Beşiktaş'ın Yeni Transferi Alex Oxlade-Chamberlain Nasıl Bir Futbolcu?

Bir Sözlük yazarı, artıları ve eksileriyle BJK'nin yeni orta sahası Alex Oxlade-Chamberlain'i değerlendirmiş.
Beşiktaş'ın Yeni Transferi Alex Oxlade-Chamberlain Nasıl Bir Futbolcu?

giriş

chamberlain, kişisel olarak gelmesini istemediğim bir oyuncuydu, hala öyle. ama elma ile armudu da karıştırmamak lazım, benim gelmesini istememe sebebim sakatlığı, performansı değil. performansı ile ilgili, en tepeleri görmüş bir oyuncu.

ama chamberlain, özellikle 2018 ve sonrası o kadar çok sakatlıkla anıldı ki; insanın aklında derin şüpheler uyandırıyor. sağlık ekibimiz temiz raporu vermiştir ama elimizde fiziksel olarak kırılgan bir oyuncu olduğunu bilelim. tekrar ediyorum, kariyer olarak konuşmuyorum.

ki değerli serkan yetkin chamberlain analizinde; "oynadığı maç başına galibiyet yüzdesinde, liverpool tarihinin en yüksek yüzdeye sahip oyuncusu" diyor. bu çok değerli. bir bilgi ama tabii ki kafalarımız karışık!

şimdi gelelim chamberlain'e

15 ağustos 1993 doğumlu, 1,75 boyundaki merkez orta saha oyuncusu. repertuarında sağ-sol kanat, sağ iç oyunları da olan, kariyerinde southampton, arsenal ve liverpool takımları olan, 35 kere ingiltere milli takımı formasını giymiş bir oyuncu.

özellikle altyapısından çıktığı southampton'da, tek sezonda arsenal'e transfer olması, oyuncu ile ilgili beklentiyi arttırmıştı. ki bunun cevabını da çok iyi verdi chamberlain. 6 sezon arsenal'de üst düzey futbol oynadı, kupalar kazandı. ve liverpool'a gitti.

38 milyon euro bonservis bedeli ile kloop'un çok istediği chamberlain, liverpool'a gitti. fena da başlamadı, ilk sezonunda 21'i ilk 11 olmak üzere 42 maça çıktı. ne olduysa 24 nisan 2018 şampiyonlar ligi yarı finalinde, roma maçında oldu. o gün chamberlain için çok şey değişti!

kolarov ile girdiği ikili mücadele sonucu, maçın 17. dakikasında oyundan çıktı. sonra ameliyat, çapraz bağ yırtığı ve birkaç sakatlık. 1 yıl futbola ara vermek zorunda kaldı. dönüşü sonraki yılın mart ayını buldu. aslında bu maça kadar da arsenal'de küçük sakatlıklar yaşamıştı.

ama bu sakatlık, sonra yaşayacaklarını da etkileyecek bir sakatlıktı. 18/19 sezonunun sonunda 2 maça sonradan girebildi. ama çok çalıştı ve dönmeyi bildi. 19/20 sezonunda 17'si ilk 11 olmak üzere 30 lig maçında oynadı. şampiyonlar ligi'nde, fa cup'ta, süper kupa'da oynadı.

o sezon liverpool şampiyon oldu, sakatlıktan çıkmış bir oyuncu için, kariyerinin en iyi dönemiydi. ama hemen bir sonraki sezonun başında tekrar sakatlandı. aralık ayına kadar yaşadığı diz sakatlığı sebebiyle yine formasından uzak kaldı. sonrası karanlık...

kalan maçlarda da ligde yalnızca 2 maçta ilk 11 oynayabildi. 21/22 sezonuna geldiğimizde ise; yeniden toparlanmış ama performansının biraz düşmeye başladığı günler başlamıştı. ligde 10'u ilk 11 olmak üzere 17 maç oynadı. 3'ü ilk 11 olmak üzere 6 şampiyonlar ligi maçına çıktı!

son sezon ise 22/3 sezonunda yine sakatlıkla başladı, sezon başlangıcını kaçırdı. ekim ayında başladığı sezonda, 4 ilk olmak üzere 11 lig maçına çıktı. 1 gol attı bu süreçte. lig kupası, fa cup derken, maç sayısı iyice düşmeye başladı. liverpool kariyerinin sonu da böylece geldi.

aslında kloop'un ona çok güvendiğini şöyle anlıyoruz: hiç oynamadığı sezonda kurtarıcı olarak real madrid maçında oyuna aldı. bu son sezon oynadığı ilk ve son şampiyonlar ligi maçı oldu. ve beşiktaş'ımıza geldi, umarım bu sakatlıkların hiçbiri tekrarlamaz.


şimdi gelelim özellikle son sezon, sakatlıklardan sonra ne yaptığı ve oyuncusunun sistemdeki yerine

öncelikle chamberlain, fiziksel mücadelesi, driblingleri ile meşhur olan bir orta saha oyuncusu. kendisi bir quaresma değil, öyle bir beklentiye girmeyin. bir pjanic de değil!

