At Eti ile Diğer Etler Arasındaki Farklar

At etini dana etinden ayırt edebilmek mümkün mü? Tadı nasıl? Diğer etlerle arasındaki farklar neler?
At Eti ile Diğer Etler Arasındaki Farklar

türkiye'de senelerdir muhabbet ortasında, dönercide, sucuk yerken vb. lafzı bolca geçen bir et türüdür at eti. genelde eşek eti ile beraber anılsa da daha çok at etine özgü bazı özellikler mevcut.

- taze at eti diğer etlerden daha kırmızı ve parlak durur. şayet parçalanmışsa et katmanlarının arasında yağ miktarı yok denecek kadar azdır.


- kas lifleri daha belirgindir. ligamentler (bağlar) sığır cinsine göre daha ince olmakla beraber uzun ve kuvvetlidir. tecrübeli bir göz aradaki estetik farkı seçebiliyorumuş. ayrıca kesimden sonra rigor mortis hedesi uzun sürdüğü için belli bir vakit at etinin diğer etlere göre sert tabiatta kaldığı biliniyor. sonra yumuşuyor tabi..

- bol glikojen ihtiva ettiğinden at eti, açık havada kaldığında kısa süre içinde kararır. 1-2 saatte üzeri kahverengi bir katmanla kaplanır. bunu bilen usta beygir kasapları kesmeden önce atları koşturur, hoplatır, süründürür..


- kıymaya karıştırılan, sucuğa ya da sosise giren at etini tesbit etmek çıplak gözle mümkün olmuyor. laboratuvar testi gerekli.. ancak at etinin sucuğa daha iyi gittiğini biliyoruz. salam ve sosis gibi ürünlerde ise gerekli olan şey, su bağlayacak ve emülsiyon oluşturacak yağlı ettir. bu yüzden sucukta at ve eşek, salamda ise domuz eti üzerinde dikkat etmek gerekiyor. ha bu arada, at eti piyasada artık eskisi kadar yaygın değil, çünkü son 20 senedir memleketteki at popülasyonunda büyük bir düşüş yaşandı..


- atların anatomik yapısı ineklerden farklıdır. özellikle ön bacakları oldukça değişik. buradaki kaslar birleşerek sağlam bir kiriş oluşturmuşlar ve bu yapı hayvanın ayakta uyumasını sağlıyor. bu yapı nedeniyle atların ön bacaklarında yenmeye uygun et yok gibi. ha aslan kaplan yer orası ayrı mesele..