MİMARİ 27 Şubat 2023
21,5b OKUNMA     169 PAYLAŞIM

Tarihteki En Zor Mühendislik Projelerinden Biri: Shimizu Megaşehir Piramidi

Yaklaşık 750 bin ila 1 milyon kişiye ev sahipliği yapması planlanan Shimizu Megaşehir Piramidi'nin inşasına 2030 yılında başlanması bekleniyor.

diğer vizyoner mega yapıların aksine, shimizu mega-şehir piramidi'nin inşasına 2030 yılında başlanması öngörülmektedir.

japonya'nın tokyo körfezi için planlanan shimizu mega-şehir piramidi, piramit şeklinde devasa bir metropoldür. 6,575 feet (2,004 metre) yüksekliğindedir. inşa edildiği takdirde, tartışmasız olarak tarihteki en yüksek insan yapımı anıt olacaktır. önerilen bu hiper bina aynı anda 750.000 ila 1.000.000 kişiyi barındırabilir. bina 2004 yılında italyan mimar dante bini ve tokyo'daki shimizu corporation'dan david dimitric tarafından tasarlanmıştır.

shimizu inşaat şirketi, shimizu mega-şehir piramidi'nin inşasına 2030 yılında başlamayı planlamaktadır.

shimizu mega-şehir piramidi, kentsel yaşama radikal yeni bir yaklaşımı temsil eden cesur bir mühendislik önerisidir. tarihteki en zor mühendislik projelerinden biri olacak ve sonuçları tokyo körfezi'ni tamamen değiştirecektir. şehir içinde bir şehir gibi; ihtiyaç duyulan her şeye sahip.


shimizu mega-şehir piramidinin tasarımı

3,1 mil kare (8 km2) taban alanı ile toplam 275 şehir bloğu kadar yer kaplayacak. shimizu mega-şehir piramidi, elmas veya büyük giza piramidi şeklinde içi boş kafes kirişlerden oluşan birçok katmana sahiptir. bu mega-şehir piramidi şimdiye kadar önerilen ilk açık deniz şehridir. try 2004 olarak da bilinen yapı, deniz seviyesinden yaklaşık 6,600 feet yükseklikte yer almaktadır. temeli olağanüstü betondan yapılmış 36 iskeleden oluşacak ve bunlar şimdiye kadar yapılmış en büyük su altı temelleri olacak.

bu akıl almaz mega piramidin gövdesi 204 ayrı piramit parçasından inşa edilecek ve toplamda yaklaşık 34 mil karelik (88 km2) bir yüzey alanına sahip olacak. bu temel piramidal yapı birimlerinin her bir kenarı 1.150 feet (350 m) uzunluğundadır. her bir birim 100 katlı bir ofis binasını çevreleyecek genişliktedir.

kentin temel inşaat birimlerinin her iki yanındaki yapılar, ofis kulelerini, konut binalarını ve diğer kompleksleri ayakta tutmaktadır. tesislerin esnek yapısal düzeni nedeniyle büyük temeller gerekli değildir.

6,575 feet (2,004 m) yüksekliğindeki bina, 456 feet (139 m) uzunluğundaki büyük giza piramidinden 14 kat daha uzun olacak. toplamda cam şehir, her biri mısır'daki büyük piramit büyüklüğünde 55 ayrı piramitten oluşacak. mega binanın tabanı 1.980 dönümlük (800 hektar) bir alanı kaplamaktadır. büyük giza piramidi ise 13 dönümlük (5,3 hektar) bir taban alanını kaplamaktadır. bu da shimizu mega-şehir piramidini giza piramidinden yaklaşık 150 kat daha büyük yapmaktadır.

bazıları 33 feet (10 m) çapında, diğerleri 52 feet (16 m) ve her ikisi de 1150 feet (350 m) uzunluğunda olan büyük destek şaftları şehrin altyapısına ev sahipliği yapacak. bu şaftlar elektrik ve sıhhi tesisat ağlarını, transit sistemlerini ve gözlem pencerelerini içerecektir. bağlantı düğümleri transit merkezleri olarak işlev görecek. fiber optik kablolar aracılığıyla güneş ışığının tüm metropole nüfuz etmesini sağlamak için kristal bir cam küre ile kaplanacaktır. standartlaştırılmış malzemeler ve bileşenlerin yanı sıra robotik kendi kendine montaj ve itme sistemleri inşaat sürecini kolaylaştıracak.

shimizu mega-şehir piramidinde yaşam

daha hızlı yürüyüş yolları, eğimli asansörler ve iskeletin içine giren sürücüsüz kompartımanlardan oluşan özel bir yüksek hızlı ulaşım sistemi, bu devasa yapıya ulaşma yöntemini oluşturacak. bunu yapmak için robotik kapsüller kafes kirişlerin içinde hareket edecek. konut sakinleri, içi boş desteklerden oluşan bu büyük ızgaralar boyunca seyahat edecekler.

