İŞ HAYATI 12 Haziran 2023
13,4b OKUNMA     238 PAYLAŞIM

Türkiye'nin Genç İşsiz Konusunda Gittikçe Benzediği Çin'de Artan İşsizlik Oranları

Çin'deki genç nüfus ve işsizlik problemleri ülkemiz ile paralellik gösteriyor gibi. Peki neden?

çin'de genç nüfusu arasındaki işsizlik oranı %20.4 gibi rekor bir seviyeye yükselmiş.

china’s aging population is a major concern. but its youth may be an even bigger problem

london school of economics’den keju jin’e göre ülkedeki işverenler niteliksiz işçiye ihtiyaç duyuyorlarken eğitimli yeni nesil eğitimleriyle doğru orantılı işleri bulamadıkları için işsiz kalmayı tercih ediyorlar.

ülkedeki işsizlik %1.1 görünüyor, çünkü istemedikleri kadar çok vasıfsız işçi pozisyon açığı var, çünkü vasıfsız işçi pozisyonlarını dolduran büyük çoğunluk emeklilik yaşına ulaşıyor, ancak iş kalifiye pozisyonlara gelince, eğitimli genç nesli memnun edecek pozisyonları üretmekten yoksunlar. bu da genç nesil içerisindeki işsizlik oranını %20.4 seviyesine çıkarıyor.


ülke bir yandan batının ucuz üretim merkezi olma yeteneğini yavaş yavaş kaybediyor, bir yandan da ucuz üretim merkezi olmaktan teknoloji üreten ülke konumuna geçme umutlarını yitiriyor. en kötüsü de ekonomiye katkıda bulunan kesimin nüfusa oranının hızla düşüyor olması. artık çin’de ölümler doğumları geçmiş durumda. nüfus hızla yaşanırken, emekli sayısı hızla artarken, nüfusa oranları düşen gençlerin bir de iş beğenmeyip yatması çalışan kesimin sırtına binen yükü ağırlaştırdıkça ağırlaştırıyor.

bu da hem ekonominin büyümesini sekteye uğratmış durumda, hem daha düne kadar mutlak görülen, çin’in abd’yi yakalayıp dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmesi ile ilgili tahminlerin gerçekleşmesini imkansız kılıyor.

bu ürkütücü senaryonun türkiye ile ne kadar büyük benzerlikler gösterdiğini görmek zor değil. belki çin kadar büyük bir ekonomi değiliz, ama demografik sorunlarımız çok benzeşiyor. türkiye de çin kadar olmasa da kalifiye bir gençliğe sahip. en azından, uyduruk bir üniversiteden bile olsa bir diplomaya sahip gençler kolay kolay sanayi veya tarım işçiliği gibi işleri beğenmiyorlar. insanlar daha erken yaşta emekli oluyorlar ve emeklilerin çalışan sayısına oranları artıyor. emeklilik sistemini finanse edebilmek için de vergiler arttırılıyor, karşılıksız basılan türk lirasıyla enflasyon zıplıyor. oy kaynağı olan kesimin rahatı bozulmasın diye yeni neslin geleceği çalınıyor.