Zaman Yönetimi Konusunda Sıkıntı Yaşayanlar İçin Verimli Çalışma Yöntemleri
1. yapacağınız işleri bir yapılacaklar listesi ile listeleyin. her yeni çıkan işi buraya yazın, her yaptığınız veya başkasına havale ettiğiniz işi listeden silin. bu listeyi tercihen her sabah işe başlarken temize çekin.
2. yapacağınız işleri önem sırasına ve tamamlama süresine göre önceliklendirin. çok kısa sürede bitirebileceğiniz ve çok önemli olan işleri ilk sıralara koyun. (bkz: önceliklendirme)
3. çalıştığınız masayı (ve etrafınızdaki duvarları) olabildiğince gereksiz evrak ve ıvır-zıvırdan arındırın, mümkünse sadece bilgisayarınız ve telefonunuz dursun ama gerekli kırtasiye ve evrak elinizi attığınızda ulaşabileceğiniz yerlerde (tercihen çekmeceler) bulunsun. (bkz: declutter)
4. yapacağınız işlere terminler atayın, hatta pomodoro tekniği kullanarak "bunu 3 pomodoroda, bunu 5 pomodoroda yapacağım" gibi işi parçalara bölün. bu süreler arasında kısa molalar verin. (bkz: pomodoro tekniği/@iwillshowyouwhatitmeans)
5. telefon ve email trafiğinizi yönetin, emailları mümkünse sadece belirlediğiniz zamanlarda cevaplayın, aranacak kişileri bir araya toplayıp, bir seferde arayın.
6. iş yaparken etrafınızda dikkatinizi dağıtacak herşeyi kaldırın. excelde çalışırken arkada açık olan ekşi sözlük, twitter, x gazetesi, bilgisayarınızın masaüstündeki bir milyon dosya, kulaklıkta çalan müzik, whatsapptan gelen milyon mesaj vs. (bkz: zaman yönetimi/@iwillshowyouwhatitmeans)
7. hem bilgisayarınızda hem gerçek anlamda dosyalama ve evrak yönetimi konusunda kendinizi geliştirin.
8. uzun vadeyi planlamak için mutlaka takvim veya ajanda kullanın.
9. işiniz başınızdan aşkınsa her işi kendiniz yapmayın, işi olmayan veya işi daha hızlı yapacak başkalarına delege edin. benzer durumlarda aynı yardımı siz de yapın.
10. toplantılarda yönetici pozisyonundaysanız gündemi önceden belirleyin ve dışına çıkmayın, toplantıyı uzatmayın.
11. masanızda yemek yemeyin, içtiğiniz kahveleri abartmayın.
12. mesai süresince işe odaklanın, etrafınızdakilerle gereksiz sohbetten kaçının. mesai süresinde boş zamanınız kalırsa işiniz ile ilgili kaynakları okuyun.
13. işinizle/kariyerinizle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin, bunları hatırlatacak şeyleri motivasyon için çalıştığınız yerde görebileceğiniz şekilde koyun.