bunları birbirine bağlayan 86 mil uzunluğunda yatay ve çapraz hava tünelleri ve bunlar arasında 55 düğümden oluşan bir ağ var. bu tasarım, san francisco'nunki kadar büyük bir metro sisteminin ancak beşte biri kadar bir alana sığdırılmasına olanak tanıyor.

her biri 80 katlı en az 24 yapı konut ve ticari alan olarak hizmet verecek. bunlar nanotüp kablolarla piramidin üst ve alt seviyelerinden meyve gibi sarkıtılacak. bina, güneş ışığını elektriğe dönüştürmek için kafes kirişlere monte edilmiş güneş panelleri kullanıyor. yosunlar ve yapıya çarpan dalgaların gücü de ek enerji kaynakları olacak.

bu hiper piramit new york'un üzerine yerleştirildiğinde kaplayacağı alan brooklyn, queens, manhattan ve new jersey'i kapsamaktadır. piramit, robotlar tarafından çelik borular ve camdan inşa edilirken, içerideki sıcaklığı düzenlemek için güneş ve rüzgar enerjisi kullanılacak. devasa çelik ve seramik kompozit sütunlar, bu camdan şehri desteklemek için yatay ve çapraz olarak duracak. ısıtma, havalandırma, klima, elektrik, iletişim, su tesisatı ve asansörler gibi altyapının tümü bu sütunlar tarafından sağlanacak. ve 164 feet (50 m) çapındaki kristal küreler bunların kesişme noktalarını içerecek. bu küreler güneş ışığını yoğunlaştıracak ve optik fiberler aracılığıyla şehrin geri kalanına dağıtacak.

diyagonal şaftlara yerleştirilen asansörler, kent sakinlerinin ve ziyaretçilerin katlar arasında dikey olarak seyahat etmelerini sağlayacaktır. yatay şaftlar, kent sakinlerinin yanlamasına gitmek için kullanacakları doğrusal motorlu bir transit sistemi barındıracaktır. insanlar bir düğüm noktasından bir binaya gitmek için hareketli yürüme yollarını, yürüyen merdivenleri veya koridorları kullanacaktır. içeride ise insanlar asansörleri kullanacak. dikey hareket için, şehrin gelişmiş dağıtım sistemi sürekli bir dolaşım taşıma sistemi kullanacaktır. bir paket bir düğüme ulaştığında, otomatik transfer yükleyicisi onu yatay otomatik dağıtım için bir konteyner taşıyıcısına veya konveyör bandına koyacaktır.

sekiz yüzlü yapı birimleri

try 2004, bir kenarı 1.150 feet (350 m) olan sekiz yüzlü modüllerden oluşan yenilikçi bir binadır. bu modüler birimler, değişen talepleri karşılamak için dikey veya yanal olarak genişletilebilir. bunun nedeni, iki piramidin tabanlarında birleştirilmesiyle inşa edilmiş olmalarıdır. her bir modül, her tarafta entegre bir yapıyı ayakta tutabilir. rüzgar geçirgen yapısı sayesinde rüzgar yükünü azaltmaya devam eder.

try 2004, hava yapıları söz konusu olduğunda, kilit noktalara stratejik olarak titreşim kontrol cihazları yerleştirerek titreşimleri ve bozulmaları en aza indirir. ticari ve konut yapılarının yanı sıra yan tesislerin yapısal bütünlüğü de bu üç boyutlu düzen sayesinde sağlanmaktadır. cam dış yüzeyi sayesinde şeffaf piramidin odalarına doğal ışık dolmaktadır. ayrıca, üç boyutlu kafes kirişlerde kullanılan ince borular, güneş ışığının altyapıya derinlemesine nüfuz etmesini sağlayarak kullanışlı ve görsel olarak güzel bir ortam yaratıyor.

1982 yapımı blade runner filminden esinlenilmiştir

hayali tyrell corporation'ın 1982 yapımı blade runner filminde görülen piramit şeklindeki genel merkezi, shimizu mega-şehir piramidi'nin fütüristik mimarisi için ilham kaynağı olmuştur. shimizu şirketindeki mühendislerden biri, 1982 yılında filmi izledikten sonra shimizu mega şehir piramidi konseptini oluşturmuştur.

tasarımın telif hakkı ekim 1992'de şirket tarafından alınmıştır. ve diğer vizyoner hiper binaların aksine, hala resmi olarak devam eden bir projedir.

shimizu piramidinin amacı

tıpkı ultima kulesi, x-seed 4000 veya tokyo babil kulesi gibi shimizu mega-şehir piramidi de salt bir mimari proje olmaktan ziyade bir arkoloji ("mimari" ve "ekoloji") projesidir. şu anda tokyo'daki 14 milyon insan fuji dağı ile pasifik arasında sıkışmış durumda. ancak bu süper şehir tokyo nüfusunun on dörtte birini barındırabilir. tokyo'daki konut alanı sıkıntısına katkıda bulunacaktır. diğer vizyoner mega kulelere benzer şekilde, hem nüfus artışına hem de çevresel yıkıma bir çözüm olacaktır.

