SAVUNMA SANAYİİ 28 Şubat 2022
33,6b OKUNMA     194 PAYLAŞIM

Ukrayna Ordusunun Rusya'ya Karşı Kullandığı Baykar Bayraktar TB2 Hava Aracının Özellikleri

Ukrayna ordusunun devam etmekte olan Rusya savaşında kullandığı medyaya yansıyan silahlı insansız hava aracı, Türk yapımı Baykar Bayraktar TB2'leri biraz tanıyalım.

Bayraktar ile ilgili bir haberi önden verelim

baykar bayraktar tb2, tb2 taktik iha sınıfında mam-l veya mam-c ile silahlandırılmış silahlı insansız hava aracıdır. görüş şartlarında ilk versiyonlarında 180 km kontrol mesafesi var iken son versiyonlarında bu 300 km'ye çıkartılmış, satcom montajı yapılarak bağlanılan uydunun kapsama alanı kadar görüş ötesi menzile sahip olmuştur. hava şartlarına bağlı olarak 25-28 saat havada kalabilmektedir. maliyeti 6-8 milyon dolar civarındadır.

tb2 budur. asimetrik harp şartlarında, hava üstünlüğünün sizde olduğu, yoğun eh (elektronik harp) desteği ile karşınızdakine göz açtırmayacağınız mükemmel bir taktik silahtır. bknz. karabağ, bknz. terörle mücadele operasyonları...


peki ama çatışma asimetrik değilse veya asimetrik savaşın zayıf tarafı sizseniz ne olacak?

tb2 gibi taktik bir iha mutlaka o zaman da işe yarayacaktır. düşmana mutlaka zarar verecektir. ancak mucizeler yaratması söz konusu değil.

ukrayna'da olan bu. tb2'ler yoğun propaganda malzemesi oldu. özellikle bizim tarafımızdan. bu tip taktik silahlar ile bu kadar propaganda yapılmaması gerekir. rusya bu konuya dikkat etti ve önlem aldı. hava üstünlüğü ruslarda idi. eh desteği yoktu. aksine etkili bir karşı eh vardı. ve olması gerektiği gibi tb2'ler etkili olamadılar. bir kısmı yerde vuruldu. kalkabilenler de düşürüldü. ve rusya bunları özellikle gözümüze soktu. ama ukrayna tb2'ler ile rus hava kuvvetlerinin ilk karşılaştığı yer değildi.

27 şubat 2020. 34 askerimiz rus hava kuvvetlerine bağlı bir su-34 tarafından idlib'te vurularak şehit edildi (gayriresmi kaynaklar). sonrasında ülke içinde oluşan yoğun tepki ile ruslar suriye hava sahasını açtı ve sihalarımız rejim güçlerine karşı eh desteği ile yoğun saldırılar başlattı. türk sihalarının operasyonları 4 mart 2020'ye kadar sürdü. 5 mart'ta ateşkes ilan edildi. işte bu süreç ve özellikle sonrasında türk sihaları rus hava kuvvetleri ile karşılaştı. bu karşılaşmalar özelinde sonucu söylemeyeyim ama malumunuz.

aynı şekilde tb2'ler libya'da da efektif kullanıldı. hafter güçlerine zaiyat verdirdiler. ancak burada da karşısında fransa, mısır ve bae vardı. tb2'ler yine zaiyat verdiler.


sonuç olarak

tb2 ne bu kadar abartılacak kadar bir süper silahtır, ne de hiç bir işe yaramıyor denilecek kadar kötü bir silahtır. gerekli şartlar oluşturulduktan sonra, işini mükemmel yapan bir taktik bir sihadır. hepsi bu. hava üstünlüğü kaybedilmiş sahada ve eh desteğinden yoksun durumda ise etkisinin ciddi manada azaldığı da açıktır.

şu da var; eğer nato ukrayna hava sahasını kapatırsa veya herhangi bir şekilde ruslar hava üstünlüğünü kaybederse tb2 lerin eh yoksunluğuna rağmen ortalığı mezbahaya çevireceğini düşünüyorum. zira ukrayna hava kuvvetleri şoku atlattı ve ortaya çıktı. kiev'in hayaleti efsane oldu...

talep üzerine kabaca elektronik harp ile ilgili bir yazı


saygılar.