TARİH 25 Ocak 2019
65,5b OKUNMA     483 PAYLAŞIM

Tarihin En Uzun ve En Kısa Süreli İki Savaşının Hikayesi

38 dakika süren Anglo-Zanzibar Savaşı ve Hollanda ile Scilly adaları arasındaki 335 yıl Savaşı, insanlığa dair bir garip duygular yaratmıyor değil.


en kısa savaş; anglo-zanzibar savaşıdır

birleşik krallık ve zanzibar arasında 27 ağustos 1896 yılında gerçekleşmiş ve 38 dakika sürmüştür. nedeni; ingiliz destekli sultan'ın ölmesi ve ardından tahta geçecek oğlunun devrilerek yeğeni olan halid bin bargaş'ın geçmesi ve adadaki britanya etkisini sonlandırmak istemesidir. ingilizler 27 ağustos 1896'da sabah 9'da ateş açmıştır:


sultan'ın silahlı yatı glasgow kısa sürede batırılmıştır. düşmekte olan saray ve artan ölü sayısı nedeniye bargaş hızlı bir şekilde alman imparatorluğu konsolosluğuna sığınmış ve geri çekilmiştir. açılan ateş 38 dakika sonra sona ermiştir. sonuçta bargaş düşmüş, yerine ingiliz destekli hamud bin muhammed olarak gelmiştir.  kaynak


en uzun savaş ise üç yüz otuz beş yıl savaşı'dır

1651-1986 arasında olmuş, hollanda ile scilly adaları adaları arasında gerçekleşmiştir. 1986'de bir barış antlaşması imzalanmasıyla bu savaş son bulmuştur. ilginç bir şekilde, savaşta herhangi bir çatışma olmamıştır. nedeni; ingiltere iç savaşı'na dayanıyor. kraliyet taraftarları, parlamento taraftarları tarafından yenilerek geri çekilmişler ve ingiltere'nin güneyindeki cornwall bölgesine kaçmışlardı. daha sonra burasının da ele geçirilmesi sonucu, kraliyet taraftarı john granvill ve adamları, scilly adalarına kaçmak zorunda kalmışlar. hollanda ise bu savaşta parlamenterlerden yana idi. bu yüzden bu adaya sığınmış john granvill'den savaş tazminatı istemişler ancak ret yanıtı almışlar. bunun üzerine hollanda bu adaya savaş ilan etmiş. ancak kısa bir süre sonra parlamenter güçler adada da hakimiyeti ele geçirdi. bundan sonra ise her iki taraf savaş halinde olduğunu neredeyse unutmuş oldu.


1985 yılında scilly adaları konsülünde başkan ve aynı zamanda tarihçi olan roy duncan, bu garip durumu farketti ve hollanda'nın londra'daki elçiliğine müracaat etti. yapılan araştırmanın sonucunda her iki tarafın da teknik olarak hala savaş halinde olduğu ortaya çıktı.
bunun üzerine hollanda büyükelçisi jonkheer rein huydecoper, adaları ziyaret etti. taraflar 17 nisan 1986 yılında, 335 yıl sürmüş olan bu savaşa son vererek barış anlaşmasını imzaladı.
kaynak

I. Dünya Savaşı'ndan Önce Dünya Çapında Tam Dört Savaş Daha Yaşanmış Olması