SİNEMA 4 Nisan 2018
58b OKUNMA     749 PAYLAŞIM

The Hateful Eight Filminde Kurt Russell'ın Ciddi Ciddi 145 Yıllık Paha Biçilemez Gitarı Parçalaması

Quentin Tarantino'nun 2015 yapımı ses getiren filmi The Hateful Eight'te aktör Kurt Russell farkında olmadan öyle bir hareket yapmış ki sağlam ama komik bir skandala yol açmış.
spoiler sayılamayacak önemsiz bir detay barındırıyor entry, fakat yine de uyarayım ben çok takıntılıysanız...


Olay şöyle gerçekleşmiş

john ruth karakterini canlandıran kurt russell'ın, daisy domergue'un yani jennifer jason leigh'nin rol icabı elinden kaparak kolona vurup parçaladığı gitar, martin gitar müzesi'nden kiralanan 145 yıllık altı telli antika bir martin imiş (ünlü bir amerikan gitar üreticisi). oscar ödüllü sound mixer mark ulano'nun dediğine göre tarantino, tam o anda sahnedeki performanstan memnun olduğundan, dudağında tuhaf bir kıvrımla odanın köşesinde izliyormuş (gitarın durumundan haberdar mıydı bilmiyorum). parçalayan kurt russell'ın durumdan haberi yokmuş, dekor sanıyormuş (prop). kendisine bilgi verilmemiş. söz konusu sahnede gitar elinden alınan jennifer jason leigh ise durumu bildiğinden verdiği tepki gerçekmiş. gitarın parçalandığını öğrenip çıldıran müze temsilcileri ssninsider.com'a göre, kiralayanlara (yani film ekibine) şu iki soruyu sormuş: "başka bir tane daha lazım mı?" ve "acaba kırılanın tüm parçalarını, müzemizde sergilemek için alabilir miyiz?"

gitar 1870'lerde üretilmişken; filmdeki olaylar amerikan iç savaşını konu alıp 1861-1865 yılları arasında geçiyormuş. film, çevrelerden gitarın orijinalliği üzerinden artı puan kazanırken, aslında malum sahnede gitarı çalan kadın karakterin söylediği şarkı 1907'de yayınlanan geleneksel avustralya halk şarkısı ''jim jones at botany bay'' imiş.


İşte o sahne

Kurt Russell, 145 yıllık Martin gitarı bir güzel parçalıyor.

martin firması tarafından gelen cevap hakkındaki yazının çevirisi

müze, arşiv ve özel projeler direktörü dick boak, firmanın, sitede yayınlanan ve gitarın parçalanışı hakkındaki detayları içeren (önceki) yazıdaki olaylardan haberdar olmadığını söyledi.

filmde kullanılan sahnede parçalanan gitar, sette mevcut diğer kopyaların aksine 1870'lerde üretilen orijinal gitarmış.

boak, "olayın kaza olduğunu, üzerine iskele, dekor falan düştüğünü sanmıştık. böyle kazalar olur anlarız ama bu hafife alınacak bir şey değil. bu olayların, bir gitarın parçalanmasının senaryoda olduğu ve bunun oyunculara bildirilmediği için gerçekleştiği bilgisi bizler için tamamen yeni. senaryo ya da kurt russell'a gitarın, martin müzesi'nden alınmış paha biçilemez ve yeri doldurulamaz bir eser olduğunun söylenmemiş olması hakkında hiçbir şey bilmiyorduk." diyor.

mark ulano, sahnenin belli bir noktadan, arada kesildikten sonra orijinalin, kopya gitarla değiştirilip kopyanın parçalanması şeklinde çekilmesinin gerektiğini söylemiş. "bir şekilde kurt russell'a bu bilgi iletilmedi ve orijinali parçalanırken jennifer j. leigh gerçek bir tepki verdi." demiş.

boak, firmanın başka bir tane teklif etmediğini, bu olayın ardından bir daha hiçbir koşul altında filmlere gitar kiralatmayacağını söylüyor.


kazanın rezilliği yetmezmiş gibi, yeri doldurulamaz bir müze eseri olduğu gerçeğini göz ardı edip değerini hiç de yansıtmayan bir şekilde, gitar satış fiyatı kadar sigortalanmış. ayrıca boak, firmanın, gitarın parçalarını müzede sergilemek için değil ssninsider.com'da söylendiği gibi olası bir restorasyon amacıyla istediğini söyledi. "parçaları incelememiz üzerine fark ettik ki gitar tamir edilemeyecek kadar dağılmış, yok edilmiş." dedi.

boak ekliyor, "insanların bu olayın bizi çok üzdüğünü bilmesini istiyoruz. bunun gerçekleştiğine inanamıyoruz. hiçbir şeyin bunu gerçekten çözebileceğini sanmıyorum. gitarın sigortalandığı ücret kadar ödeme aldık fakat mesele bu değil. mesele amerikan müzik tarihinin ve mirasının korunması."

ilk olarak şu yazıyı çevirdim

ikinci çeviriyi yaptığım, firmadan gelen cevap hakkındaki yazının orijinali