HABER 9 Nisan 2019
64,4b OKUNMA     1068 PAYLAŞIM

Uzun Süredir Kâr Yerine Zarar Açıklayan ÇAYKUR Nasıl Zarar Edebiliyor?

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), 2017'de 267.6 milyon lira zarar etmesinin ardından bu zararını yaklaşık 3'e katladı ve 2018 yılı faaliyet dönemi içerisinde tam 657 milyon 86 bin lira zarar açıkladı. Peki günde 245 milyon bardak çay içilen bir ülkede nasıl oldu bu?


çaykur'un ettiği zararın en büyük müsebbibi üretici ve siyasettir

devlet, yaş çay için bir birim fiyat belirler. bu verilen fiyat ise standartlara uygun olarak toplanmış, yani 2,5 yaprak çay içindir. standartlara uygun yaş yaprak satan bir üretici yoktur. 10 yaprağa kadar dal budak çay verenler bile oluyor. şimdi aslında daha az çay satması gerekirken, üretici daha çok çay satıyor ve bunun parasını da kısa bir zaman içinde alıyor. üretici kazanması gerekenden daha fazla para kazanıyor. bunun bedelini de devlet, yani halk ödüyor.


özel sektör ise aynı paraya sezon başında iyi çay alıyor, ya da biraz daha kötü çayı düşük fiyattan alıyor veya devletin belirlemiş olduğu fiyattan uzun vadeli bir ödeme planı ortaya koyup, çay üreticisinden öyle alıyor. özellikle büyük özel sektör üreticileri iyi çayı alırken kötüsü çaykur'a kalıyor. eğer ki ilgili eksperler veya amirler çayı almama yönünde bir yaklaşım ortaya koyarsa halk, siyasi ayağa gidiyor, hemen siyaset devreye giriyor ve tepeden inme baskıyla çay üreticisi, çer çöp çayını gene satıyor.

işin imalat boyutuna etkisi de şöyle

gıda üretiminde iyi bir ham maddeden kötü bir ürün ortaya çıkarabilirsiniz ama, kötü bir ham maddeden iyi bir ürün ortaya çıkaramazsınız. sadece hile ile bir şeyleri gizleyebilirsiniz. fabrikaya giren yaş çay iyiyse bunun karşılığını hem işletmeyi çalıştıran, hem de tüketici görür. şimdi, iyi toplanmış kaliteli bir yaş çayı işlediğinizde 100 kg yapraktan 23-25 kg kaliteli siyah çay elde edersiniz. yani % 23-25 arası bir rakam. buna verim diyelim. kötü, kalitesiz yaş yaprak ile imalat yapıldığında rakam 18'lere kadar düşüyor. verimin azalmasının yanında, gereksiz kapasite kullanımı, iş gücü, enerji vb. giderler de cabası. 5 puan belki size çok bir şey ifade etmeyecektir ama şöyle diyeyim. her bir +1 puanlık değişimi 100-120 milyon arasında bir meblağ olarak düşünün.


bunun yanında, ham maddenin kalitesinin azalmasının tüketiciye yansıması da şöyle

bardağında aynı kaliteyi elde etmek için daha fazla çay kullanıyorsun, yani daha fazla para ödüyorsun. yabancı çaydan bir tatlı kaşığı ile elde ettiğin demi türk çayıyla bir yemek kaşığıyla elde ederken, artık bir buçuk yemek kaşığıyla elde ediyorsun. çaykurdaki problem ve kalite sorunu otomatik olarak, sektörü de etkiliyor. bunların haricinde liyakattır, yanlış kararlardır, devletin hantallığıdır vb. birçok sebep olsa da, zararda en büyük sebep, maliyette en büyük kalemi oluşturan kalitesiz yaş yapraktır.

üretici dün de böyleydi, bugün de. siyaset dün de böyleydi, bugün de. yıllar içerisinde üretim kapasitesi artar, buna istinaden pazar payı da azalırsa, zarar artar, kaçınılmaz.

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Türkiye'nin Çay Üretebilmek İçin Gösterdiği İnanılmaz Sabır