TEKNOLOJİ 11 Ekim 2018
29,5b OKUNMA     704 PAYLAŞIM

Yazılımdan Elektronik Projelere Kadar Pek Çok Yönü Olan Arduino Kart Alacaklara Tavsiyeler

Arduino nedir, özellikleri nelerdir? Arduino ile neler yapılabilir? Bu ve daha fazlası için sizi böyle alalım.
iStock


arduino almaya karar verirseniz eğer paranız yetiyorsa tercihiniz mega'dan yana olsun. öyle çok büyük bir kart değil. çok küçük bir cihaz yapmayacaksanız mutlaka sığacaktır projenize. bende hem arduino uno var hem de arduino mega var. mega kesinlikle daha kullanışlı.

arduino'yu aldık peki şimdi ne yapacağız yanına ne almak lazım

eğer arduinoyu buyincoins aliexpress gibi sitelerden alıyorsanız mutlaka alışveriş sepetinize motor sürücü, lcd ekran, iki adet metal gear dc motor, metal dişlili servo motorlar(sayısı bütçenizle orantılı, servo sürücüleri de ihmal etmeyin) tekerlek, tilt gyro sensor, sonar sensor, büyüklü küçüklü breadbordlar, dişi ve erkek tekli pin kablolar ekleyiniz. hepsini muhtemelen bir seferde alamayacaksınız. bu sebeple önceliği motorlar, breadboard ve pin kablolara veriniz.

ledler, dirençler, 555 timer çipleri vs. gibi diğer öte beriyi bulunduğunuz şehirdeki elektronikçilerden temin etmeye özen gösteriniz. zira tanesi 10 kuruşla 1 lira arasında değişen bu tür parçaları internetten tek başına aldığınızda ödeyeceğiniz kargo muhtemelen astarını yüzünden pahalıya getirecektir.

yine bulunduğunuz şehirdeki milyonculardan kendinize bir alet kutusu küçük tornavida seti, yan keski, kargaburun, pense, kontrol kalemi, ayarlanabilir dc adaptör ( 3-12 volt arası 500ma ve daha yüksek akım değerine sahip olmalı. tercihen 1 amperlik ) alet çantası, ve küçük küçük bölmeleri olan vida falan koymak için tasarlanmış küçük alet kutusu alınız. o alet kutusundaki küçük bölmelere ledlerinizi dirençlerinizi koyacaksınız diğer alet çantasına da aletlerinizi koyacaksınız. bir dijital multimetre alın. tanesi 5 liraya olanları bile sizi kurtaracaktır. ama kalitelisini alacağım derseniz frekans ölçme modu olsun. bir burada bir de batarya konusunda dipnotlar ekleyeceğim alacağınız adaptör muhtemelen çakma çin malı bir adaptör olacak. piyasadaki ayarlanabilir adaptörlerin %90'ı öyle çünkü. o adaptörlerin voltaj çıkışlarının doğruluğuna güvenmeyin . 3v a ayarlı adaptör 5.5v verebilir. 12v da ise 17 volt verebilir. yüke binince 14 volta düşebilir. gördüğünüz gibi etiketinde yazılı değerlerle hiç alakası olmayan voltajlar bunlar. bu yüzden bu tür çakma adaptörleri kullanacak olduğunuzda önüne bir voltaj regülatörü koyun ki gerçekten istediğiniz voltajı alabilesiniz.(78xx serisi olabilir. ucuzdur bunlar. aşağıda bahsettim.) örneğin 5v almak istiyorsanız 7805 regülatörü kullanın ve adaptörünüzü 12v a ayarlayın. adi çin malı adaptörden gelen 14- 17v gerilimi 5v gerilime fixleyecektir bu. giriş çıkış ve grd bacakları arasına da 33nf ve 100nf lık kondansatörler koyarsanız voltaj tam olarak sabitlenir. bu bilgiler de 78xx serisinin datasheetlerinde mevcut. onlar da aşağıda var. (aşağıda linkini verdiğim 7805 datasheet'inin 7. sayfasındaki fixed output regulator başlıklı ilk şemasında bağlantıyı görebilirsiniz. +v giriş, vo çıkış voltajı diğeri de negatif yada nötr uç olacak.)