bu mega binada ofisler, konutlar, araştırma tesisleri, bir yeraltı ulaşım sistemi ve tatil köyleri bulunacak. ilk 1-4 katmanda çeşitli tiplerde binalar (evler, ofisler, vb.) bulunacak. 5-8. katmanlar insanların araştırma kurumlarının, dinlenme tesislerinin, otellerin vb. bulacağı yerlerdir. her katman 820 feet (250 m) yüksekliğinde olacak. yapının içinde 240.000 ev bulunacak ve 5.930 dönümlük (2.400 hektar) alan ofis kullanımına ayrılacak.

toplam 22.000 dönümlük arazinin 12.000'den fazlası evler, 6.000'i işyerleri ve 4.000'i de park ve okul gibi tesisler için kullanılacak. her yapı için ayrı enerji santralleri kurulacak. küçük işletmeler ve evler, daha büyük binalar oluşturmak için herhangi bir konfigürasyonda istiflenebilen 400 fit kare (37 m2) modüller kullanılarak piramidal şekillerde inşa edilecek.

dünya nüfusu her yıl ortalama %1 oranında artmaktadır. shimizu mega şehir piramidi gibi varsayımsal "hiper binalar", aşırı nüfus sorununu çözmek için yüksek nüfuslu kentsel alanların dikeyleştirilmesini önermektedir. şehir planlamacıları, gelecek nesiller için yoğun nüfuslu bölgelerdeki ısı adası etkisini azaltmanın yollarını arıyor. daha sıcak şehirler ve diğer çevresel sorunlar bu fenomenin sorumlusu. shimizu mega-şehir piramidi, çevreyi olumsuz etkilemeden devasa bir şehir inşa etmeyi mümkün kılıyor.

shimizu mega şehir piramidinin inşası

shimizu mega-şehir piramidi, mevcut teknoloji ve kaynaklarla (çelik, beton vb.) inşa edilemeyecek kadar ağırdır. çünkü sadece çelik ve camdan yapılmış 80 katlı tek bir gökdelen 365.000 ton ağırlığındadır. tahminlere göre shimizu mega şehir piramidi yaklaşık 1.800.000.000 ton ağırlığında olacak. dolayısıyla 36 temelin her birinin 50 milyon tonu taşıyabilmesi gerekecek. bu, golden gate köprüsü'nün ağırlığının 50 katından fazladır.

bu devasa yapıyı inşa etmek ve kendi ağırlığı nedeniyle kaçınılmaz çöküşünü engellemek için yeni bir tür ultra hafif ve güçlü karbon nanotüp ve grafen malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. bu malzeme çelikten çok daha hafif olmakla birlikte binlerce kat daha güçlüdür. aynı nedenle, shimizu mega-şehir piramid için uygun arazi olmaması nedeniyle su üzerine inşa edilmek zorundadır.

shimizu mega-şehir piramidi'nin dış cephesi karbon nanotüplerden inşa edilmiş devasa içi boş kafes kirişlerden oluşuyor. bu karbon nanotüpler binanın ağırlığını 100 kat azaltıyor ve neredeyse sonsuza kadar dayanıyor, hatta mısır piramitlerinden bile daha uzun ömürlü. bu mega kafes kirişler esnek olduğundan, saatte 130 mil hızla esen güçlü tayfunların, yıkıcı depremlerin ve tsunamilerin içlerinden geçmesine izin veriyor. japon takımadaları pasifik kıyıları dalma-batma bölgesinde (pasifik ateş çemberi) aktif bir fay tarafından kesildiği için bu gereklidir.

malzemeler şu anda yoğun bir çalışmanın konusu ve binanın inşasına 2030 yılında başlanması planlanıyor. bununla birlikte, henüz çok az ilerleme kaydedilmiştir. 1804 yılında kurulan shimizu inşaat şirketi, şimdiye kadarki en büyük insan yapımı yapının inşasını 2110 yılına kadar tamamlama çabalarına halen liderlik ediyor. shimizu mega-şehir piramidi robotların yardımıyla inşa edilecek ve bakımı yapılacaktır.

shimizu mega-şehir piramidini inşa etmenin maliyeti

shimizu mega-şehir piramidinin inşa maliyetinin 600 milyar $ veya 560 milyar € civarında olması beklenmektedir. inşa edilmesi nispeten daha ucuz olan vizyoner projelerden biridir. karşılaştırma yapmak gerekirse, x-seed 4000'in maliyeti 1.3 trilyon dolar, tokyo babil kulesi'nin maliyeti 25 trilyon dolar ve ultima kulesi'nin inşa maliyeti yaklaşık 210 milyar dolardır.

wikikaynak