HAYVANLAR 14 Mayıs 2020
132b OKUNMA     1322 PAYLAŞIM

Zekalarıyla Hayran Bırakan Kuzgunlarla İlgili İlginç Bilgiler

Kuzgun nasıl bir kuştur? Kuzgun ile karga arasındaki fark nedir? Bu içeriğimizde zekasıyla şaşırtan bir kuş türü olan kuzgundan bahsedeceğiz.

yaptıklarıyla “kuş beyinli” sözünü çürüten, bu sözü artık iltifat olarak kullanmanıza neden olacak zekaya sahip, kurnaz bir kuş kuzgun.

- kuzgunlar en zeki hayvanlardan biridir. 


- kuzgunlar insanların yuvalarına tırmanmalarına engellemek için kaya parçalarını üzerlerine itebilirler. bunu yapamazlarsa da, size değmesinden hoşlanmayacağınız bir sürüngeni getirip üzerinize bırakabilirler.

- eğer bir kuzgun yemeğini saklarken, başka bir kuzgunun ya da başka bir canlının onu izlediğini görürse; yiyeceğini bir yere koyup, başka bir yerde saklarmış gibi davranarak hedef şaşırtabilir.

- kuzgunlar da, papağanlar ve muhabbet kuşları gibi sesleri hafızasına atarak taklit edebilir yani konuşabilirler. 


- ayrıca kendisinin alt edemeyeceği avları avlaması için kurt ve tilki gibi vahşi hayvanların seslerini taklit ederek onları çağırdığı da bilinmektedir. böylece kuzgunlar da kurt veya tilkilerden arta kalanları yiyecektir.

- fransa, almanya, danimarka, isveç gibi birçok avrupa ülkesinde kuzgunlar kötülüğün kılık değiştirmiş hali, hatta bazen şeytanın enkarnasyonu olarak kabul edilirler.

- kuzgunlar çeşitli oyuncaklarla, eğer oyuncak yoksa da kendi kendilerine oynayarak eğlenebilirler.


- araştırmacılara göre kuzgunlar iletişim kurmak için jest yapabilirler. avusturya’da yapılan bir araştırmada, kuzgunların başka bir kuşa bir nesneyi göstermek için gagalarını tıpkı parmak gibi kullanarak işaret ettikleri tespit edildi.

- kuzgunlar diğer kuzgunlarla empati kurabilirler. yapılan bir araştırmada; kavga eden kuzgunlardan, kavgayı kaybeden kuzgunun yanına başka bir kuzgunun gelip, onu gagasıyla dokunarak teselli ettiği gözlemlendi. sevdikleri kuşları hatırlarlar ve onlara en az 3 yıl boyunca dostça cevap verirler.

- kuzgunlar gökyüzünde adeta akrobatlardır. havada takla atabilirler.


- kuzgunlar, gagaları da dahil olmak üzere baştan aşağı tamamen siyah renklidir.

- kuzgunlar neredeyse her şeyi yerler.

- kuzgunların kabuktan yapılma derme çatma kızaklarla karda kaydıkları da görülmüştür.

- kuzgunlar ileri derecede öğrenme yeteneğine sahiptirler. bir dizi eylemi izleyerek ipe bağlı bir et parçasına ulaşılması amaçlanan bir deneyde kuzgunlar bunu sadece 6 denemeden sonra başarırken, kargalar 30 denemeden sonra bile bunu başaramadılar.

- kanada’da, nadir görülen beyaz kuzgunlar da vardır.

- kuzgunlar eşit miktarda yiyecek elde etmek için birlikte çalışırlar. ancak bir kuzgunun kendi payına düşenden daha fazlasını aldığını görürlerse ona olan güvenlerini anında kaybederler ve bir daha o kuzgunla asla işbirliği yapmazlar.

- lund university tarafından yapılan bir araştırmanın belgelediği gibi kuzgunlar ileriyi düşünme ve gelecek için plan yapma yeteneğine sahiptirler.

- jimmy isimli bir kuzgun (jimmy the raven) 1000’den fazla filmde rol almıştır. kuzgun jimmy (jimmy the raven), hollywood'ta hayvan eğitmeni curly twiford’a aitti. mektup yazabiliyor, açabiliyor ve hatta küçük bir motosiklet bile kullanabiliyordu. twiford, jimmy’nin 8 yaşındaki bir çocuğun yapabileceği her işi becerebileceğini söyler.


kuzgun ile karga arasındaki farklar

- kuzgunlar kargalara göre daha büyüktür.

- kuzgunların kuyruk tüyleri kargalara göre daha uzundur.

Kuzgun & Karga

- kuzgunlar daha büyük, daha kalın, kavisli gagalara sahiptir.

- kuzgunların ömrü genellikle 25 ile 30 yıldır. ancak 45 yıla kadar yaşadıkları da bilinmektedir. kargaların ömrü ise genellikle 8 yıl kadardır.

- sesleri de birbirinden farklıdır: 

kuzgun sesi


karga sesi


kaynakça

Kargalar Gerçekten 150-200 Yıl mı Yaşıyor?