elektronikçiye gittiğinizde ne isteyeceğinizi de bilmiyorsanız yukarıda bahsi geçen malzemelere ek olarak şunları isteyin

bu parçalarla pek çok şey yapabilirsiniz ve ucuzdurlar. o yüzden seçtim.

her renkten 10 ar adet led alın. 10 adet kızılötesi led alın. 5 adet kızılötesi alıcı, 3 adet 7805- 7803-7809 voltaj regülatörleri alın. burada örneğin 7805 5v çıkış verirken 7809 9 volt çıkış verir. 3 adet 555 timer ve 4*2 chip soketi, dişi-erkek headerlar, delikli pertinaks kart, pil yuvaları, bir miktar tekli tek parça bakırdan ve farklı renklerde kablo ve çeşitli değerlerde kondansatör, direnç alın. örneğin 5v çıkışa bağlayacağınız ledlerinizi 220 ohm luk dirençlerle birlikte kullanırsanız ledlerinize zarar vermeden kullanmış olursunuz. buradaki temel formul vi*r dir. araştırınız. sonraki gidişinizde elektronikçilerin vitrinlerine göz gezdirin zaten hoşunuza giden kullanabileceğinizi düşündüğünüz şeyler gözünüze çarpacaktır mutlaka. onları alırsınız.

ucuzlukçularda bolca dolaşın ama oradaki lehim tellerinden faydalanmayı çok düşünmeyin

lehim telini elektronikçilerden yada yurt dışından kanallı 0.7 mm veya daha ince alın. elektronikçilerde 16 lira civarında yurt dışında 4$ civarındadır. bir de 1.2 mm kalınlıkta lehim teli alabilirsiniz ama çok kullanacağınızı sanmıyorum. lehim makinesini bütçenize uygun olan bir makine olarak tercih edin ve lehim makinenizi sıcakken koyacak bir yer temin edin. ister satın alın ister kendiniz bir metalden yapın. buna ihtiyacınız olacak.

lehim yapmaya başlamadan önce mutlaka youtube'dan yabancı kaynaklı lehim derslerini izleyiniz. lehim yapmayı biliyorum diyorsanız bile izleyiniz aslında bilmediğinizi göreceksiniz. cipleri pertinaks karta lehimlemeyiniz. soketi lehimleyiniz lehim soğuduktan sonra çipi sokete oturtunuz. hem çipi yakmazsınız hem de çipi söküp başka projelerde de kullanabilirsiniz.

arduino ailesinden hangi karta sahipseniz o kartın akım değerlerine dikkatle bakın

kartın üzerinde 3.3 v ve 5 volt çıkışları bulunur. o çıkışlardan çekeceğiniz akım asla ama asla kartın size temin edebileceği maksimum akım değerine yaklaşmamalı ve kesinlikle geçmemeli. aksi halde voltaj regülatörlerini yakabilirsiniz ve kartınızı kullanılmaz hale getirebilirsiniz. kısa devre yaptırmamaya da dikkat edin. zaman zaman kablonun biri çıkıp kartın üzerindeki iletken bir noktaya değebilir ve kartınızı yakabilir dikkat edin.

