YAŞAM 19 Kasım 2018
16,8b OKUNMA     646 PAYLAŞIM

Yıllar Geçse de Unutulmayacak İsimleri Bünyesinde Barındıran Mezarlık: Pere Lachaise

Pere Lachaise, Balzac'tan Ahmet Kaya'ya, Yılmaz Güney'e kadar pek çok ismin mezarının olduğu epey ünlü bir mezarlık.
iStock

içinde, peter abelard ve hélöïse, molière, eugène delacroix, jacques-louis david, georges bizet, frédéric chopin, honoré de balzac, marcel proust, georges seurat, oscar wilde, sarah bernhardt, isadora duncan, gertrude stein, colette, edith piaf, marcel marceau, richard wright, yves montand, rossini, jim morrison, ahmet kaya ve yılmaz güney'in mezarlarının yer aldığı ve resmi adı cimetiere de l’est, yani "doğu mezarlığı" olan "pere lachaise" mezarlığı, yaklaşık 110 dönüm alana kurulmuş ve 5000'den fazla ağaca ev sahipliği yapmaktadır. bu özelliği ile de paris'in en büyük mezarlığı ve aynı zamanda en büyük parkıdır.


mezarlığın kurulduğu yer , 15.yy'da zengin bir tüccarın yaşadığı champ eveque olarak bilinen bir alandı. cizvitlerin 17.yy'da evi ele geçirmesinden sonra burayı bir sayfiye yer haline getirmesiyle, bölgenin kaderi değişmeye başlar. kral 14.louis'in confessoru yani günah çıkartma yetkisine sahip papaz'ı peder francois'a la chaix'in (veya billinen adıyla pere la chaise - sandalyedeki papaz) bu sayfiye yerinde ikamet etmesiyle bölgenin adı, özellikle de peder francois'un ölüm tarihi olan 1709'dan sonra pere la chaise olarak anılmaya başlanır.

1760 yılında gelen bir emirle, cizvitler bölgeden tahliye edilir.

18.yüzyılın sonlarında, yetkililer paristeki mezarlıklarının doluluğundan ve hastalık yaymasından endişe etmeye başladılar. böylelikle 1804 yılında, zamanın sayfiye yerinin bir mezarlığa dönüştürülmesine karar verirler. alanı, mimar alexandre-théodore brogniart ve şehir plancısı nicholas frocht beraberce tasarlar. 

Alexandre Théodore Brogniart

ancak bir sorun vardır, mezarlık şehrin oldukça dışındaydı ve pek rağbet görmüyordu

1860 yılında bir kararla bölge, "ville de paris"in içine dahil edilir ve ilk etapta kalabalık mezarlardaki cesetler buraya taşınmaya başlanır. plancı frocht ve şehir yetkilileri mezarlığın kullanımını arttırmak için reklamını yapmaya karar verir. ve diğer mezarlardaki ünlü kişilerin "kalıntıları" buraya taşınmaya başlanır. balzac'ın da bazı romanlarında buraya atıfta bulunmasıyla, mezarlığın popülaritesi artmaya başlar. çok geçmeden pere lachaise'e gömülmek bir statü haline gelir ve 1889 yılında mezarlığa bir de krematoryum inşa edilir.

1814 napolyon savaşlarında, ve rusların 1870-1871 yılları arasındaki "paris kuşatması" sonrasında gömülen kişi sayısı iki katına çıkar. 147 kişinin infaz edildiği bu kuşatma sırasındaki kurşun izleri "mur de federes" yani "komünler duvarı"nda halen görülebilmektedir.


toplamda 1.000.000 civarı kişinin defnedildiği mezarlıkta günümüzde 70.000 adet mezarlık bulunmaktadır.

yıllık iki milyon ziyaretçiyi ağırlayan bu mezarlığa gömülmek için ya paris'te ölmüş olmanız ya da bir süre orada yaşamış olmanız gerekmektedir.

ünlü biri değilseniz en fazla 100 yıl kalabileceğiniz bu mezarlıkta, yer için paris belediyesine başvurmanız ve 16.000 € gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığının Planı Neden Fil Ayağı Şeklinde?