Antik Dönemlerde İnsanlar Tırnak Bakımlarını Nasıl Yapıyordu?

Manikür tarih boyunca insanların hayatında güçlü bir rol oynamıştır. Hem ellerde, hem de ayaklarda bakımlı tırnaklar, kültür ve terbiye sergileme çabasını temsil ediyordu. Bu bakımdan, eski halklar bizden çok da farklı değildi.
Antik Dönemlerde İnsanlar Tırnak Bakımlarını Nasıl Yapıyordu?

1800'lerin sonu ve 1900'lerin başında tırnakları aşk ve evlilikle ilişkilendiren batıl inançlar yaygındı: genç bir kadına annesi, büyüyünce yaşlı bir hizmetçi olmaması için tırnaklarını asla pazar günü kesmemesini öğütlüyordu. ayrıca bir erkeği kendinize aşık etmenin en iyi yolunun, ona daha önce tırnaklarınızı ıslattığınız bir içki ikram etmek olduğu söylenirdi. genç bir kız anne olduğunda, bebeğinin hayatının ilk yılı boyunca tırnaklarını kesmekten kaçınması söylenirdi. eğer tırnaklarını keserse, çocuğun büyüyünce hırsız olacağına inanılırdı.

yirminci yüzyılın başlarında manikürcüler bir kişinin karakterini tırnaklarından okuyabileceklerini düşünüyorlardı. üçgen şeklinde tırnakları olan bir kadın sır saklayamazdı; uzun, ince tırnakları olan bir erkeğin iyi bir tedarikçi olması beklenemezdi, çünkü tembel doğası baskın olurdu; ve yuvarlak veya çıkıntılı tırnakları olan bir kişi dürüst ve samimiydi, ancak çabuk sinirlenirdi.

hiç kuşkusuz, manikür tarih boyunca insanların hayatında güçlü bir rol oynamıştır. hem ellerde hem de ayaklarda bakımlı tırnaklar, kültür ve terbiye sergileme çabasını temsil ediyordu. bu bakımdan, eski halklar bizden çok da farklı değildi.

antik dünyada tırnak bakımı

dergide yer alan bir makaleye göre, tırnak bakımı eski babil zamanına kadar uzanmaktadır. eski babilli erkeklerin, antik çağlardan beri kozmetik amaçlı kullanılan bir pudra olan sürme kullanarak tırnaklarına manikür yaptıkları ve renklendirdikleri bilinmektedir. eski babilli erkekler ait oldukları toplumsal sınıfı sembolize etmek için tırnaklarına farklı renkler sürerlerdi. toplumun üst kesiminde yer alanlar siyah, alt kesiminde yer alanlar ise yeşil giyerlerdi.

antik mısır'a gittiğimizde, bu dönemin en ünlü figürleri olan kleopatra ve kraliçe nefertiti'yi görüyoruz.

kleopatra ve nefertiti'nin de ellerini yağlarla ovarak ve tırnaklarına kına ile renk vererek tırnak bakımını popüler hale getirdikleri bilinmektedir. her iki kadın da tırnaklarına özen göstermenin zenginliğin ve toplumdaki statünün bir yansıması olduğuna inanıyordu. ayrıca ne kadar koyu renk olursa o kadar güçlü olunduğuna inanıyorlardı. aslında kleopatra'nın bilinen favori rengi kan kırmızısıyken, nefertiti yakuta yönelmiştir.

çin'de tırnak bakımı nasıldı? ming hanedanlığı döneminde hem kadın, hem de erkek üyelerin mükemmel manikürlü tırnakları vardı. pençe benzeri ve aynı zamanda renk tonuna sahip tırnaklarıyla diğerlerinden ayrılırlardı. bunu yapmak için yumurta akı, balmumu, bitkisel boyalar ve diğer malzemelerden oluşan bir karışım kullanarak geniş bir renk yelpazesi oluşturuyorlardı.

19'uncu yüzyılda tırnak bakımı

tarihteki büyük sosyal ve teknolojik ilerlemeler sayesinde, özellikle tırnak bakımı için yeni araçlar geliştirildi. elbette bunlar hala en sevdiğiniz manikür salonunda gördüklerinize yakın değil, ancak neredeyse benzer. avrupa'da 1830 yılında dr. sitts adında bir podiatrist ahşap bir manikür aleti icat etti. bu alet aslında dişçilikte kullanılan bir aletin tırnak bakımı için uyarlanmış haliydi.

birkaç yıl sonra sitts'in mirası, özellikle her sosyal sınıftan kadın için bir tırnak bakım serisi icat eden yeğeni tarafından devam ettirildi. bu yeni ürün sonunda tırnak bakımı salonlarına girdi.

20. yüzyılda tırnak bakımı

1907 yılında ilk sıvı oje icat edildi, ancak renksizdi. tüm bunlar otomobil endüstrisinin patlama yaptığı 1920'lerde değişti. kadınlar tırnaklarını parlak araba boyası kullanarak renklendirmeye başladı. revlon, teknolojideki ilerlemelerle birlikte popülaritesi nedeniyle nihayet boya yerine pigment kullanan ilk ojeyi piyasaya sürdü. bu 1932'deydi ve böyle bir ürünün eczanelerde bulunabilmesi de büyük bir etkendi. 1930'larda flapper'ların ve beyaz perde aktrislerinin popülaritesi de yarım ay tekniğinin ve fransız manikürünün popülerleşmesine neden oldu.

renkli 1970'lere gelindiğinde insanlar yapay tırnakların yükselişini gördü. bunlar tıpkı gerçek tırnaklara benziyordu ve genellikle uzundu. yapay tırnaklar popüler olarak zengin insanlar tarafından takılmaktadır. giderek daha fazla araç ve teknolojinin kullanılabilir hale gelmesiyle, tırnak bakımı salonları daha geniş bir manikür hizmeti yelpazesi sunmaya başladı.

günümüzde tırnak bakımı

pedikürün ya da ayak tırnakları bakımı ancak 21. yüzyılın başlarında popüler hale geldi. bu durum tırnak bakımı endüstrisinin gelişmesine yol açtı ve tırnak bakımı salonlarının iki katına çıkmasına neden oldu. bugün, pek çok hizmet sunuyor. tırnak uzatma, tırnak sanatı, 3d tırnaklar ya da tırnaklarınıza farklı taşlar takmak gibi...

kaynak12