Yavrularını Yumurtlayarak Dünyaya Getiren 5 Memeliden En Tuhafı: Ornitorenk

Doğu Avustralya ve Tazmanya'ya özgü bir gagalı memeli olan ornitorenk, dünyanın en ilginç hayvanlarından biri.
Yavrularını Yumurtlayarak Dünyaya Getiren 5 Memeliden En Tuhafı: Ornitorenk
iStock

ornitorenk, avustralya ve tazmayna'da yaşayan, tatlı su gollerini ve nehirleri seven bir memeli. gagalı memeli olarak da bilinir. diğer memelilerden farklı olarak yumurtlar.

ornitorenk; monotreme, yani tek delikliler sınıfına ait bir türdür. bu sınıfa mensup sadece iki beş tür vardır. (1 ornitorenk, 4 farklı echidna)

ilkel bir memelidir. hatta onlarla alakalı şöyle komik bir bilgi edindim; ilk ornitorenk örneği avrupa'ya gönderildiği zaman biyologlar dikiş yerleri aramışlar. çünkü bunun bir kandırmaca olduğunu düşünmüşler.


farklı parçalardan oluşmuş bir hayvan gibi görünebilir, ama dünya'nın en tuhaf canlılarından biri olan ornitorenkler evrimsel bir karışım değil, esasen çok gelişmiş bir avcıdır.

sahip olduğu ördek gagası sadece bir ağız vazifesi görmüyor, aynı zamanda gelişmiş bir duyu organı vazifesi de görüyor. kişisel bir metal dedektörü gibi. avlanırken, gagasındaki elektrik alıcılar avından gelen minik uyarımları algılar. avladığı canlıların çoğu kayaların ve minik yaprakların ardında saklanan küçük omurgasızlardır. bazı balık türleri de bu özelliğe sahiptir. ama ornitorenk, suyun altında bu şekilde avlanan tek memeli türüdür.

ornitorenkler, göğüs uçlarına sahip olmayan tek memeli türüdür. anne sütü, dişi bireyin ön üyelerinin altında oluşan tomurcuklardan devamlı surette akar, yavruların annenin devamlı yakınında bulunarak sütün aktığı deriyi yalamaları gerekir. 

çok güçlü ve sivri pençelere sahip  erkek ornitorenklerin ise penisi yoktur. cinsel birleşme kuşlardaki gibi kloakların birbirine yapıştırılmasıyla gerçekleşir. ornitorenklerin gagası sanılanın aksine kuş gagası gibi sert değil yumuşak ve kadifemsidir.

ornitorenkler aynı zamanda dünya'da gözlem yapılması en zor canlılardan biridir. hem suda hem karada yaşaması, uzun tüneller açması ve çok atık olması, bu sürati ördeğe benzeyen 600 gr lik sevimli yaratıkların hayatlarını inceleme olasılığını çok zorlaştırır. arka ayağında kuyruğunun hemen altında saklı bulunan sivri tırnak kendini koruması içindir, öldürücü zehiri olmasa da salgısı çok acıtır. bu tırnak genelde çiftleşme zamanlarında çok daha tehlikeli bir hal alır.

375 Milyon Yıl Önce Dünyadaki Hayatı Sudan Karaya Taşıyan Balık: Tiktaalik Roseae