UZAY 29 Temmuz 2019
33,1b OKUNMA     689 PAYLAŞIM

Uzay Boşluğundaki Mevcudiyetine Devam Eden Enteresan Gök Cisimleri

Biz onları her an, çıplak gözle göremesek de onlar var olmaya devam ediyor. Uzaydaki garip gök cisimlerinden bazıları, bu gerçeği daha iyi kavramanızı sağlayacak.

helis bulutsusu

nam-ı diğer tanrının gözü. görüntüsü ile dev bir gözü andırmaktadır. kendisi bir süpernova kalıntısıdır. yani büyük patlamadan sonra etrafa düzensiz şekilde saçılan gaz ve tozun aldığı şekildir.

psr b1509-58

tanrının gözü olur da eli olmaz mı diyenler için, o da var. yine aynı şekilde bir yıldızın son kullanma tarihi itibari ile patlaması sonucu oluşmuştur. görüntüsü devasa bir eli andırdığı için, kendisine tanrının eli denilmektedir.

kelt-11b

plastik gezegenimiz. jüpiterden daha büyük ama kütlesi ancak 5/ 1'i kadardır. pimapen lobisinin gözlerini kamaştırsa da, bizler oraya gidinceye kadar yakıtını bitirip, kendisini imha etmesi bekleniyor.

hd189733b

kendi etrafında dönmeden yörüngesinde olan yıldıza kütle çekimi ile kilitlenen ve sadece onun etrafında sabit şekilde dönen gezegen. yakınlık ve aşırı sıcaklık yüzünden, atmosferindeki silikat yoğunlundan dolayı burada oluşan maddenin bizim bildiğimiz şekli ile "cam" ve saatte 7000 km hızla sürekli devam eden cam yağmurları... aynı olayı dünyamız için düşündüğümüzde, doluya bile tahammül edemeyen bizlerin halini düşünün! neyse ki şemsiyelerimiz var!

titan

dünya'ya çok benzeyen, mevsimler yaşanan, yağmurlar yağan, okyanusları ve gölleri olan ama içinde yüzülemeyen bir gezegendir (tüm bunlar, sıvı doğalgaz rezervleridir). 
yani, atmosferi metan ve azottan oluştuğu için, buna açık doğalgaz rezervlerini de eklediğimizde, çakmakla gidilmemesi gereken gezegen de diyebiliriz. aklınıza hemen boru döşeyip sömürmek geldiyse eğer, şu an için, bu aşırı güçlü kimyasal canavara yaklaşmamak en iyisi gibi duruyor. özel olarak tasarlanıp gönderilen uzay aracı bile, 1 saat ancak dayanabilmiş.

methuselah

evrenin ilk zamanlarından kaldığı düşünülen bir yıldızdır. yani büyük patlamadan sonra, devir tasarruf devri diyerek, yakıtını idareli kullanıp yaklaşık 13 milyar yıldır varlığını sürdürmüştür. yani şu an bilinen en eski yıldızdır (büyük patlamadan sonra oluşan yıldızların ömrünün, ortalama 1 milyar yıl olduğu düşünüldüğünde, oldukça tasarruf sağlamış, cimrilikten ölmezse eğer, bir kaç milyar yıl daha bu şekilde devam edeceği rivayet edilmektedir).

peki, tüm bunları keşfetmek için kullanılan temel bilgiler, yöntemler ve uzaya çıkış bilgileri nelerdir?

- uzay mekiğinin bizim 105 beygir minik araç motorları ile kıyaslandığında ki ürettiği devasa güç, ortalama 11-12 milyon beygirdir. yani bizim yapamadığımız şey, aynalı, antenli uydular değil, bu devasa motorlardır. en güncel roket bilgisi

- adam akıllı bir roket yaklaşık 50 ile 70 ton'luk ağırlıklara sahiptir. bu koca kütleyi yerçekiminden kurtarıp uzaya göndermek için gerekli gücü artık biliyoruz.

- mekik fırlatıldıktan sonra, saniyede ortalama 5-6 ton yakıt harcar, hemen km'de kaç yakar diye hesaplamaya başladınız değil mi? pek tasarruflu değil tabi. merak ettiyseniz, lpg'lisi de yok, dizeli de. genelde sıvı hidrojen kullanırlar.

- peki ya astronotların giyim kuşamının versace'nin en değerli koleksiyonunu bile solda sıfır bırakacağı fiyatına ne demeli? bir astronot kıyafeti 11 milyon dolar değerindedir. en lüks gelinlikten bile pahalı olduğu için, asla bir astronot ile evlenmemekte fayda var. o özel günde böyle bir şey giymek isteyebilir.

tüm bunları bulabileceğiniz video


Hubble'ın, Fotoğrafını Çekerek İnsanlığa Armağan Ettiği Muazzam Yapı: Yaratılış Sütunları