HAVACILIK 19 Nisan 2021
200b OKUNMA     490 PAYLAŞIM

Yolcu Uçağını Kapatmak Özel Jet Kiralamaktan Daha Ucuza mı Geliyor?

Bali tatilinde şehir değiştirmek için özel jet bulamayan Şeyma Subaşı için erkek arkadaşı, bir yolcu uçağının tüm koltuklarını satın aldı. Sosyal medyada çok konuşulan bu olaya ''hesaplayan adamlar'' olarak hemen müdahil olduk.

şeyma subaşı'nın instagram story'sindeki uçak ufak bir uçağa benziyor. 186 koltuk olsa, pandemi nedeniyle ancak 124 tanesi satılabilir. erken alımda 300 tl'ye uçak bileti bulmak mümkün, toplu alımla 200 tl'ye aldı diyelim. yer hizmetleri yükü de çok yok üç yolcu için (şeyma, kızı melisa ve bakıcı). rahat rahat 200 tl'ye alınabilir bir koltuk.

124 x 20024800 tl  (yaklaşık 3000 dolar)

en ucuz istanbul - bodrum jeti 6000 dolar + kdv (referans)

şeyma subaşı hava atmış falan ama mısırlı sevgilisi resmen ucuza getirmiş bu yolculuğu.

ekleme 1

bütün koltukları satıyorlar diye gelen itirazlar var. 186 x 20037200 tl ~ 4500 dolar.
1500 dolar için birbirimizi kırmaya gerek yok bence, hesap çok fazla değişmiyor. yine ucuz...)

ekleme 2

mesafe itirazı yapan arkadaşlar var. aslında hesap değişmeyecek ama onları da aydınlatalım. hem biraz daha detay olsun.

şeyma'nın hesabına baktım, bali'deymiş, ondan önce de istanbul'da. bali'den istanbul'a döndüğünü düşünelim. bali'den istanbul'a uçak bileti thy ile yarına almak istesek 15 bin tl, bir ay sonraya almak istesek 10 bin tl. istanbul - bali arası 12 saat 50 dk imiş. referans verdiğim kaynakta denk olması için aktarmasız 10 saat 35 dk süren istanbul - kanada - toronto uçuşunu aldım. 110 bin euro bedeli, tek kişi için. yani her saat için bir kişi 10 bin euro gibi bir şey. bali'ye gitsek demek ki 130 bin euro gibi bir şey tutacak. (tabii bunlar uçuş şartlarına göre falan değişir de o kadar detay hesap da biraz abartı olur, yeterince coştuk zaten)

hesaplayalım. 124 x 10 bin tl1240000 tl. 124 bin euro yapıyor. bir kişi için bile daha ucuz. şeyma var, melisa var, hizmetçi bakıcı birileri kesin vardır.

sözün özü, yine ucuza geldi. mısırlı milyarder bu işi biliyormuş, boşuna milyarder olmamış :)

(not: şeyma'nın bali'den dönmediği, o bölgede şehir değiştirdiği bilgisi geldi. bu durumda ilk hesap geçerli diyebiliriz.)

ekleme 3

bu kadar ucuz olamayacağını kabul edemeyen arkadaşlar var. haklılar, insan nasıl olabilir diye düşünmeden edemiyor. ama olabiliyor arkadaşlar gördüğümüz gibi.

çok itiraz geliyor; uçak fiyatları değişken olur, son dakikada alınmışsa ucuz olmaz, sen uçaklar boş mu gidiyor sanıyorsun, şu olur, bu olur... bir dolu itiraz var. her ihtimali dahil edip hesaplayabiliriz ama sonuç değişmeyecek ve uçak her türlü jetten ucuza gelecek. yarısı kadar ucuz olacak, 20 bin euro ucuz olacak, ya da biraz ucuz olacak. ama her türlü ucuz olacak. bunun olması kadar da doğal bir şey de yok zaten.

ama bunu sürekli yapamazsınız. uçak firması belli ki milyarderimizle sürekli çalışıyor ve kendisine mantıklı alternatif bir çözüm önermiş. sürekli yapamazsınız çünkü jetlerin bir anlamı kalmaz, firmalar o jetleri pazarlayamaz. ama bu yeni bir akım yaratabilir ve uçak kapatma furyası çıkabilir, ki bu da başka bir gelir kapısı olacaktır hem fenomenler hem de uçak firmaları için.

neyse, sözün özü: zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.