HAYVANLAR 13 Ağustos 2020
19,9b OKUNMA     495 PAYLAŞIM

Yavrularını Sütle Besleyip Olgunluk Dönemine Kadar Bakan Örümcek: Toxeus Magnus

Çinli bilim insanları, yavrularını sütle besleyen ve onlara olgunluk dönemine kadar bakan örümcek türü buldu. Toxeus Magnus (Myrmarachne magna) adı verilen bu örümcek türünü inceliyoruz.
Fotoğraf: Taiwan-Awei/Flickr

singapur’da yaşayan ve toxeus magnus olarak bilinen bu zıplayan örümcek türü, doğum kanalından süt salgılayıp yavrularını beslerken görüldü.

normal şartlarda örümcek türlerinin yavru beslemeyi geçtik, kendi aralarında yamyamlaştığına şahit olunur; fakat çin'deki bilimler akademisi'nin menglunzhen'deki bütünleştirici koruma merkezi'nde görev yapan davranışsal ekolojistler chen zhanqi ve quan rui-chang'a göre, bu zıplayan özel örümcek türü, herhangi bir memeli ebeveyn gibi yavrularını beslemede normal bir örümceğe göre anormal derecede çok ilgiliydi.


bu gizemi ilk fark eden chen zhanqi idi. her şey chen'in birkaç örümcek toplayıp xishuangbanna tropik botanik bahçesindeki laboratuarında onları yetiştirirken ortaya çıkmıştı. chen, kuluçkadan sonra örümceklerin yuvalarında en az üç hafta kaldıklarını fark etti… bu süre zarfında hiç ayrılmamışlardı ve anneleri hiçbir zaman yiyecek getirmek için dışarı çıkmamıştı; buna rağmen yavru örümcekler 4 kat büyümüşlerdi. chen cevabı, annesinin alt tarafına sabitlenmiş gibi görünen bir örümcek gördüğünü farkettiğinde anladı; çünkü bu örümcek sadece etrafta takılmıyordu, farklı bir şey vardı. tam anlamıyla yavru örümcek annesini emiyormuş gibi gözüküyordu. chen, dişilerden birini aldı, mikroskop altında baktı ve karnını sıktı. beyaz bir damlacık dışarı sıçradı ve kısa sürede havada sarardı. bu damlacık tüm teknik özelliklerine göre bir süt gibi gözüküyordu.


ilk birkaç günlerinde, bebek örümceklerin süt damlacıklarını yuva etrafında dolaştırdıkları gözlemledi; fakat kısa süre sonra annenin doğum kanalının girişinde emzirmeye başladılar. 20 gün sonra yuva dışında avlanmaya başladılar, ama yine de diyetlerini anne sütü ile olgunlaşana kadar takviye ettiler (20 gün daha).

chen, annelerin doğum kanallarını süt kaynağını kesmek için boyadığında, 20 günden daha genç örümcekler öldü. anneyi yuvadan çıkardığında yavru örümcekler daha yavaş büyüdüler, yuvadan daha erken ayrıldılar ve yetişkinlikten önce ölme olasılıkları hep daha yüksekti.


araştırmalar aynı zamanda anne "helikopter örümceği"nden çıkan sıvımsı şeyin süt olduğunu tanımlamada yetersiz kalıyor... sütün aslında prematüre yumurta olabileceğini ileri sürülüyor. yani özünde bebek örümcekleri, asla-olmayacak kardeşlerinin besin ve protein açısından zengin yumurtlamayan yumurtalarından besleniyorlar.

tabii bunlar ihtimal. geleneksel olarak süt, meme bezi tarafından salgılanan besleyici bir sıvı olarak tanımlanır ve meme bezleri sadece kendimiz gibi memelilerde bulunur. fakat tanımı, gençleri besleyen ve sağlayan herhangi bir ebeveyn salgılanmasını içerecek şekilde genişletirseniz, hayvan krallığının beklenmedik türlerinde denk gelinebiliyor; pseudoscorpions, discus balıkları ,afrika ayaksız iki yaşamlıları vs. (daha fazla bilgi için)


işte bu canlılarla karşılaştırıldığında, bu zıplayan örümcekler, memelilerin emzirmeye en yakın olanıdır çünkü yavrularının çok uzun bir süre boyunca içtikleri özel bir organdan süt(!) üretirler.

kaynaklar: theatlanticsciencemagmotherboard