YEME İÇME 7 Nisan 2017
91,9b OKUNMA     1079 PAYLAŞIM

Yılların Bitmek Bilmeyen Sorusu: Balığa Limon Sıkılır mı?

Balık sofralarının olmazsa olmaz sorularından birine Sözlük yazarı ''neyibegendinki'' bilimsel bir şekilde yaklaşmış.
iStock.com

tahmin edebileceğimiz üzere hem balık yağı hem de limon, organik bileşikler ve elimizde organik maddelerin organik çözücüler içinde güzelce dağıldığı (çözündüğü) bilgisi olsun. ek bilgi olarak da tükürüğümüzdeki pityalin enziminin asıl görevinin nişastayı parçalamak olduğunu ve yağ molekülü ile arasının çok iyi olmadığını bilelim (lise biyolojisi de girdi işin içine. bunu ön görememiştim yola çıkarken). balığa limon koyup beklediğimiz süreç içerisinde lezzeti veren yağ, limonun suyu içerisinde çözünür ve dilimize değdiği anda tadını alırız.


balığı, limon sıkmadan yediğimizde ise önce yağın tükürük içinde dağılması gerekir ki tükürük su bazlı olduğu için yağın dağılmasına çok da izin vermez. bu da tadını almak için bilinçsizce daha büyük lokmalarla yememize yol açar (eğer aşırı yağlı bir balık değilse). bu da -tamamen şahsi kanaatimce- balığın tadını tam alamadan bitirmemize sebep olur. benim yaptığım şey; balık kara kuru ve yağsızsa kesin limon koyarım. ama daha soğuk iklim balığıysa koymayabilirim. balığa göre değişir. ama yine koyarım heralde ya seviyorum lan ben limonu :)


tabii ki bir şekilde bireysel tercihlere varıyor bu tartışma. ama limon koyulmasının da kollektif bilinçaltından gelen bir amacı olsa gerek. limon sevmiyorsanız başka organik çözücülerden de gidebilirsiniz; sirke veya aseton gibi. şaka yaptım aseton değil. ölürseniz yatırım tavsiyesi değildir.

Balıkla Birlikte Süt Ürünü Tüketilmesi Sahiden de Zehirlenme Tehlikesi Doğuruyor mu?

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?