Vahşi Hayvanları ve Yerel Halkıyla Belgeselcilerin Vazgeçilmezi: Masai Mara
yaklaşık 15.000 km2 büyüklüğünde savanna, orman ve sulak alanlardan oluşan bir doğal hayat rezervidir masai mara.
içerisinde doğu afrika'da bulunan hemen her türlü vahşi hayvanı bulmak mümkün. burası çok popüler bir safari destinasyonu aynı zamanda. o kadar ki neredeyse içinde hayvandan çok turist var. ancak bu tespit sizi yanıltmasın; hayatınızın en ilginç deneyimlerinden bazılarını burada yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. mevsimine göre burada gerçekten milyonlarca hayvan görmek mümkün çünkü burası doğu afrika!daki meşhur büyük göç'ün bitiş noktası.
her sene tanzanya'daki serengeti ovasından 1.5-2 milyon memeli yaklaşık 2000 km yol katedip buraya geliyor. bu hayvanlar çoğunlukla öküz başlı antilop (wildebeest), zebra ve çeşitli diğer otçullardan (thompson gazelle, impala vs.) oluşmakta. tabii bu kadar çok av hayvanı seyahat ederken peşlerinden de aslan, leopar, çita gibi yırtıcılar gelmekte.
bu bölgede ayrıca belgesellerde hep gördüğümüz milyonlarca hayvanın karşı kıyıya geçmek için debelenip durduğu timsahların ellerini ovuşturarak beklediği mara nehri de bulunmakta. ayrıca geniş düzlüklerinde zaman zaman 500 bireye kadar çıkan dev fil sürüleri salınmakta. nehirde ise korkunç afrika (nil) timsahları ve dev hipopotamlar en ilgi çekici yaratıklar.
akbabalar, kartallar, hyena, çakal ve zürafalar ise diğer ilgi çekici hayvanlar. gerçek bir safari deneyimi için eşsiz bir yer. büyük göç'ün masai mara'da olduğu zaman genelde haziran - ekim arası (kesin bir zamanı yok hayvanlar bulundukları yerdeki yiyecek tükenince göçüyorlar) o aralar gideseniz göreceğiniz hayvanların çokluğu karşısında diliniz tutulur.
masai yerlileri bugün yaşamlarını 800 yıllık geçmişlerinin ilk günlerinden bu yana korudukları ilkel yaşam biçimleriyle sürdürüyorlar masai mara'da. ortalama ömürleri 80 - 100 yıldır. onlara ilişkin ilginç nokta ise erkeklerde çok eşliliğin doğal karşılanması.
kadın için bu yaşamsal yorgunluğun paylaşılması anlamını taşıyor. bu yaşamsal yorgunluğun nedenlerinden biri olan günlük işlerden biri her gün 15 - 20 km uzaklıktaki bir yere yürüyerek gitmek ve oradan sırtında kimi gün su kovasıyl, kimi gün yakacak odunla eve dönmek.
siyah derili bir afrikalının masaili olduğunu anlamak için kulaklarına bakmanız yeterli. daha çocuk yaşta her masailinin kulak memesi kesiliyor, bu kesiğe yerleştirilen tahta parçası ile delik genişletiliyor. yıllar geçtikçe kalınlığı artan tahta parçası yardımıyla 20 yaşlarında kulak memesinde 7-9 cm çapında bir delik oluşuyor.