SANAT 28 Şubat 2018
41,1b OKUNMA     983 PAYLAŞIM

Uzun Pozlama Fotoğraflar Programla Üzerinde Oynanmadan Nasıl Çekilir?

İnsanın gördüğünde için açan nefis manzara fotoğrafları, nasıl oluyor da bu kadar kusursuz olabiliyor diye merak edenlerden misiniz? O zaman size bilgisayar üzerinde bir efekt programı kullanmadan buna benzer fotoğrafları birkaç tavsiye sonrasında çekebileceğinizi söylesek?
iStock


uzun pozlama fotoğraf çekebilmek için gerekli malzemeler

- 1 adet uzun pozlama yapabilen, bulb moduna sahip dslr, yahut yarı dslr (aynasız) fotoğraf makinesi

- 1 adet nd1000 karartma filtresi

- 1 adet değişken filtre

- 1 adet tripod

- 1 adet kablolu kilitleme özelliğine sahip kumanda (buraya birazdan hile karışacak)

- 1 adet playboy kızı

şimdi efendim, amatörce başlayacağımız için aliexpress yahut amazon gibi sitelerden, lens çapımıza uygun nd1000 filtremizi alıyoruz. göreceğiniz üzere cebinizi düşünüp size 10-15 dolares aralığı şeyler önereceğim.

diğer filtremiz değişken filtre. yine aliexpress linkini verip komisyonumu güzelce alayım.

tripod eğer masrafsız olsun derseniz ülkemiz sınırları içerisinde 50-100tl bandında bir tripod alabilirsiniz. şimdi ne örnek link versem reklam olur bağışlayın.

gelelim kumandaya; bu kumandalar fotoğraf makinesi markasına göre, özellikle de hold özelliği olanlar (yani uzun pozlama için kumandayı kilitleyerek makine başında beklemenizi gerektirmeyenler) tuzlu olabiliyor. hilemiz şu; fotoğraf makinemizde mikrofon için jak, yahut diğer uygun girişlerden hangisi varsa oraya cep telefonu kulaklığı takıyoruz. evet hem de üzerinde minik düğmesi olanlardan (eğer giriş uygun değilse örneğin kulaklığınız 3,5 jak ama fotoğraf makineniz 2,5 jak ise internetten uygun bir dönüştürücü sipariş ediyorsunuz.) büyük ihtimalle kulaklığınızı bağladığınızda ayarlardan kumanda ile çekimi seçerek kumanda edebileceksiniz. ben denemek için fujifilm x-t10 makinede kabloları birbirine sürterek düz kontak yaptım ve çalıştı, ardından dönüştürücü aldım ve kullanıyorum. tabii bu fakir işinde hold özelliği yok, soğuk havalarda eldivensiz çekime çıkmayın, çünkü o düğmeye ortalama iki dakika boyunca basılı tutacaksınız. açıkçası bu yazının ufuk katlayacak bir yeri varsa o da bu paragraftı.

gelelim playboy kızına; öyle bir şey yok allah'ın abazaları, buraya kadar mal gibi okudunuz mu yoksa?


yapımı

uygun bir manzara seçiyoruz kendimize. bu kayalık bir deniz kenarı olabilir, trafikte bir köşebaşı da olabilir, pekala istiklal caddesi gibi bir yer bile olur, mesele hareket eden bir şeylerin de kompozisyona dahil olması. özellikle deniz kenarları favoriler arasındadır (kadraja sabit kaya, tekne vs de girerse on numara).

tripod ve makinemizi ayarladık çekime hazırız, hangi filtre?

nd1000 filtre çok uzun pozlama için kullanacağınız bir filtredir ve internetteki örnek fotoğrafların önemli bir kısmında kullanılırlar. bu filtre ile yapacağınız çekimlerde makinenizin diaframını en yüksek değere (ışığı en az alacağı değerdir örn: f.22) enstantenesini bulb moduna alıyorsunuz. her şey hazırsa çekime başlayacaksınız ama bir sorununuz var; kapkaranlık lan, kadrajı seçemiyorsunuz! evet bunu aşmanın birkaç yolu var, en basiti filtreyi takmadan önce kadrajı ayarlayıp makineyi sabitleyip filtreyi sonradan takmak. e peki hangi süre? yani kaç saniye pozlayacağız? bu da ışık yoğunluğu, güneş açısı gibi parametrelere bağlı, en önemlisi deneme yanılma ile bulmak.

meraklılar için:

internette eğitim videoları veya resimli anlatımları incelediğinizde karşınıza pozlama süreleri, filtre stop değerleri ve iso değerleri ile ilgili tablolar ve karşılaştırmalar çıkacaktır, filtrenize uygun tablo bulursanız eşdeğer iso ve f değeri için tadından yenmez. 

buradaki püf nokta şu; 