arduino'yu pille kullanacaksanız kuru akü alın

9v luk piller su gibi tükenmekte ve pahalı olmaktadır. kuru akü hem çok uzun süre dayanıyor hem de tekrar şarj ediliyor. fakat çok ağırdır ve çok büyüktür. ayrıca 10 amper gibi bir akım verebilmekte kablolarınızı ampül gibi parlatabilmektedir. dikkat ediniz. kuru akü üzerine bir açılım daha yapmak gerekiyor burada. kuru akülerin ağırlığına oranla mah cinsinden enerji tutma kapasitesi diğer batarya tiplerine göre çok düşüktür. eğer uçan, kaçan, yüzen, zıplayan bir araç yapacaksanız yada taşınabilirlik önemli ise kuru aküleri ağırlıklarından ötürü kullanamayabilirsiniz. bu durumda muhtemelen li-po pillere yönelmeniz gerekecek. bir dip not olarak li-po piller ağırlığına göre çok yüksek enerji tutma kapasitesine sahip olmakla birlikte pahalıdırlar. ayrıca bu pillerin şarj işlemi daha komplekstir ve itina ile yapılması gerekir. fazla şarj, yüksek voltaj ve akım ile şarj yada kullanım sırasındaki kısadevreler ve aşırı yüksek akım talep eden uygulamalar li-po ları patlatabilir, yangın çıkarabilir sizi yaralayabilir. dikkat ediniz.

peki bu 555 leri 7805 regülatörleri falan nasıl kullanacağız?

çipin üzerindeki bu kodu google a yazıp sonuna da datasheet kelimesini ekleyin. örneğin 7805 için dahasheet şöyle bir şeydir. http://www.sparkfun.com/…eets/components/lm7805.pdf buradan hiçbir şey anlamayabilirsiniz ancak şunları anlamak kolaydır. çipin bacaklarının altında in common output yazdığını göreceksiniz. in vcc gibi kelimeler her zaman giriş içindir. giriş voltajını buraya vereceğiz. common grn, grd gibi kelimeler de topraktır. output ise çıkıştır. basitçe açıklamak gerekirse bu cip için "in" kısmına 40 volta kadar gerilime sahip kaynağımızın pozitif ucunu bağlıyoruz. "common"a negatif ucunu bağlıyoruz. "output" ve "common" ise bizim 5 volt alacağımız pozitif ve negatif uçlara dönüşüyor diyebiliriz. hemen hemen her sensör 5 volt değerle çalışıyor. dolayısıyla onlar için 5 volta regüle etmiş oluyoruz kaynağımızı.

arduinonuzun bağlantılarını yaptıktan sonra hiçbirşeyden anlamıyorsanız bile hiç olmazsa parmağınızla arduino üzerindeki voltaj regülatörlerine ve diğer çiplere dokununuz. sıcaklığını kontrol ediniz. eğer giderek artan bir ısınma varsa veya çok sıcaksa hemen elektrik bağlantısını kesiniz. bir yerde bir yanlış yapmaktasınız. muhtemelen arduinodan fazla akım çekmektesiniz. lütfen dışarıdan aldığınız harici voltaj regülatörlerine yükleniniz. arduino üzerindeki voltaj çıkışlarını rahat bırakınız.

ayrıca arduino.cc'yi ziyaret ediniz. oradaki uygulamalara bakınız. diğer taraftan arduino ile ilgili sayısız blog, web sitesi, forum olduğunu göreceksiniz. oralarda yapılan uygulamalara bakınız. torrentlerden ebookları bulabilirsiniz. herşeyi temelden alan çok iyi hazırlanmış ebooklar var. elektroniğin e sinden anlamayan biri bile bunlardan anlayabilir. arduino yazılımları yazmayı da o ebooklardan öğreneceksiniz. ayrıca arduino.cc deki tutorial ve reference linkleri de yardımcı olacaktır. kaynak konusunda ingilizce kaynakları kullanabiliyorsanız arduino sizin için daha fazla anlam kazanacaktır zira türkçe kaynaklar yetersizdir ve yabancı kaynaklardan yapılan çevirilere dayanmaktadır. 

ayrıca youtube'da şu adamın anlattığı direnç, led, kondansatör, transistör, diyot, indiktör, ohm kanunu gibi videoları izleyiniz. arduino dünyasına hoş geldiniz.


Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?