PSİKOLOJİ 24 Aralık 2020
24,1b OKUNMA     302 PAYLAŞIM

Yalnız Kalma Korkusunun Diğer İnsanlar Tarafından Fark Edilebilmesi

Yalnız kalma korkusu, kendi içinizde kalan bir şey değilmiş pek. İşte bu konuda yapılan bir araştırma.
Uzak (2002)

yapılan yeni bir araştırmaya göre yalnız kalma korkusu diğer insanlar tarafından fark edilebiliyormuş. üstelik bu korkuya sahip kişiler, daha az çekici bulunuyormuş.

bu konuda iki araştırma yapılıyor. birinde araştırmacılar kendileri çeşitli "dating" profilleri oluşturuyor. bu profiller, araştırmacılar tarafından yalnız kalma korkusu yüksek, yalnız kalma korkusu düşük ve kontrol grubundan oluşuyor. araştırmanın katılımcıları, bunlar arasından yalnız kalma korkusu yüksek olanı ve düşük olanı doğru bir şekilde tespit edebiliyorlar.

araştırma, bir kez de araştırmacılar tarafından oluşturulan değil gerçek "dating" profilleriyle gerçekleştiriliyor ve sonuçlar benzer çıkıyor. katılımcılar, yine yalnız kalma korkusu yüksek ve düşük olanları doğru bir şekilde tespit edebiliyorlar.

üstelik yalnız kalma korkusu yüksek olan kişiler, katılımcılar tarafından daha az arzulanan grup oluyor. ancak tüm bunlar, yazı temelli profiller için geçerli.

işin en ilginç yanı ise yalnız kalma korkusu, flörtlerin başarısız olmasına sebep olmuyor. yani yalnız kalma korkusu olanlar diğerleri tarafından tespit edilebiliyor, hatta daha az çekici olarak görülüyor ancak bu, flörtlerin başarısız olmasına sebebiyet vermiyor.

kaynak