YEME İÇME 26 Eylül 2018
26b OKUNMA     651 PAYLAŞIM

Yeşil Çayın Neden Balık Ya da Deniz Yosunu Tadına Benzer Bir Tadı Var?

Yeşil çayın tadı birçok insan için cezbedici değil. Hatta birçok insan yeşil çayın tadının bekletilmiş balık, deniz yosunu gibi bir tada sahip olduğunu söylüyor. Peki bu durum neden kaynaklanıyor?
iStock


yeşil çayın ve dolayısıyla matchanın ve hatta matcha lattenin balık gibi ya da deniz yosunu gibi bir tadı olmasının sebebi japonların çayı işleme şeklinden kaynaklanıyormuş. çay oksidasyona sebep olan enzimlerin yok edilmesi için ısıl işleme tabi tutuluyormuş. çinliler bunu kuru ısı kullanarak (10-15 dakika) yaptıkları için hem oksidasyon enzimlerini hem de aminoasitleri parçalıyorlarmış. bu nedenle çin yeşil çayları çiçeksi ve meyvemsi bir aromaya sahip oluyormuş. 

japonlar ise bu işlem için sıcak buhar kullanıyormuş (20 saniye- 2 dakika). sıcak buhar enzimleri daha hızlı parçalıyormuş. işlem daha kısa sürdüğü için aminoasitler parçalanmıyormuş. sonuçta ürün aminoasit dolayısıyla glutamat içeriyormuş. glutamat ise deniz yosunu ya da beklemiş balık tadı olarak da algılanan ve adına "umami" denen tadın sebebiymiş.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler