SUÇ 9 Aralık 2020
126b OKUNMA     523 PAYLAŞIM

Ünlü Yazar Hasan Ali Toptaş'ın, "Me Too" Hareketine Dönüşen Taciz Olayı

Dün bir Twitter kullanıcısının ünlü yazar Hasan Ali Toptaş hakkında yaktığı ateş, kısa sürede "Me Too" hareketini anımsatan bir yangına dönüştü. İşte Hasan Ali Toptaş hakkındaki taciz tweetleri ve Toptaş'ın konu hakkındaki açıklaması.

Öykü, roman ve şiirsel metinleriyle tanınan 1958 doğumlu edebiyatçı Hasan Ali Toptaş, dünden beri taciz ifşalarıyla gündemde.

Her şey dün Twitter'da ''LeylaSalinger'' adlı kullanıcının bu alıntı tweeti ve sonrasında başka bir kullanıcıya verdiği cevapla başladı.

Ardından birçok kadın, benzer Toptaş ile ilgili şeyler yazdı ve olay kısa sürede küçük çapta bir ''me too'' hareketine dönüştü.



Olayların büyümesinin ardından bugün, Hasan Ali Toptaş'tan da bir açıklaması geldi.


Bu açıklamanın ardından Ekşi Sözlük'ten gelen tepkiler ise şöyle

yaptığı samimiyetsiz, stratejik bir açıklamayla tacizleri kabul eden hasan ali toptaş'ın o kadar da naif bir insan olmadığını anladık. bilmeden, farkında olmadan, istemeden oldu gibi bir açıklama hayatını dil ile uğraşarak kazanan biri için kabul edilemez. üstüne basa basa söylemek lazım ki istemeden, bilmeden, farkında olmadan taciz eylemi gerçekleşmez. birilerinin toptaş'ı yanına oturtup yüzüne yüzüne bunu söylemesi lazım anlaşılan. 

ulan besbelli ki edebi otoriteni kullanarak yıllarca insanları taciz etmişsin, eril faillik gibi laflar kullanarak bunu yamalayamazsın. 

ayrıca dünden beri "ben tanıyorum çok naif biri, o öyle bir şey yapmaz, hani kanıtın nerede, tanık var mı tanık, vaktinden neden şikayette bulunmadın, siz itibar suikastı yapıyorsunuz" diye savunan aklı ve vicdanı kıtları iyi tanıyın. onlara söylenecek çok şey var da neyse...

dün yazılanlar ile ilgili üzülmüş ve tereddüte düşmüştüm. bir açıklama veya delil olmadan hem suçlamak hem de hemen iftira diyerek aklamaya çalışanların çabası yanlış gelmişti. bu yüzden beklemek en sağlıklısıydı. bugün kendi yaptığı "eril faillik" ifadesi geçen açıklamasından sonra...

cemal süreya nın eşini dövmesi gibi, cemal süreya şairdir ama şiddet şiddettir. hasan ali toptaş sanatçıdır ama taciz tacizdir. 

biliyorum, insanoğlu çiğ süt emmiş ama tacize de taciz denir. ve yaşadığımız tacizi/tacizleri anlatma cesareti, bu gibi olaylar ortaya çıktıkça güçlenecek.

müthiş bir bahanenin arkasına saklanarak, tacizciliğini masumane kılmaya çalışmış.

bilmiyormuş. hadi ya? kitaplarında uzun uzun çözümlemeler yapan bir yazar, faillik eyleminin sonuçlarını, tacizin nerede başladığını, kişinin bedensel bütünlüğünü ihlâl etmenin sonucunu bilmiyor. çok enteresan gerçekten.

eğer bu açıklama şahıs ifşa olmadan önce yapılmış olsaydı en azından samimi bir şekilde pişman olduğu düşünülebilirdi. ama ifşa olduktan sonra üstelik okuyan herkesi aptal yerine koyan bir üslupla yapıldı.

açıkçası hayal kırıklığı benim için. zira kendisi okuduğum ve beğendiğim bir yazardı. ama kimsenin iyi yazarlığı, insanların bedensel ve psikolojik dokunulmazlığından önemli değil.

sen de adının sonuna bir t koyabilirsin hasan.