ÇİZGİ ROMAN 3 Temmuz 2020
34,6b OKUNMA     444 PAYLAŞIM

Tony Stark mı Daha Akıllıdır, Bruce Wayne mi?

Iron Man ve Batman'in gerçek kimliklerini her yönden bir kıyaslayalım.


bruce wayne'i savunan bir görüş

bruce wayne'in tony stark'dan daha fazla eğitim geçmişi vardır. kendini daha geniş yelpazede geliştirmiştir.

asya kültürü
orta doğu kültürü
afrika kültürü
avrupa tarihi
fizik
mühendislik
biyoloji
sosyoloji
kinesioloji
kimya
psikoloji
politika
bilgisayar
kriminoloji
dövüş sanatları
sanat tarihi
antropoloji

bunun yanında tony stark daha çok mühendislik ve fizik alanında birikimlidir.

termonükleer astrofizik
programlama
makine/teknik
robotik teknoloji

bu iki karakteri "ehe mehe tony kendi aletini kendi yapıyür ama bruce uşağına yaptırıyür bu yüzden tony daha zeki ehe mehe" seviyesine indirgemeyelim.

- tony adapte olur, bruce hazırlıklı.

- tony yenildikçe silah gücünü geliştirir. bruce wayne'in silah gücünü geliştirmesi için bir dövüşe, kavgaya, savaşa, yenilgiye ihtiyacı yoktur. iyi bir dedektif olduğu için araştırmasını, hazırlığını çok çok önceden yapar. düşmanının karşısına öyle çıkar.

- tony impulsive'dir. bruce calculated.

- tony iron man personasını saklamaz. topluma açar. haliyle çok kolay hedef haline gelir. kartlarını açık oynar. çok risk alır.

- bruce wayne'in batman olduğunu bilen kişi sayısı çok çok azdır. haliyle batman'in jurisdiction'ı daha geniştir. eli kolu daha uzundur. hareket alanı sınırsızdır.

neyse uzun uzadıya çizgi romanlardan örnek vermek yerine hepinizin bildiği filmlerden bir başka örnek vereyim: tony yenildikçe, dayak yedikçe iron suit'unu, shield'ini geliştiriyor. mcu'daki filmlerde bunu bariz gördük. bruce wayne ise bvs'de superman'in karşısına bir kere çıkıyor ve tam, hazır çıkıyor. bu yüzden başarılı oluyor (lex'in planı ortaya çıkmasaydı bildiğin şişleyecekti sups'ı). tony ise başarısının bedelini hayatıyla ödüyor.

bu kadar basit. ikisi de akıllı. ikisi de zeki. ama bruce wayne daha akıllı ve daha zeki. çünkü daha birikimli ve daha tecrübeli. hayata bakış açısı, felsefesi, motifleri de bunda bir etken tabi. suçluyu anlıyor. o yüzden suçun kökenine inebiliyor. ha bir de bruce bildiğin whackjob, lol. kırık herif baya. şeytanları bol. bitmek bilmeyen bir iç çatışmaya sahip. ikilemlerle dolu. manyağın teki. tony bildiğin düz, yüzeysel bir adam.

tony'yi savunan bir görüş

tony, 15 yaşında massachusetts institute of technology'deki elektrik mühendisliği programına kabul ediliyor ve 2 doktora derecesi ile mezun oluyor.

ayrıca periyodik tabloda ark reaktörü için onu zehirlemeyecek bir element olmadığından, yeni ve kararlı bir element üretiyor. evet, bayağı element üretiyor.

akıl-zeka ikilemine düştüyseniz de bruce, polise karşı gelip kendini bir kanunsuz ilan ederken; tony civil war'da görüldüğü üzere amerika hükümetiyle işbirliği yaparak zekasını da ortaya koyuyor.

söyleyeceklerim bu kadar.

iki karakterin çözüm üretme ve düşünce biçimleri farklı

mesela hulk'u ele alalım. batman'in dünyasında hulk varmış gibi düşünelim. tony, hulk'a karşı nasıl bir önlem alıyor? uzaya bir hulk durdurucu iron-man elbisesi gönderiyor, ihtiyaç olduğunda uydudan kıyafetini çağırıp, hulk'u döverek ve binalara zarar vererek, hulk'u durduruyor (her seferinde işe yaramayabilir).

aynı durumda bruce ne yapardı peki?  hulk'un anasının, bacısının yerini bilir, en sevdiği müziği, en rahatladığı ortamı araştırır bulurdu. hulk kontrolden çıktığı anda, hulk ile kazanıp kazanamayacağı oldukça şüpheli bir yumruklama savaşındansa hulk'u insan haline geri getirmeyi başarırdı.

tony, her sorun için, kaba kuvvetle sonuçlanacak bir savaş makinesi icat etmeyi planlayan bir dahi iken bruce, her sorunu, o sorunun öznesine göre özel planlar yaparak çözmeye çalışan bir stratejisttir.