SAĞLIK 21 Şubat 2024
13,7b OKUNMA     293 PAYLAŞIM

Uyku Kalitesini Nasıl Artırırız?

Daha sağlıklı bir hayat için, güne güzel başlayabilmek için kaliteli bir uyku çok önemli. Peki uyku kalitesini artırmanın yolları neler?

hayatının türlü evrelerinde farklı uyku problemlerine sahip biri olarak birkaç öneri vereyim:

1) yatak sertliğinin kendinize endeksli olması, boyun boşluğunuzu dolduran bir yastık kullanmanız fiziksel anlamda uyku kalitenizi artırır, saçma salak ağrılarla kalkma ihtimalinizi azaltır.

2) yatacağınız odayı uyumadan önce mutlaka havalandırın. nefes problemleriniz varsa mutlaka bir buhar makinesi alın veyahut kalorifer peteğine ıslak havlu koyun ki gecenin bilmem kaçında çölde susuz kalmış sahabe gibi uyanmayın. 

3) bu çok lafta kalacak bir önerme ama mümkün olduğunca telefonunuzu yatağınızdan uzakta tutun ve uyumadan en az bir saat önce ekranla ilişiğinizi kesin. gerçek anlamda uykuya daha erken dalmanızı sağlıyor. eğer bunu sağlayamıyorsanız telefonunuza karanlıkta bakmamaya dikkat edip okuma modunda kullanabilirsiniz.

4) ev içinde giydiğiniz kıyafetlerle yatağa girmeyin, pijamanın gücüne inanın. hem psikolojik olarak uyumaya hazırlanacaksınız, hem de çarşaf değiştirme döngünüz uzayacak. aynı şekilde uyandığınızda da tüm gün evde olacak bile olsanız pijama yerine ev kıyafeti giyin.

5) uyuyacağınız odanın sıcaklığı ideal olmalı. ne çok soğuk, ne çok sıcak; tam ayarında.

6) temiz çarşaf bence aşırı iyi bir şey, yeni serilmiş çarşafta çekilen o ilk gece uykusu...

7) yastığınıza, bulduğunuz en yakın aktardan lavanta yağı alıp bir iki damla damlatmak koşuluyla hiçbir işe yaramadığını deneyimleyip "ah be abi boşa aldık ama en azından koku güzel" demenizi şiddetle tavsiye ederim.

8) bitki çayı da insanı bir triplere sokuyor. kendinizi keşiş gibi hissedip mutlak huzuru bulacağınızı inandığınız aptal bi ideolojinin varlığıyla zihnen ve bedenen rahatlayıp bi nebze de olsa uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

9) hazır bitki çaylarının işlevsizliğinin yanı sıra bir aktara gidip rezene, melissa, hibiscus ve adını unuttuğum bitkiyi alıp çayını yapın ciddi anlamda sakinleştirici rahatlatıcı etkisi var.

10) burnunuz tıkanıyorsa burun delikleri altına nane yağı sürün. ama sağlıklı bir uyku için kesinlikle kaliteli nefes şart.

11) ideal uyku saati hakkındaki hurafelere olabildiğince inanmayın. yok 8 saat yok einstein 2 saat uyuyormuş. her insanın dinlenme ihtiyacı süresi farklı. ortalama 30 yaşındaki bir insan yaklaşık 10950 defa uyku döngüsüne girdiğini düşünürsek 10950 sefer uykudan hangisinde kaç saat uyuduğu zaman en dinç kalktığını hesaplayabilmesi gerekir. aynı zamanda 30 dakika ve katlarında beynin hafif uyku sürecine girdiği için daha kolay uyanılabileceğine dair bir yazı okumuştum. denemeye fırsatım olmadı ama bir şans verilebilir.

asıl maddeye geldik vesselam:

saydıklarımın hepsi fiziksel yardımcı etkenler. eğer aşıksanız, hayattan kazık yediyseniz, borç batağındaysanız, kuruntulu biriyseniz, işkolik bir insansanız vb. yazdığım hiçbir bok işe yaramaz. beden yorgunluğu, kafa yorgunluğunun yanında hiçbir anlam ifade etmez. kafanızda kuyrukları birbirine dolanmış kediler olduğu sürece ister camız sütü çayı içip kaf dağındaki kuş tüyü yatakta yatın yorgun kalkarsınız. bozuk psikoloji ilk beynin en savunmasız olduğu anda yani uykuda patlak verir ki bu uyku verimini fazlasıyla düşürür. kafanızdaki düşünceleri yatmadan önce katlayıp düzenleyip rafa kaldırmayı öğrenin.