çoğu günümüz makinesi dijital destek sundukları için filtre takılı olmasına rağmen lcd ekranda aşağı yukarı görüntü sunmaya çalışır, bu özelliğin olmadığı durumlarda, bir yandan diafram değerini düşürerek (örn f2.8) bir yandan iso değerini yükselterek (örn: iso 5000) lcd ekranda ya da vizörde ön izleme yapmanıza olanak verir. ee peki tabloya baktık ne anlayacağız? üstelik laf lafı açıyor "10 stop", "15 stop" filan var bunlar nedir? yaa işte çok sorarsanız böyle daha çok soruyla karşılaşırsınız, şaşkınlar.

efendim bu değerler yani her bir stop değeri diaframınızın bir kademesidir. örneğin diaframınızı bir kademe aşağı (örneğin lensinizde 2.8 durağından aşağıdaki durak 2 olsun) aldığınızda aynı ışığı elde ediyorsanız bir filtre ile o filtre 1 stop filtredir. diaframı 5 kademe aşağı aldığınızda elde ediyorsanız 5 stop filtredir. bu şu demek; filtre takılı değilken odanızın fotoğrafını çektiniz; diaframınız diyelim ki f4.0 değerinde ve lens diyaframınız 0.5 basamaklarla ayarlanabilen bir diyafram. filtreyi taktınız bir miktar karardı, aynı ışığı elde etmek için diaframı f2.0 değerine aldınız. bu iki değer arasında 4 basamak olduğuna göre filtreniz 4 stop filtredir. tablolarda bunu görürsünüz. 


peki iyi güzelde nd1000 yahut nd500 ne demek? 

bu üreticilerin kullandığı birim. niye stop değeri değil, çünkü her lensin basamaklaması farklı, bu etkiyi ortak noktada buluşturan ise hangi tip olursa olsun ışık dağılımının sahip olduğu logaritmik ölçek.

yani aslında 2^x yahut 2 tabanında logaritmalarını alıyorsunuz ve hangi nd filtre kaç stop değerinde buluyorsunuz. bir başka basit hesapla: 2^x=nd yyy. yani 2^5=32, demek ki 5stop lens nd32 olarak satılıyor. 2^9=512 yani nd500 filtre 9stop demek. gibi. verdiğim listede 10stop var, bu da nd1000 yani size almanızı önerdiğim filtre.

eveet, geçtik manzara karşısına, taktık kulaklığımızı, sabırla bulb moduna aldık ve bastık kulaklığın düğmesine, dikkat edeceğiniz hususlar

- rüzgara kendinizi siper edip tripodun sallanmasını engelleyin.

- en güzel çekim havası bulutlu veya parçalı bulutlu havadır, bu da yağmur ve çiseleme ihtimalleri demek, dolayısıyla hem kendiniz hem de makineniz için şemsiye iyi olur.
damlama ihtimaline karşı bir de gözlük bezi.

- bir de cinlik yapmak isterseniz düğmeye çok basılı beklememek için çamaşır mandalı veya basit bir kıskaç (ataş ve anahtarlık halkası bile düğmeyi kilitler).

evet artık uzun pozlamalı, şekilli, instagram'da beğenilmeli fotoğraflar sizi bekliyor. bundan kellisi hayal gücünüz.


peki değişken filtreyi niye aldırıp masraf açtım başınıza?

bu da çok çok uzun olmayan pozlamalar ve düşük diyaframlı gündüz çekimlerinizde çok işe yarar. şimdi lensleriniz diyafram değeri düştükçe "beni net çek arkası bulanık olsun"cuları memnun eder, ama bu da çok ışık alıp ya filmi yakmanıza sebep olur ya da aşırı yüksek perde hızına ki elektronik takviyeli değilse en fazla 1/8000 perde hızı elde edebileceğiniz için f1.4 gibi değerlerde bile güneşli havada fotoğraflarınız yanar. bu değerlerde 1/32000 gibi hızlar gerekir. ama nd filtrenizi uygun ışığa ayarlayarak bir iki deneme ile çok hoş fotoğraflar elde edebilirsiniz. 

bu filtrenin dez avantajı ucuzluğunda; en son değerine aldığınızda sizi nahoş bir sürpriz bekliyor bu yüzden nd400 gibi seviyelere çok çıkmamaya çalışın.

bonus: severek takip ettiğim işin uzmanlarından ömür kahveci'nin instagram hesabı.

şimdi uğraşacaksınız, edeceksiniz ve "lan olm ben niye bu adamlar gibi çekemiyorum" diyeceksiniz; e totalde 40 dolar masrafla bu kadar olur. evvela kullandığınız bu ucuz filtreler amatörler için, profesyoneller için plastik değil, cam filtreler var ve kimi 300papel ederinde matmazel. böyleyken böyle yani. linkleri bile cebime sığmıyor o derece, gidin goguldan bakın.