MİMARİ 15 Haziran 2020
38,6b OKUNMA     479 PAYLAŞIM

Türkiye'de Baraj Yapımı Sonrası Sular Altında Kalan Antik Şehirler

Ülkemizde maalesef bazı çok önemli kültürel değerlerimiz baraj yapılması nedeniyle yok oldu.

1. hasankeyf "batman"

hepimizin bildiği gibi, ılısu barajının yapılması sonrası 12000 yıllık tarihe sahip hasankeyf'in büyük bölümü 2020 yılında sular, hatta beton altında kalmıştır. bu esnada tarihi yerleşimdeki artuklu hamamı, sultan süleyman koç camisi, imam abdullah zaviyesi, er-rızık camisi ve minaresi, zeynel abidin türbesi, eyyubi (kızlar) camisi ve kale giriş orta kapısı gibi büyük ölçekli yapılar ile türbe ve zaviye gibi tarihi yapılar; dicle nehri kıyısında kurulan kültürel park'a taşınmıştır.

2. nevali çori "şanlıurfa"

şanlıurfa'nın hilvan ilçesinde yer alan nevali çori antik kenti de 12000 yıllık bir tarihe sahiptir. nevali çori; insanların dönüm noktasının olduğu, yerleşik hayata geçmenin, hayvanların evcilleştirilmeye başlandığı bir yerleşim yeridir. nevali çori, anadolu’da inşa edilmesi güç dikdörtgen yapıların ilk görüldüğü yerleşimdir. göbeklitepe'yle de aynı döneme ait nevali çori, 1992 yılında atatürk barajı tarafından sular altında kalmıştır. kalmasaydı belki de şu an göbeklitepe kadar ünlü bir yer olabilirdi.

3. eğil antik kenti "diyarbakır"

diyarbakır'ın eğil ilçesinde olan antik kent, 1995 yılında dicle barajının suları altında kalmıştır. asurlulara ait olan ve birçok kültüre de ev sahipliği yapmış bu batık kente gidildiğinde kral mezarları, mağara evleri gibi su üstünde kalan bazı yapılar görülebilmektedir. eğil aynı zamanda peygamberler şehri olarak da bilinmektedir.

4. zeugma antik kenti "gaziantep"

gaziantep'in nizip ilçesine bağlı belkıs köyü sınırları içerisinde olan zeugma antik kentinin a ve b bölümlerinden oluşan iki alanı, birecik barajının suları altında kalmıştır. kazı çalışmaları şu an sadece antik kentin sular altında kalmamış c bölümünde yapılabilmektedir. zeugma antik kentinden çıkarılan mozaikler, zeugma mozaik müzesinde görülebilmektedir.

5. allianoi antik kenti "izmir"

sağlık tanrısı asklepion’un yurdu olarak bilinen allianoi, izmir'in bergama ilçesinde bulunmaktadır ve 2011 yılında yortanlı barajının su tutmasıyla barajın suları altında kalmıştır. zamanında tarkan dahil birçok kişinin ve örgütlerin allianoi'yi kurtarma çalışmaları sonuç vermemiştir; hatta dönemin çevre ve orman bakanı veysel eroğlu tarafından "allianoi diye bir yer yoktur" denilerek tarihi alan yok bile sayılmaya çalışılmıştır. 1800 yıllık tarihi ile allianoi; anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından birisiydi. ülkemizde sağlam kalmış, halen kullanılabilecek sıcak suyu ile en büyük sağlık merkezi, aynı zamanda dünyanın doğa tarafından en iyi korunmuş ve en sağlam kalabilmiş sağlık yurtlarından birisiydi.

6. samsat antik kenti "adıyaman"

hepimizin bildiği nemrut dağı heykellerini inşa eden kommagene krallığının başkenti olan samsat antik kenti, 1988 yılında atatürk barajının suları altında kalmıştır. koca bir imparatorluğa başkentlik yapmış olan bu antik kentte gün ışığına çıkmamış birçok tarihi eserin bulunduğu tahmin edilmektedir.

7. augusta antik kenti "adana"

1955 yılında seyhan barajının suları altında kalan augusta antik kenti için sadece 10 günlük bir kazı çalışması yapılabildi, ve birçok eseriyle birlikte bu antik kent suların altına gömülmüştür. augusta'dan günümüze kalan en önemli eserlerden biri olan “medusalı lahit”, şu an adana arkeoloji müzesi'nde sergilenmektedir.

sular altında kalan savaşan köyü ve rumkale gibi diğer alanlarla ilgili bilgiler için kaynak.

kaynak 1 kaynak 2 kaynak 3 kaynak 4 kaynak 5 kaynak 6 kaynak 7 kaynak 8

Kadıköy Boğa Heykelinin Altında Antik Kalıntılardan Oluşan Mezarlıkların Yatması