TARİH 3 Temmuz 2024
16b OKUNMA     179 PAYLAŞIM

Tarihin Garip Olaylarından Biri: Napolyon'un Tavşanların Saldırısına Uğraması

1807 yılında, Tilsit Antlaşması'nı kutlamak için düzenlenen bir av partisinde gerçekleşen ilginç olay.

napolyon, 1807 yılında fransız imparatorluğu ile rusya arasındaki savaşı sona erdiren tilsit antlaşmalarını imzaladıktan sonra neredeyse gücünün zirvesindeydi ve bu tarihi olayı kutlamak için bir tavşan avı düzenlemeye karar verdi bu yüzden yakın bir askeri olan alexandre berthier’i bu avı düzenlemekle sorumlu tuttu. berthier, yerel çiftçilerden 3.000'den fazla tavşan satın alarak napolyon ve misafirleri için ciddi bir hazırlık yaptı ancak hesapta olmayan şeyler vardı…

berthier tavşanlar hakkında bilgili değildi. büyük bir tarlanın kenarına kurulan kafesler açıldığında, binlerce tavşan stratejik olarak ikiye bölünerek fransız lideri ve misafirlerini kuşattı. bu evcilleştirilmiş tavşanlar insanlardan korkup kaçmıyordu çünkü gün boyunca beslenmediklerinden dolayı yemek saati olduğuna inanıyorlardı. ilk başta, etraftaki adamlar bu saldırının oldukça komik olduğunu düşünerek kahkahalarla güldüler ancak bu durum pek uzun sürmedi çünkü tavşanlar etrafını sardıkları misafirleri, dizlerinin üstüne çökmeye zorlayarak düğmelerini ve botlarını kemirmeye başladı. misafirler de onları binek hayvanları, kırbaçları ve sopalarıyla püskürtmeye çalıştı. napolyon silahını bu tavşanları düzgün bir şekilde vuracak şekilde kullanamadı çünkü hem sağa sola kaçan tavşanları vurmak zordu hem de başka birini yaralayabilirdi bu yüzden güvenlik için arabasına doğru koştu ama tavşanlar napolyon’u kovalayarak arabasına kadar girdiler.

olaylar karşısında neye uğradığını şaşıran ve insanların önünde bir nevi küçük duruma düşen napolyon, arabasına giren tavşanları pencereden dışarı fırlatarak kargaşadan uzaklaştı. rivayete göre içine düştüğü duruma rağmen berthier’i cezalandırmadı çünkü berthier 1815'te waterloo savaşı'ndan bir gün önce hayatını kaybederken, napolyon savaşı kaybedip sürgün edildi ve 1821'de vefat etti.

kaynak