TARİH 15 Mart 2021
61,3b OKUNMA     715 PAYLAŞIM

Yahudileri, Nazi Soykırımından Korumak İçin Uydurulmuş Bir Hastalık: K Sendromu

Roma’da bulunan Fatebenefratelli Hastanesi’nde 1943 yılında uydurulan k sendromu hastalığının hikayesi.

yahudileri, nazilerin soykırımından korumak için 1943 yılında roma’daki fatebenefratelli hastanesi’nde uydurulmuş bir hastalıktır k sendromu.

gerçekte hasta olmayan ama yahudi olanları tanımlamak için kullanılan k sendromu, hastanede çalışan faşizm karşıtı doktor adriano ossicini tarafından uydurulmuştur. aslında katolik kilisesinin bir kolu olarak çalışan bu 1500 yıllık hastane yahudi mahallesinin yanı başındadır. bu hastanenin yönetisi dr. giovanni borromeo, onun tarafından sahte evraklarla gizlice işe alınan yahudi dr. vittorio emanuele sacerdoti, yukarda bahsedilen faşizm karşıtı dr. adriano ossicini, hastanenin bağlı olduğu katolik kilisesinin rahibi peder maurizio bialek‘un da izniyle musevileri hastanede saklayarak yüzden fazla kişinin hayatını kurtarmıştır.

ossicini’nin kendi ifadesine göre, k sendromu adının esin kaynağı nazi subayı albert kesselring ve şehrin nazi polis şefi herbert kappler‘in soyadlarının baş harfi “k”dan gelmiştir. ancak nazi askerlerinin hastane teftişlerinde “k sendromu”, koch sendromu (tüberküloz etkeni koch basiline atfen) veya kreps sendromu olarak adlandırılmıştır. ölümcül ve çok bulaşıcı olduğu iddia edilen bu verem benzeri sendromu taşıyan hastalar karantinaya alınmaktaydı. yakalanan kişilerde öksürükle başlayıp, epilepsi nöbeti, felç, nörolojik bozukluk, hafıza kaybı ve neticede solunum yetmezliği ile ölüme yol açtığı öne sürülen bu çaresiz hastalıktan alman askerler ziyadesiyle korkmakta ve o hastalara yaklaşmamaktaydı. böylece yahudilerin, nazilerle teması ve dolayısıyla yakalanması önlenmiş oluyordu. diğer taraftan, almanlar bu hastanenin yahudileri sakladığından şüpheleniyor ama nasıl olduğunu çözemiyor, ispatlayamıyorlardı. yine baskın yaptıkları bir gün balkonda 5 polonyalı yahudi yakaladılar ama bu kişiler neyseki henüz sendrom k olarak tanı koyulan hasta değillerdi.

birkaç ay sonra italya’nın işgali ve soykırım durduğu için yakalanmadan rahat nefes alan bu hekimler daha sonra kahraman olarak tanındılar. bu hikayenin belgeseli aynı isimle hazırlandı ve 2021 yazında gösterime girecek.

fatebenefratelli hastanesi
boromeo, ossicini, sacerdoti
sendrom k koğuşu
sendrom x belgeseli