örnekleri şundan veriyorum, benim fikrim, bizim solda rebic ya da cenk oynayacaksa, sağda oyun kurucu bir oyuncu olması gerektiğidir. bunu sakatlığı olmasaydı, en iyi yapan oyuncu ghezzal'dı ve larin sezonunda larin'e yaptırdıkları ile gördük. merkez oyununu bilen bir sağ kanat!

şimdi bu konsepte en uygun 2 oyuncu: ilki pereyra'ydı, ikincisi ise chamberlain'dir, ki chamberlain'in merkez oyunda salih'i kesmesini istemem. sağlıklı olursa salih'ten çok katkı alabilecek bir oyuncu. tıpkı sola yakın olan fernandes'in oradaki kanat oyuncusu ile uyumu gibi.

üstelik, chamberlain, bilinen oyun kurucu kanat oyuncularından farkı, dribbling yeteneği. bu arada fiziksel mücadeleyi seven, gücünü iyi kullanan bir oyuncu. belki de çok sakatlanmasında bunun da etkisi vardır, bilemiyorum. buraları oynamaya başladığında göreceğiz.

benim en sevdiğim tarafı, pası verdikten sonra yer değiştirmesidir. bu sayede rakibin dengesini bozar, gol noktasında boş kalır, topu taşırkenki alan geçişini, topsuz da yapar. peki, merkezde oynadığında nasıldır? mesela kanatta daha çok top sürdüğünü düşünebilirsiniz.

boşluğu bulduysa, merkezde de aynı şekilde top sürer, rakibi delici koşuları burada da mevcuttur. yani chamberlain sahadayken, illa sağ açık, merkez orta saha olmasına gerek yok. her türlü rakibin alanını geçmeye çalışan bir oyuncu olarak düşünebilirsiniz.


tabii ki sakatlık sonrası durumu önemli

şimdi de ona bakacağız, son sezon oynadığı az maçta ne yapmış? öncelikle bu sezon biraz sol forvet, sol açık gibi konumlandığını söylemem lazım. mane sonrası arayışlar gibi düşünebilirsiniz. örnek kanat performansı olacak.

mesela az önce genel dribbling ortalamasının 4'e yakın olduğunu söylemiştim, bu sezon 2,5'a düşmüş ve 3. bölgede sürdüğü top sayısı 0,5'e inmiş. o fiziksel durumundan kaynaklı problem gibi duruyor. ama buna rağmen maç başına 1,5 tehlike yaratacak şans bulmuş. 1,79 şut denemiş.

şut özelliğini biliyorsunuz, kloop devamlı övüyordu. maç başına 0,9 isabet yakalamış. ama golünü kafayla atmış, şut ile değil. iyi bir özellik, sol kanatta, 0,6 şut pası vermiş. merkezde bu sayı yükseliyor. o sebeple, oyunu sağdan oynayıp, soldan bitirme şansı verecektir.

bu yönünü hiç konuşmadık ama defansa da epey yardımcı olmuş ama son sezon neden uzun süre süre alamamış. aslında hep aynı yere çıkıyor. top kaybı çok artmış. sakatlıktan çıkan, uzun süre oynamayan oyuncular, eski yaptıklarını yapmaya çalışırken bolca hata yapıyor.

bu da oyuncuların o anki fiziksel durumlarını bilmeden bazı işlere kalkışmasının sonucu oluyor. futbol oynarken bir tabir vardı, "beyin istiyor da ayak kabul etmiyor". işte bunu sakatlık sonrası en olgun çözen oyuncu masuaku oldu mesela, dizini en az zorlayacak oyunu oynuyor.

normalde 45-55 arası pas yapan chamberlain'in son dönemde kanatta oynarken pas sayısı 25'e kadar düşmüş. çözülmesi gereken bir durum da bu ama liverpool'un oyunu da kabuk değiştiriyor. bizde bu sayılar yükselecektir. tam bir oyun kurucu gibi oynamamış.

maç başına 4,49 oyun kurma ile ligde 4. sırada mesela. bu özelliği azalmasına rağmen, sakatlık sonrası bile ligin iyileri arasında. kanattayken %82 başarılı pas yapmış. iyi diyemem, kötü de diyemem. birebir verilerine bakacak olursak, aslında sonucu en iyi veren yer.

girdiği 16 ikili mücadelenin 6,5'ini kazanmış. eski döneminde yüzdesi çok daha iyi. burayı geliştirmek gerekiyor. kısacası, size bilinen yıldız chamberlain'i değil, son sezon son hali ile değerlendirdiğim chamberlain'i yazmaya çalıştım. bizim için önemli.

diğer konu ise, merkezde oynayacaksa, bizim hala teknik bir 10 numara ihtiyacımız devam edecektir. sağ açık için alıyorsak da yine hala sağ açığa ihtiyacımız olacaktır. çünkü tam sezon değil, ilk yarı ısınmasını bekleyeceğiz. umarım sakatlık yaşamasın.

form tutarsa da, yaşına göre maliyeti iyi

birçok sorunumuzu çözebilecek bir oyuncu. dele alli ile aynı durumda değil, durumu farklı. dele alli komple bitmişti. fiziksel, ruhsal... chamberlain sakatlanmazsa iyi performans verecektir.

okuyan herkese teşekkür ederim.

not: bütün veriler comparisonator'den alınmıştır.