SAĞLIK 26 Kasım 2020
25,4b OKUNMA     472 PAYLAŞIM

Türkiye'ye 50 Milyon Doz Gelecek Olan Çin'in COVID-19 Aşısı: CoronaVac

Türkiye'de gönüllüler üzerinde bir süredir denenmekte olan ve Sağlık Bakanlığı'nın 50 milyon doz için şimdiden anlaştığı Çin'in COVID-19 aşısı CoronaVac hakkında merak edilenler.

Nedir bu aşı?

çin'in koronavirüs aşısı coronavac, yeni teknoloji bir aşı değil. kimyasallar aracılığıyla öldürülmüş virüs içeriyor ve bunun kötü etki yaratması çok düşük bir ihtimal. bu tip aşılarda çok nadiren aşı bağışıklık oluşturmadan virüse yakalanırsa kişi riskler olabileceği iddia ediliyor ama bence bunlar teorik endişeler. her ilaçta benzer riskler az çok vardır.

aşının güvenirliliğine dair çok fazla endişe yok. brezilya'da 30.000 kişiye uygulanıyor ve bu grubun büyük kısmı aşılandı bildirilen ciddi bir sorun olmadığını söyledi yetkili vali. aşının etkinliğinin %92-98 arasında olduğu fakat net sonuçların faz 3 çalışması bitince açıklanacağı belirtildi.

brezilya başkanı bolsanora, biraz dezenformasyon yaydı çin nefreti sebebiyle ama pek başarılı olduğu söylenemez. aşı çalışması bir ölüm sebebiyle durdu fakat sonra kişinin intihar etmiş olması ve bunun da aşıyla ilişkilendirilmesi için kaynak olmaması sebebiyle çalışmalar tekrar başladı.

türkiye'de de sağlık çalışanlarına uygulandı ve belirlenen bir olumsuzluk olmaması üzerine çalışmanın genişletilmesine karar verildi.

ben yeni teknolojilere açık olduğumdan pfizer'ın aşısını tercih ederdim ama şu anda görünen o ki bir opsiyon değil. onu beklersek en az mart'a kadar bekleriz gibi.

aktif olarak ofiste ya da dışarıda çalışan insanların hastalanmak yerine aşı olmaları bana kalırsa çok daha mantıklı. evinden çıkmayan birisiyseniz pfizer aşısını bekleyebilirsiniz ama bu aşıyı olmak mı hasta olmak mı derseniz.

bu aşıda yan etki çıkması 10.000'de 1 ihtimalse. coronavirüs'ten olumsuz etkilenme ihtimaliniz (sadece ölüm değil) %2-3'tür.

covid-19 gribal bir enfeksiyon değildir. aşı olmayayım hasta olayım daha iyi bana kalırsa hiç akıllıca bir değerlendirme değil.

https://www.reuters.com/…novac-brazil-iduskbn27429e

Faz 3 çalışmalarına dahil olan bir Ekşi Sözlük yazarı anlatıyor

20 kasım 2020 itibari ile faz 3 çalışmasına dahil olduğum aşıdır coronavac.

sağlıkçıların ardından gönüllü sivillerde uygulama başladı, aşı grubunun %33'ü placebo, kalanı gerçek aşı. uygulamada size uygulanan aşı, seri no ile takip ediliyor. ne aşıyı vuran ne siz gerçek mi plasebo mu biliyorsunuz. yan etki, ölüm vs. olursa seri numarası ile plasebo veya gerçek aşı uygulanıp uygulanmadığına bakılıyor.

aşı uygulamasından bir gün önce antikor ve pcr testlerine bakılıyor.

ben ilk gün hafif kırgınlık harici yan etki yaşamadım. 15 gün sonra 2. doz uygulanacak.

faz 3 tamamlandığında plasebo grubu geri çağırılarak gerçek aşı uygulanacak

bu aşı hakkında pekçok spekülasyon var, örneğin aşının çin'den bedava gönderildiği ve tüm toplumun kobay edildiği yazılıyor, bu bilgi yanlış aşı için doz başına 25 usd ödeme yapıldı çin'e, pfizer aşısında doz bedeli 20 usd. kişi başı maliyet coronavac için 50 usd. pfizer 40 usd.

sorgulamak güzel ancak bir aşı başarılı dahi olsa salgının durdurulabilmesi için toplumun geneline uygulanması şart. yalan yanlış her aklına gelen varsayımlarını internetten kesin bilgi gibi yayınlıyor. şu anda aşı karşıtlığı çok büyük tehlike.

niye pfizer alınmadı derseniz; aşı için araştırma aşamasında ödeme yapan abd ve avrupa birliği öncelikli ve şu an için yeterli üretim kapasitesi yok. sinovac çin'de geniş kitlelere uygulanan eski teknikle üretilmiş bir aşı, yine de faz 3 kontrollü olarak tamamlanmış değil, muhtemelen ödeme zaman kazanmak için önden yapıldı ve ocakta çalışmanın tamamlanması ile 5 milyon kişiye bu aşı uygulanacaktır.

pfizer ve moderna da ilerleyen süreçte temin edilebilecektir, ancak aşının geliştirilmesi aşamasında risk alıp ödeme yapan ülkeler doğal olarak öncelikli ve mrna aşılarında üretim kapasitesi şimdilik sınırlı