HABER 5 Şubat 2018
23,1b OKUNMA     664 PAYLAŞIM

Yunanistan'da Dün Zirveye Çıkan Makedonya Geriliminin Sebebi Nedir?

Dün Yunanistan'ın başkenti Atina'da sağ görüşlü insanların Makedonya hakkında düzenlediği büyük bir protesto yürüyüşü yapıldı. Uzun bir geçmişe sahip olan bu karmaşıklığın sebebini öğrenelim.
Getty Images/Eleni Paroglou


Yunanistan'ın, komşusu Makedonya Cumhuriyeti'nin Makedonya adından vazgeçmesi için düzenlediği gösterinin temelleri 1992'ye dayanıyor.


Makedonya Cumuriyeti'nin bağımsızlığını ilan ettiği bu tarihte, Yunanlar da kendi kültürlerinin bir parçası kabul ettikleri bu ismin kullanılmasına karşı çıkmış ve aynı zamanda ülkenin milli kimliğine ve diline de verilen Makedon isminin de değiştirilmesini istemişti.

Makedon bayrağı.


İsim meselesi Makedonya'nın AB ve NATO üyeliği için önemli. Yunanistan bu isim karmaşıklığı giderilmedikçe Makedonya'nın bu üyelik taleplerini veto edeceğini söylüyor.

Makedonya başbakanı Zoran Zaev.


Olayı derinlemesine inceleyelim şimdi

tarih ve dil bilgisi bilimi ışığında değerlendirilirse eğer yunanların çok haklı olduğu bir protestodur. bunu anlamak için öncelikle makedon, makedonya, makedonca, helen ve büyük iskender gibi isimleri ve kavramları iyi bilmek gerekir.

1. makedonya ve makedon kavramları helen (antik yunan) diline ait kavramlardır. makedonya antik yunanistan'a ait bir bölge ismidir.

2. antik makedonca bir helen (antik yunan) diliydi.

3. modern makedonca bir slav (rusça ile akraba) bir dildir.

4. modern makedonlar bir slav halkıdır.

5. antik makedonlar ise bir helen halkıydı.

6. günümüzde zaman zaman makedonlar tarafından sahiplenilen büyük iskender bir helendi, hiçbir zaman bir slav dili konuşmamıştır. (adam balkanlardaki slavlardan 900 sene önce yaşamış) hatta krallığını yaptığı makedon krallığına yabancı tarihler zaman zaman ancient greek kingdom of macedonia der. yani makedonya'nın antik yunan krallığı. 

http://www.wikizero.info/…wxlegfuzgvyx3rozv9hcmvhda

bu yukarıdaki maddelere göre büyük iskender modern anlamda bir makedon değil yunan'dır. makedon, makedonya, makedonca gibi yunanca kavramlar şu an makedonya'da fake (sahte) bir millet olarak yaşayan ve tarihte helen halkı olan antik makedonlar ile hiç bir alakası olmayan bir slav halkı tarafından siyasi sebeplerle kullanılmakta ve sahiplenilmektedir, yunanlar da buna haklı olarak tepki göstermektedir... şu an modern makedonya slav halkının antik makedonya'yı, büyük iskender'i falan sahiplenmeleri türklerin orta asya'dan gelip doğu roma'yı, konstantin'i, justinyen'i, theodosis'i, komnenos hanedanını sahiplenmeleri ve kendilerine "romalı" deyip üklelerine de bizans demesi gibi bir şey.

yani kısaca adamlar haklı beyler. m.s.600 yıllarında doğu avrupa'dan slavlar balkanlara gelip antik yunan medeniyetiyle ilgili bütün her şeye çökmeye çalışmış. antik yunanistan dünyanın merkezi olduğu dönemlerde slavlar doğu avrupa ormanlarında domuz güdüyordu işin özeti...