Avatar Tüm Zamanların En Çok Gişe Yapan Filmi Olmayı Nasıl Başardı?
Öncelikle film ve hasılatı hakkında kısa bilgi
avatar, 2009 abd yapımı destansı bir bilim kurgu filmi. filmin senaryosunu titanic, alien 2, terminator filmlerinin yönetmeni james cameron yazmış ve filmi yönetmiştir.
film, üç boyutlu (3d) sinema tekniği ile çekilmiştir. 18 aralık 2009 tarihinde gösterime girmiştir. 237 milyon dolar bütçe ile çekilmiş film 2,79 milyar dolar bilet hasılatına sahipken, 2021 yılı covid-19 dönemi sonrası açılan çin sinemalarında en çok izlenen film olmuş ve toplam hasılatını 2 milyar 810 milyon 779 bin 794 dolara yükseltmiştir.
zoe saldana, kate winslet, sam worthington, sigourney weaver, giovanni ribisi filmin oyuncu kadrosundaki isimler.
Avatar nasıl bu kadar hasılat yapabildi?
avatar, görsel bir şölen sunması ve 3d teknolojisi sayesinde zamanında gişe rekoru kırmıştı. ayrıca yönetmen james cameron'un titanic'ten beri ilk kez uzun metraj film çekmesinin ve film için yapılan devasa reklam kampanyalarının da gişede etkisi yadsınamaz. 3d gözlükler, görsel efektler ve pandora'nın büyüleyici dünyasıyla birlikte avatar filmi o dönem adeta kültürel bir fenomene dönüştü.
2019 yapımı avengers: endgame'in gişe rakamlarını da inceleyince, avatar’ın muazzam bir başarı yakalamış olduğunu net görüyoruz.
- 13 yıl öncesine göre amerika’daki sinema salonu sayısı %30-35 artmış durumda. yani avangers daha fazla salonda izlendi.
- avengers ilk haftayı amerika’da 430 milyon usd gişe ile kaparken, avatar 130-140 milyon gişe yapmış. yani avatar kafadan 300 milyon geride başlıyor yarışa.
- 13 yıl öncesine göre enflasyon oranındaki değişim, amerika’da yaklaşık %20. yani yapımcısına avatar kadar kazandırması için bir filmin, %20 daha fazla gişe yapması gerekiyor.
- o günlerdeki internet yaygınlığı, mobil cihaz kullanımı, sosyal medya kullanım oranlarının da günümüze kıyasla diplerde olduğunu düşünürsek, avatar için kitlelere ulaşmanın avengers’a göre hayli kısıtlı kaldığını düşünebiliriz.
uzun lafın kısası, avatar’ın gişe başarısı, dönemleri de dikkate alırsak, kolay kolay yakalanabilecek bir başarı gibi durmuyor. bence bu gişe başarısını yine çok farklı bir sinema teknojisiyle, yeni bir görsel devrimle yakalamak mümkün olacaktır.
zaten avatar’ı güzel yapan teknoloji, filmi o dönem sinemada izlemeyi de zorunlu kıldı. insanları yine sinemaya gitmek zorunda bırakacak bir film olmadıkça gişe de benzer başarı zor.