Babiller'in 1 Haftayı 7 Gün Olarak Belirlemelerinin Hikayesi

Hiç de öyle sandığımız gibi derin araştırmalar sonucu falan belirlenmemiş 1 haftanın 7 gün oluşu ya da 1 saatin 60 dakika oluşu.
Babiller'in 1 Haftayı 7 Gün Olarak Belirlemelerinin Hikayesi
iStock.com

efendim isaac asimov, "bilim ve buluşlar tarihi" kitabında anlatıyor

sene millatan önce 2000 falan. babilliler, sümerleri ve akadları tarihten silmiş, geçici iktidarlarının tadını çıkarırken diğer yıldızlardan farklı ve hızlı davranan 5 tane yıldız fark etmişler. aslında merkür, venüs, mars, jüpiter ve satürn olan bu yıldızlara çok önem vermişler ve dünyamızı en az güneş kadar etkilediklerini düşünmüşler. ayın her 28 günde yeni döngüsüne başladığını bilen ve aylarını 28 günlük tutan babilliler bu yüzden bu beşliye ay ve güneşi ekleyip hafta kavramını yaratmışlar. 7 güne bu 7 cismin adını vermişler ve hafta kavramı ile 1 ayı 4 haftaya bölerek zamanı daha kolay yönetmeye başlamışlar. sonradan gelen tüm medeniyetler de bunu aynen kabul etmiş, sadece isimlerde değişiklikler olmuş.

bu 5 gezegen geceleri hareket ederken yunanlıların zodyak dedidi bir yoldan gidiyorlar ve giderken de bazı takım yıldızların önünden geçiyorlar. bu gezegenlerin izlediği yol her ay yavaş yavaş değişiyor ve her yıl bu döngü tekrarlanıyor. yunanlılar da bu gezegenlere ve güneşe çok önem verdikleri içinde bulundukları yerlerin insan hayatını direkt olarak etkilediğini düşünmüşler ve buradan da sadece saçmalık olan astroloji doğmuş.

gündüzleri geçen zamanı anlamak için yapılan güneş saatleri ile gündüzü 12 ye bölmüş babil. zira 12, böleni çok bir sayı, adamı kesirlerle uğraştırmıyor. 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e ve 6'ya bölünebiliyor. aynı sebeble bu 1 saatede 60 dakika demiş. 60 da böleni çok ve hesap yapması kolay bir sayı. 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e, 5'e, 6'ya, 10'a, 12'ye, 15'e, 20'ye ve 30'a bölünebiliyor. işte bu kadar basit.

babil ayı 28 gün tutsa da mısır'daki gözlemler daha keskinmiş ve yılın aslında tam 365 gün olduğunu biliyormuş mısırlı rahipler. bu yüzden ayın döngüsüne takılmadan basitçe yılı 30 günlük 12 aya bölmüşler ve üstüne 5 gün eklemişler. ufak tefek değişiklikler olsa da hala bütün dünyanın kullandığı yıl takvimi aslında mısırılılardan kalmaymış.

Kimsenin Görmediğini Görüp Herkesin Gördüğü Şeyi Göremeyen Yengeç Burcu Erkeklerinin Dünyası