Bazı İnsanlar Neden Daha Az Uykuya İhtiyaç Duyar?

Bazı insanlara 6 saatten az uyku bile yeterken, bazısına 8-9 saat bile yetmiyor. Aradaki bu farkın sebebi nedir?
Bazı İnsanlar Neden Daha Az Uykuya İhtiyaç Duyar?

çoğu insan için yedi saatten az uyumak, sarhoşluğa benzer bir duruma, bitkinliğe ve yataktan çıkmak istememeye yol açar. ancak bazı kişiler, altı saat veya daha az uyuduktan sonra bile dinç ve enerjik bir şekilde uyanabilirler. vücudun kendini yenilemesi ve onarması için uykunun gerekli olduğu bilindiğine göre, bazı insanların neden daha az uykuyla yetinebildiği merak konusudur. bilim insanları, "doğal kısa uyuyanların" sırrını uzun yıllardır çözmeye çalışmaktadır, ancak bu kişilerin az sayıda olması, bu konuyla ilgili yapılan araştırmaların da sınırlı kalmasına sebep olmaktadır.

california üniversitesinde çalışan sinirbilim profesörü ying hui fu ve ekibi, doğal olarak kısa uyuyan kişilerin genlerini inceleyerek bu durumun ardındaki sırları çözmeye çalışıyor. araştırmalar sonucunda, kısa uyku ile ilişkili dört farklı gen mutasyonu keşfedildi: dec2, adrb1, npsr1 ve mglur1. bu gen mutasyonları, uyanıklığı düzenleyen oreksin hormonu seviyelerini etkileyerek, beynin uyanık kalma durumunu yeniden yapılandırıyor. ayrıca, bu mutasyonlar beyindeki sinir hücresi faaliyetini artırarak ve uykuyu düzenleyen bölgeleri etkileyerek daha az uyku ihtiyacına neden oluyor.

özellikle npsr1 geninin, doğal kısa uyuyanların bilişsel fonksiyonlarını sürdürmesine ve genelde uykusuzluğun sebep olduğu hafıza problemlerinden kaçınmalarına olanak sağladığı belirlendi. araştırmacılar, bu gen mutasyonlarının etkilerini anlamak için fareler üzerinde mühendislik uygulayarak deneyler yaptılar. bu deneyler, gen mutasyonlarının farelerin uyku düzenini ve davranışlarını nasıl etkilediğini gözlemlemelerine olanak sağlandı.

kaynakçapnasneuronscience