SAĞLIK 2 Mart 2018
34,8b OKUNMA     854 PAYLAŞIM

Yemek Yedikten Sonra Neden Hıçkırırız?

Bu klasik vaziyetin basit bir açıklaması var.

yemek yerken -özellikle hızlı bir şekilde yediğimizde- besinlerle birlikte bir miktar havayı da yutarız. hıçkırık ise bu havanın tekrar dışarı atılması için vücudumuz tarafından geliştirilen bir tepkidir. diyafram çok hızlı bir şekilde büzüşür ve hızla nefes almamızı sağlar, bu sırada ses tellerimizin bulunduğu kısımdaki hava bloke edilir ve bu durum ağzımızdan "hıckkk!" şeklinde bir ses çıkmasına sebep olur.

mideden kaynaklanan bu olayın diyaframla bu kadar yakın bir ilişkisinin bulunma sebebi, bu iki organı kontrol eden sinir hücrelerinin neredeyse iç içe geçmiş olmasıdır. bu yüzden genelde yemek yedikten sonra hıçkırırız, sindirim sistemi durduktan sonra hıçkırık da kesilir.

Hıçkırığı geçirmek için en temel çözüm ise şu

ortaya atılan bir teze göre hıçkırık memelilerde kurbağalardan kalan evrimsel bir mirasmış. diyafram kasının bu ani kasılmasının kurbağaların bir türünde fonksiyonu varken biz insanlarda hiçbir işe yaramayan bir kalıntı olduğu söyleniyor.

geçirmek için malum, kanda co2 oranını artırmak gerekiyor, bunun için etkili bir yöntem de bir kese kağıdı veya torbanın içine devamlı soluk alıp vermek.

kaynak