TEKNOLOJİ 2 Mart 2020
33,6b OKUNMA     630 PAYLAŞIM

Yapay Zekanın Yalnızca 3.7 Saniyelik Bir Kayıtla İnsan Sesi Klonlayabilmesi

Deep Voice adlı bir yazılım sayesinde yapay zeka, yalnızca 3.7 saniyelik bir kayıt sayesinde ses klonlayabiliyor.
iStock

yapay zekâ ile sadece 3.7 saniyelik bir kaydından yola çıkarak sesinizi klonlamak mümkün

bu sayede, hayattaki kişilerin sesini klonlayıp onlara istediğimiz şeyi söyletebiliyoruz.
örneğin, donald trump'tan "kömürün faydaları" üzerine bir vaaz dinleyebiliriz:


veya, jordan peterson'ın sıkı bir eminem fan'ı olduğunu öğrenebiliriz:


hayatta olmayan kişilere de aynı işlemi uygulayabiliyoruz, örneğin nelson mandela'nın sesinden kendi otobiyografisini dinleyebiliyoruz:


yapay zekâ, sadece sesi bire bir klonlamakla kalmıyor, gerçekte hiç var olmamış insan sesleri de yaratabiliyor:  https://google.github.io/…tions/speaker_adaptation/
https://google.github.io/…ation_relative_attention/

yaratılan bu sesin robotik bir ses olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz; gerçek insan sesinden ayırt edilmesi zor ve daha da ilginci, öfke, korku, mutluluk, üzüntü gibi farklı duyguları verebiliyor, hatta bu sanal ses son derece gerçekçi bir şekilde fısıldayabiliyor da (konuşmacı olarak kate'i seçin): https://www.voicery.com/


ek olarak yapay zekâ, gerçekte hiç var olmamış insan yüzleri de yaratabiliyor: 

http://www.thispersondoesnotexist.com/

herhangi bir video kaydınızdan yola çıkarak, görüntülü olarak size her şeyi söyletebiliyor. deep fake denen bu teknoloji ile üretilmiş bazı fantastik videolar:

jim carrey (the shining)


keanu reeves hırsızlık olayını önlüyor


kemal sunal (the mask)


yakın bir gelecekte şarkıcılara hiç söylemedikleri şarkıları söyletmek, aktörleri hiç rol almadıkları filmlerde oynatmak mümkün olacak

insan sesinin ve görüntüsünün dijital olarak klonlanması ve transfer edilmesiyle, öldükten sonra örneğin hologram olarak veya realistik robotlar olarak var olabileceğiz. etik sorunlar aşılabilirse, torunlarımızın torunları, eski fotoğraflarımıza bakmak yerine bizimle sohbet edebilecek. 

zihnin veya hafızanın, yapay zekâ teknolojisiyle taklit edilmesinin, veya klonlanmasının ve transfer edilmesinin de bir gün mümkün olacağını işin içine katarsak, bir nevi ölümsüzlük sağlanmış olacak.

neler yapılabileceği hayal gücünüze kalmış. sorun şu ki, yapay zekânın özgür iradesi olacak mı?  transhümanist veya posthümanist bir gelecek, homo sapiens'in çağını kapatacak mı?
yapay zekâ, nöroloji, genetik, kuantum fiziği alanlarındaki gelişmeler bu hızla devam ederse, sanırım yüzlerce yıllık bir felsefi problemin (bkz: özgür irademiz var mı sorunsalı) cevabını uzak olmayan bir gelecekte bulacağız. ve bu cevabın pek hoşumuza gideceğini sanmıyorum.

Güçlü Yapay Zeka Teorisini Çürütmek İçin Geliştirilen Çin Odası Deneyi