havanın iyice elektriklendiğini sağır sultan bile duymuş iken personel iyice uyuşuklaşsın diye anormal miktarda izinler dağıtılır, partiler ve eğlenceler düzenlenir. saldırıya birkaç hafta kala askeri iletişim zincirindeki kilit noktalarda bulunan subaylar washington'un bizzat yolladığı "özel" personel ile değiştirilirler. 


nitekim baskın günü bu özel personelin akıl almaz işlevsizliği ve suskunluğu hasarı kat kat arttıracaktır. en son olarak ise çoğu eski ve fazla iş göremeyecek ama dışarıdan bakınca mükemmel savaş araçları gibi görünen zırhlı gemiler pearl harbor'a doldurulur; uçak gemileri ise "eğitim" için limandan çıkma emri alırlar (halbuki yıllık manevralar yapılmıştır). sahne artık tüm komploların anası için hazırdır. gerisini ise söylemeye çok lüzum olmasa gerek... 

(bkz: hiroşima) (bkz: nagazaki)