SAĞLIK 16 Temmuz 2018
60b OKUNMA     695 PAYLAŞIM

Zehirli Yılan Saldırısında Yapılması Gerekenler

Yılan ısırdığında ne yapılmalı? Kaç çeşit yılan zehirlenmesi var? Bu ve benzeri soruların cevabı içeriğimizde.
iStock

yardım almaya giderken koşmayın. mümkün mertebe panik de yapmayın. kalp atışını ve kan dolaşımını minimal düzeyde tutmak için gerekenleri yapmaya çalışın. sükunet bunun için başta gelen şarttır. yılanlar ana olarak iki tür zehire sahiptir; nörotoksinler (sınır sistemine saldıranlar) ve özellikle ısırık çevresindeki dokuları etkileyen hemotoksinler.

nörotoksin yediyseniz uzunca bir süre pek bir şey hissetmezsiniz, bazı yerlerde kaşınma ve uyuşmalar ile başlar, yıkım bir süre sonra hızlıca gelecek ve solunumun/kalp durması ile her şey bitecektir. o yıkıma yaklaşmadan yardım bulmanız gerek. bu zehir türü, kaş hücreleri ile onları kasılmak için uyararak sinir hücrelerinin bağlantı noktasına saldırıp kası uyarısız bırakır.

hemotoksik zehirdeyse durum kısa zamanda lineer olarak kötüleşmeye başlar. sokulduğunuz uzvunuzda inanılmaz ağrılar olur ve şişmeye başlar. şişlik; bordo, kırmızı renkli bir kan ve doku torbası gibi görünecek. öyle çok şişer ki deri patlayacaktır. bu şişkinliğe gelince deriyi yırtılmadan siz kesin. bu zehir türü yara çevresindeki her türlü hücreyi sindirmeye başlayan bir zehirdir. mide sıvılarının vücudunuza sızması gibidir. vücudun o bölümü kendi kendini sindirmeye başlar. bu deformasyon hiçbir zaman geri dönmeyecektir.

sizi sokan yılanı dikkatlice inceleyin. yardım aldığınızda yılanı olabildiğince iyi anlatabilecek durumda olmaya, belirleyici birkaç özellik anlamaya çalışın. hatta özellikle nörotoksin yediniz ise (bunu şişme olup olmamasından 15-20 dakika içinde anlarsınız) önceden bir kağıda yazıp görünen bir yerinize asın. yılanın özelliklerini doktor bilsin. solunum durup ölmeden bir süre önce konuşamamaya da başlayacaksınız.

genel olarak şöyle bitirelim; her iki tür zehirlenme de yıkıcıdır ama nörotoksik zehirlenmeden medikal müdahale ile yırtarsanız hayatınıza eskiden olduğu gibi devam edersiniz. hemotoksik zehirlenmede ise ısırığının olduğu uzvunuzu hayatta kalsanız da unutun. çok büyük ihtimalle kesilecektir. kesilme ihtiyacı olmasa da öyle kötü, çirkin, tanınmaz bir hal alacaktır ki kesilmesini siz isteyebilirsiniz.

emmeye çalışmak değil ama ısırığın kalbe yakın bir yerinde, ısırık deliklerinin oluşturduğu doğruya paralel büyükçe ve derince bir kesik açmak ve eğer ısırık kol veya bacaktaysa bu kesiğin 20-30 santim üzerinden sıkıca bağlamak her zaman iyi bir fikirdir. genel çabanın tamamı zehrin yavaş ve olabildiğince az kısmının yayılması üzerinedir.

Süt İçme Eylemine Artık Şüpheyle Bakmanıza Neden Olacak 6 İlginç Bilgi