Ana Muhalefet Partisi CHP, Bugüne Kadar İktidar ile Hangi Konularda Ortaklaştı?

140journos ekibi, CHP ile Ak Parti'nin bugüne kadar hangi konularda fikir birliğine vardığı konusunda güzel bir içerik hazırlamış.


kemal kılıçdaroğlu

kılıçdaroğlu yönetimdeki chp’nin iktidar ile benzer söylemler içerisine girdiği konuları 3 ana grupta incelemek mümkün.

1. dış politikada türkiye’ye yönelik tavırlar

kemal kılıçdaroğlu, hollanda ile yaşanan diplomatik kriz karşısında “hollanda’nın yaptığı asla kabul edilemez” diyerek ilişkileri askıya alma çağrısında bulundu. rus uçağının düşürülmesinin ardından “rus uçağının ihlali kabul edilemez”, suriye’nin türkiye uçağını düşürmesinin ardından ise “affedilebilir bir olay değildir” değerlendirmesinde bulundu. suriye’de kimyasal silah kullanıldığına yönelik haberler ve isviçre’de erdoğan aleyhinde açılan pankarta yönelik tepkiler de kılıçdaroğlu’nun gündeminde oldu.


2. darbe girişiminin ardından gelişen süreç 

erdoğan’ın daveti sonrası 7 ağustos 2016'da düzenlenen yenikapı mitingi’ne giden kılıçdaroğlu, 25 temmuz günü de ilk kez beştepe’deki cumhurbaşkanlığı’na gitmişti.


3. terör ve kürt sorunu etrafındaki gelişmeler

mecliste yapılan tezkere ve dokunulmazlıkların kaldırılması oylamalarında “evet” oyu verilmesi yönünde karar alan chp, çeşitli tarihlerde gerçekleşen saldırı ve patlamaların ardından da “terörü bitirme noktasında” hükümete destek vereceklerini açıkladı. eylül 2012'de oslo görüşmeleri hakkında kılıçdaroğlu, “eğer silah bıraktırılacaksa görüşmeler olmalı ancak karşı olduğumuz konu terör örgütüyle anayasanın ve ülkenin idari yapısının görüşülmesidir” dedi.



deniz baykal

Görsel: Emrah Önal/140journos

2003 yılında erdoğan’ın siirt’ten milletvekili seçilerek meclise girdiği sürecin önemli bir noktası, 13 aralık ve 26 aralık 2002 tarihlerinde tbmm’de yapılan anayasa değişikliği oylamasıydı. erdoğan’ın vekil seçilmesinin önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeleri içeren değişiklik için, chp, ak parti ile beraber hareket etmişti. ilk oylamadan sonra değişiklik teklifi dönemin cumhurbaşkanı sezer tarafından veto edildi. meclis’e gönderilen teklif, yeniden iki partinin ortak oylarıyla kabul edildi ve sezer tarafından da onay görmek durumunda kaldı. süreç içerisinde en çok tartışılan konulardan biri de 2002 ve 2003 yıllarında erdoğan ve baykal arasında yapılan görüşmeler oldu.


bir diğer baykal - erdoğan görüşmesi ise 7 haziran 2015 seçimlerinin ardından gerçekleşti.
seçim sonuçları sonrası erdoğan’ın kamuoyu önündeki ilk görüşmesi deniz baykal’la oldu. 10 haziran’da gerçekleşen görüşme hakkında baykal, “sayın cumhurbaşkanı’nın, bu meclis’e geçici başkan olarak görev yapacak bir milletvekili olarak meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde bugün bu buluşma gerçekleşmiştir. siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun cumhurbaşkanlığı’ndan engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. koalisyon oluşturma konusunda, cumhurbaşkanı’nın özel çaba içinde olduğu izlenimini almadım” dedi. görüşme, kamuoyunun bir kısmı tarafından eleştiri konusu oldu ve “erdoğan’a destek” olarak yorumlandı.

Haberin videosu:


Ekşi Sözlük'ün içerik sponsoru 140journos'u Twitter ve Facebook üzerinden takip edebilirsiniz.