OTOMOTİV 7 Aralık 2018
59,9b OKUNMA     857 PAYLAŞIM

Tuhaf Ama Gerçek: Tır Kelimesini Aslında Çok Yanlış Kullanıyor Oluşumuz

Tır kelimesi aslında başka bir kısaltma olsa da dilimizde uzun kamyonu ifade etmek için kullanılıyor.
iStock

herkesin trafikte sürekli olarak gördüğü ve 'tır' dediği araç, öncelikle tır değildir.

fransızca “transportation ınternationale routière”in kısaltması olan tır, birleşmiş milletler teşkilatı bünyesindeki, uluslararası nakliyat birliği (ıru) tarafından 15 ocak 1959 tarihinde cenevre’de imzalanan bir anlaşmadır.

uygulamada bu anlaşmaya dahil ülkelerin karayolu vasıtaları, vasıtada yüklü bulunan gümrüklü eşyanın cinsini, miktarını, mahiyetini belirten bir tır karnesiyle yine vasıtanın belli yerlerine takacakları tır plakaları taşırlar.

ön kısmına çekici, arka kısmına yarı römork denir. (römork başka bir şeydir, genelde kamyon arkasına takılır) 

yarı römork kısmına dorse derler ama dorse de değildir. dorse de bir marka adıdır. (selpak mendil hesabı, römork olmuş dorse )

ekleme: çekici plakası farklı, yarı römork plakası mutlaka farklıdır, aynı olması mümkün değil, ikisi birbirinden bağımsız iki araçtır.

hatta ikisi de farklı iki ülke plakası dahi olur. romanya plakalı bir çekici, türk plakalı bir yarı römorku sırtına alıp avrupa'da gezdirebilir. hepsi için geçerli.

haa unutmadan, trafikte size uzun bir araç çarparsa, hem çekici hem de yarı römork plakasını alın. sonra sürprizler ile karşılaşmayın.

Arabayı Ödünç Verme Konusunda Herkese Ders Olabilecek Bir Hikaye