Bebekler Ellerine Geçen Her Şeyi Neden Ağızlarına Götürür?
bebeklerin her cismi ağızlarına götürmelerinin sebebi, iki yaşına kadar gördükleri, ilginç buldukları hemen her cismi ağızlarına sokarak incelemelerindenmiş.
peki neden ellerine aldıkları nesneleri bir yetişkin gibi incelemek yerine ağızlarına götürerek tanımaya çalışıyorlar?
bize sevimli gelen bu durumun sebebi şöyleymiş:
bunun sebebi ne bu nesnelere ekstra ilgilerinin ne de ekstra bir sevgilerinin olması. bu durumun tek sebebi bebeklerin o nesneyi tanımlayacak ellere sahip olduğunun bilincinde olmamasıymış. doğdukları ilk andan beri nadir eylemlerinden biri karınlarını doyurmayı da emme şeklinde gerçekleştirdikleri ve bu yolla anneyle bağ kurdukları için onlar için tek tanıma yöntemi budur. bu yüzden nesneyi en iyi kavrayabileceklerini düşündükleri yol oral yolmuş. bu yolla ağzına götürdükleri nesnenin nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi oluyorlarmış: sıcak mı, soğuk mu, keskin mi, yumuşak mı, ekşi mi, tatlı mı, tatsız mı daha nice şey.
sadece nesne gözüyle bakmayıp daha geniş düşünürsek bebeklerin insanlarla bulunduğu temasta da ağzı açık biçimde yanaklarımızı içine alma çabası da var. sebebi karşındaki kişiyi daha iyi tanımaktır.
yaklaşık olarak iki yaşına kadar bu durum böyle seyrediyor ve daha sonrasında bebekler oral hislerinden ziyade daha gelişmiş yeteneklerinin farkına varıyor. diğer duyu organlarını da tanıma sürecine dahil ediyorlar.
bu süre zarfında bebeklerde boğulma vakaları da daha fazla yaşanabilir. bu yüzden ebeveynlerin çok daha dikkatli olması gereken bir süreçtir.